Vraag & Antwoord

OS Linux

topologilinux

Anoniem
computerbacterie
7 antwoorden
 • Van de 200+ linux-distroos die er zijn vind ik topologilinux (TL) een speciale, die de aandacht verdient. Het is een zeer licht getweakte Slackware 10.2 distro, die je op 3 manieren kunt installeren. Geheel in Slackware traditie is voor de installatie wel een .iso file nodig, maar hoef je dat niet op een dvd te branden als je dat niet wil.

  variant 1. normaal installeren (TL noemt dat 'real-mode') op (minimaal twee) aan te wijzen of te fdisken partities. Niks speciaals dus en door mij niet geprobeerd. Levert wel de snelst lopende variant op.

  Nu het speciale deel: boot je MsWindows op. (MsDos kan ook, maar XP geeft de meeste functionaliteit).
  Het speciale is dat je TL ook kunt installeren op een MsWindows file. De grootte daarvan kan je zelf kiezen. (mijn keuze is 10 Gb). Na wat downloads binnen MsWindows volgt een twee-traps installatie. Eerst enige Windows-files installeren, waarbij eerder genoemd file wordt aangemaakt, waarin Linux komt. Vervolgens Linux installeren, wat practisch een gewone Slackware installatie is (makkelijker zelfs).
  Voor je Linux installeert is de keuze of je al of niet een aangepaste grub versie wil installeren.

  Je kiest voor: grub niet installeren. Dit is
  variant 2: je installeert Linux in zgn. colinux-mode.
  Na installatie staan er twee pinguin icons op je desktop, eentje met een X op de achtergrond. Start de gewone pinguin en je krijgt twee windows, waarvan eentje een gewone linux-console is.
  Dit moet je altijd als eerste starten. De X-pinguin start extra window, waarbinnen een linux-X-Winmgr draait. (KDE, Gnome, … welke je maar opstart). Dit alles dus binnen MsWindows dat gewoon blijft werken. en dat vind ik wel een aparte sensatie. Ik heb wel weet van het commerciele proggie vmware, maar ken dat niet.
  At boot time werkt je MsWindows boot als vanouds, vervolgens kan je dus een of twee penguins klikken om Linux te starten.

  Je kiest voor: grub wel installeren. Dit is
  variant 3: ik noem dat de grub-mode. De site van TL heeft hier helaas geen eigen naam voor.
  Installatie verloopt verder als variant 2.
  At boot time kom je nu in grub.
  Je kunt kiezen voor MsWindows opstarten of Linux opstarten.
  Kies je Linux dan wordt de Linux in bovengenoemd MsWin file opgestart, maar je kan alleen MsWin proggies draaien onder Wine.
  Het aardige is dat er (in elk geval onder XP) in het GRUB menu ook een F8 optie staat, waarmee je de speciale boot-opties van XP (veilige modus, etc.) kunt kiezen.
  Kies je MsWindows, dan wordt dat gestart en zijn ook hier beide linux-penguins beschikbaar.

  De exacte installatie staat wel op de site (en is inderdaad iets ingewikkelder).

  Er wordt ook aangegeven hoe je TL weer van je computer kunt verwijderen. Mensen die variant 2 gekozen hebben (om Linux eens uit te testen) zullen geen centje pijn hebben.
  Variant 2 en ook 3 werken iets langzamer dan een op een eigen partitie geinstalleerde linux is mijn indruk, maar oneindig veel sneller dan een liveCD.

  Tot zover klinkt alles ideaal, maar in de praktijk ondervind ik toch enkele serieuze problemen:
  onder variant 3 doet mijn muis niks. KDE klaagt over het geluid.
  Onder zowel variant 2 als variant 3 krijg ik geen contact met het internet.
  Wat wel werkte onder variant 2 (colinux mode) was onder Samba files uitwisselen tussen Linux en MsWindows.
  Bij netwerk-problemen verwijst men bij TL naar de colinux site, die ook bestaat. Tja, daar kom ik dus niet uit.
  Colinux is een site waarin voor developers voor zowel MsWindows als Linux beschreven wordt hoe je favo Linux distro onder MsWin te laten werken op een file. Voor mij is die site veel te moeilijk. De TL site is veel toegankelijker.

  Vraag: kennen jullie dit, wat vind je er van, hebben jullie mijn troubles ook (gehad)?
  In elk geval gaf zoeken op het forum geen hits.

  PS. veel plezier heb ik van de installatie onder MsWindows van litestep. Aan te raden voor linuxers.

  www.topologilinux.com
  www.colinux.org
  www.litestep.com
  www.litestep.net
 • [quote:0452a539da="Douwe"]www.topologinux.com[/quote:0452a539da]Link werkt niet, moet http://www.topologilinux.com zijn.
 • oops…. :o
  Het is verbeterd. :D
  Tik & spelfouten graag via pb aandragen.

  En nu inhoudelijke reacties graag.
 • Dit is niet nieuw, er zijn enkele andere Linuxversies die bedoeld zijn om als Win-OS programma te draaien. IMHO is dit zeer onverstandig: je draait nl een stabiel besturingssysteem op een inherent instabiel OS en als er wat crasht krijgt Linux de schuld… M.i. is het 'Live CD' concept (Knoppix en derivaten) een veel betere introductie tot Linux voor verstokte Win-OS gebruikers.
 • @M.V.Wesstein.
  Ha, een echte reactie. Dat dit niet nieuw is, maar wel nieuw voor mij. had ik moeten vermelden. TL wekt de indruk wel steeds in ontwikkeling te zijn en te verbeteren. Ik draai op mijn Win-computer XP-Home en dat blijkt voor mij behoorlijk stabiel, al maak ik er geen intensief gebruik van. Een gamer ben ik niet, en ik gebruik XP voornamelijk voor proggies & internet-sites die niet willen onder Linux, affijn, laten we dit niet gaan oprakelen, het is bekend. Ik ben benieuwd welke Linux-versies er nog meer zijn om onder Windows te draaien. Ik denk dat je het de verstokte MsWin fan die toch linux-neigingen vertoont zo gemakkelijk mogelijk moet maken. Ook kan het soms nuttig zijn als je Linux binnen MsWindows kunt draaien. Dat dat kan zal wel een verdienste van MsWindows zijn. Ik vermoed dat Ms er ook voor gezorgd heeft dat MsWindows niet binnen Linux aan de praat te krijgen is.
  Dat Linux, draaiend op zijn eigen partitie in zijn eentje verreweg superieur is aan deze Win-Lin combinatie is evident en had ik wellicht beter kunnen benadrukken, maar zeker met XP werkt het waarschijnlijk wel aardig, als ik het tenminste helemaal goed aan de gang krijg. Mijn enthousiasme blijft.
 • Wat is de toegevoegde waarde van een KDE installatie in een schermpje op een Windowsxp kernel als je bestaande windows toepassingen niet kunnen samenwerken met de KDE omgeving? Voor welke Linux applicatie wil je dit gebruiken? cygwin installeren voor de gnu tools kan ik nog inkomen, maar hiervan (buiten de eventuele "sensatie";) ontgaat me het nut.
 • @tekkie
  IIk zit op een windows-machine te internetten, of een stukkie te schrijven. Opeens wil ik iets van linux weten om te gebruiken in het betoog.. In plaats van mijn linux-machine te moeten booten en zo, start ik even linux op binnen de windows-machine op mbv. de penguin(s) en vind snel wat ik weten wil. bv. de werking van een bepaald programma, Ik test het gewoon even uit en hoef niet op mijn geheugen (waar kun je daarvoor nieuwe chips kopen?) af te gaan. Zoiets is toch makkelijk.
  Waarom koopt een professional vmware?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.