Vraag & Antwoord

OS Linux

Dualboot-systeem

Anoniem
None
16 antwoorden
 • ik denk dak wel ongeveer 15 gb vrij kan maken, hoe moet ik deze dan indelen voor linux? graag ze allemaal stap voor stap noemen? :oops:
 • [quote:490f094c40="handbalroels"]en welke grotes dien ik te nemen voor de linux-installatie?[/quote:490f094c40] Daar valt net zo over Windows geen vaste grootte voor op te geven. Dus ergens tussen de 10 en 20 GB. Is onder andere afhankelijk van hoeveel ruimte je kunt vrijmaken. Ook is het aan te bevelen om een back-up te hebben van onmisbare data op een extern back-up medium, voordat je gaat partitioneren en Linux installeren.
  [quote:490f094c40="handbalroels"] Ik heb hier thuis Linspire liggen en Suse Linux Pro 9.3. welke van deze twee kan ik het beste gebruiken? [/quote:490f094c40] SuSE Linux. Wellicht een recentere versie. Check ook deze Installatie OpenSUSE 10.0
  [quote:490f094c40="handbalroels"]Hoe moet ik mijn pc opnieuw indelen? [/quote:490f094c40] Dat hangt er vanaf op welke partitie(s) je minimaal 10 GB kunt afhalen. Mogelijk dat je Windows WMCE partitie kleiner kunt maken met Partition Magic 8.0.
 • ow keej ik moet dus naar fat32, en welke grotes dien ik te nemen voor de linux-installatie?
 • ja ow keej, maar linux heeft tog ook iets met swap partities enzo hoeveel partities moet ik maken voor linux?
 • [quote:6337d7f87e="handbalroels"] ja ow keej, maar linux heeft tog ook iets met swap partities enzo hoeveel partities moet ik maken voor linux?[/quote:6337d7f87e] Inderdaad een Linux swap partitie en een Linux root partitie, is aan te raden als er slechts 10 GB vrije ruimte beschikbaar is. Als je bijvoorbeeld 15 GB kunt vrijmaken. Zou je ook nog een aparte home partitie kunnen aanmaken.
 • Ik wil mijn pc opnieuw gaan installeren. Op het moment heb ik WMCE draaien, maar ik wil ook linux gaan draaien. Ik heb hier thuis Linspire liggen en Suse Linux Pro 9.3. welke van deze twee kan ik het beste gebruiken?

  Op het moment is mijn pc in 4 partities ingedeeld.
  partitie 1: Windows XP MCE 29,2 GB
  partitie 2: Back Up 29,2 Zet Norton Ghost zijn back-ups op
  Partitie 3: Games 29,2 GB
  Partitie 4: Muziek en Films 61 GB

  Hoe moet ik mijn pc opnieuw indelen? Partitie 4 mag zoiezo niet weggehaald worden. Ik wil de linux als Master Boot hebben. Hoe moet ik voor Linux de partitieindeling doen? Ik heb Partition Magic 8.0 dus kan dit vrij gemakkelijk realiseren. Vanaf linux moet ik partitie 4 ook kunnen lezen, deze is op het moment ingedeeld met NTFS, ik weet niet of dit een probleem is voor linux? Is het ook mogelijk om met linux een usb-muis&toetsenbord aan te sturen? en een usb harde schijf?

  Alvast heel erg bedankt,

  roel
 • [quote:4d09bdba15="handbalroels"]
  partitie 1: Windows XP MCE 20 GB
  partitie 2: Back Up 20 Zet Norton Ghost zijn back-ups op
  Partitie 3: Linux Swap 1GB
  Partitie 4: Linux SuSE 9.3
  Partitie 5: Games 29,2 GB
  Partitie 6: Muziek en Films 61 GB

  Hoe moet ik mijn pc opnieuw indelen? Partitie 4 mag zoiezo niet weggehaald worden. Ik wil de linux als Master Boot hebben.[/quote:4d09bdba15]
  Warom wil je die als Master Boot hebben?[quote:4d09bdba15="handbalroels"] Hoe moet ik voor Linux de partitieindeling doen? Ik heb Partition Magic 8.0 dus kan dit vrij gemakkelijk realiseren. Vanaf linux moet ik partitie 4 ook kunnen lezen, deze is op het moment ingedeeld met NTFS, ik weet niet of dit een probleem is voor linux?[/quote:4d09bdba15]Linux kan overweg met NTFS. (alleen voor het schrijven naar NTFS zouden er problemen kunnen ontstaan[quote:4d09bdba15="handbalroels"] Is het ook mogelijk om met linux een usb-muis&toetsenbord aan te sturen? en een usb harde schijf?
  [/quote:4d09bdba15]Als er drivers voor de USB muis en toetsenbord zijn wel; externe hd wordt ook wel ondersteund.
 • Als je een beetje een linux newb ben kan je misschien ook ubuntu overwegen, is IMHO een betere distro om mee te beginnen. ("sudo" is heel handig). Kan je gewoon een CD of DVD image van downloaden of bestellen (sturen ze gratis op….ik zou er alleen niet op w88)…

  En ik denk dat als je van plan bent om je persoonlijke data niet persee op de Linux partitie te zetten je aan 10GB wel zat hebt, een 3-4 gig install van linux is al behoorlijk compleet.

  Voor partitioneren kan je gewoon 1 partitie maken (ongeformateerd/of nog beter; ongepartitioneerde (is dat een woord?) ruimte) en dan krijg je tijdens de instalatie de opties voor het maken van een swap en "hoofd" partitie (moet toch opnieuw worden geformateerd), redelijk "self-explanatory" verder.
 • [quote:02d54614a7="Drewster"] Als je een beetje een linux newb ben kan je misschien ook ubuntu overwegen,[/quote:02d54614a7] Dan bedoel je zeker de binnenkort nog uit te komen Ubuntu Dapper 6.06. Die wordt in juni verwacht. Echter als eerste distributie wordt meestal SuSE Linux aanbevolen.
  [quote:02d54614a7="Drewster"] En ik denk dat als je van plan bent om je persoonlijke data niet persee op de Linux partitie te zetten je aan 10GB wel zat hebt[/quote:02d54614a7] Maar een Linux partitie is wel betrouwbaarder dan een FAT32 partitie. En 10 GB is inderdaad voldoende, als de TS alleen een Linux root partitie en een Linux swap partitie aanmaakt.
  [quote:02d54614a7="handbalroels"] ik denk dak wel ongeveer 15 gb vrij kan maken, hoe moet ik deze dan indelen voor linux? graag ze allemaal stap voor stap noemen? [/quote:02d54614a7] Nadat je via Partition Magic die 15 GB hebt vrijgemaakt, maak je een Linux swap partitie aan van 512 MB. Dan maak je een Linux EXT3 partitie aan van 9 GB root partitie. En de rest circa 5 en half GB Linux EXT3 home partitie. Tijdens de SuSE installatie kies je bij Installatie-instellingen Partitionering voor handmatig selecteren van de Linux root en home partitie.
 • Dat zijn nu dus heel goede tips Drewster en Jolo, hartstikke bedankt voor jullie hulp ik ga morgen er mee beginnen want dan heb ik 2 dagen vrij moet zondag weer beginnen met werken. Alvast hartstikke bedankt en als ik nog vragen heb horen jullie nog wel van me :D
 • Ook is inmiddels OpenSuse 10.1 beschikbaar.

  Vergeet ook niet om backups te maken van je data als je met installatie aan de gang gaat.
 • Verplaatst.
 • [quote:2b9a9aab08="jolo"]Dan bedoel je zeker de binnenkort nog uit te komen Ubuntu Dapper 6.06. Die wordt in juni verwacht. Echter als eerste distributie wordt meestal SuSE Linux aanbevolen.[/quote:2b9a9aab08]

  6.06 is inmiddels uit. ;) Door wie wordt Suse meestal aanbevolen? IMHO zijn PCLinuxOS en Mepis de beste 'beginners' distributies. Maar uiteindelijk hangt dat natuurlijk allemaal af van de beginner zelf. Wat wil die ermee en is zijn / haar doel.
 • ik wil voornamelijk mijn belangrijke bestanden er op gaan bewerken zoals documenten enzo. Windows heeft namelijk nog al de neiging tot vastlopen of sneller een virus op te vangen. Wil mijn docs dus zo veel mogelijk beschermen. Ik wil voor me docs openoffice 2.0 gebruiken en welke OS kan ik dan het beste gebruiken? ben egte linux noob :P
 • en als ik nou ubuntu installeer kan ikd an gewoon gelijk mijn draadloze netwerkkaart gebruiken? dit is een U.S Robotics 802.11 g uit het jaar 2003
 • [quote:ef3635844c="handbalroels"]en als ik nou ubuntu installeer kan ikd an gewoon gelijk mijn draadloze netwerkkaart gebruiken? dit is een U.S Robotics 802.11 g uit het jaar 2003[/quote:ef3635844c] Als je Ubuntu al geinstalleerd hebt, zou je het kunnen proberen met deze How do I configure wirless using Ubuntu? Werkt dit niet, check dan op http://wiki.nedlinux.nl/index.php?page=Wireless

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.