Vraag & Antwoord

OS Linux

[SuSe update] Is dit slim?

Anoniem
None
6 antwoorden
 • Nadat ik nu een tijdje SuSe 9.0 Professional heb gebruikt, ga ik er nu ook maar aan geloven. Een update naar versie 10.1.

  Daartoe heb ik vanmiddag een ISO gedownload, waarmee ik straks een internetinstallatie zou kunnen doen. Ben benieuwd :)

  Maar wat ik wil vragen is of het volgende zin heeft (en of het wel kan), of dat jullie mij iets anders aanraden.

  Ik heb 2 harde schijven, eentje van 40GB en eentje van 120GB. Op de 40 is momenteel Windows 2000 Professional geinstalleerd, de 120GB wordt in beslag genomen door mijn huidige Linux-distro.
  Waar ik nu tegenaanloop, is dat ik al mijn bestanden moet overzetten naar een ander medium, voordat ik een update kan uitvoeren. Bovendien kan ik vanuit Windows (NTFS) niet naar de Linux-partitie (ReiserFS) schrijven, en vice versa.
  Daarom had ik het volgende bedacht:

  WINDOWS 2000 PRO - NTFS
  SuSe 10.1 - ReiserFS
  een aparte partitie voor foto's, mp3, dvd etc. - FAT32

  ReiserFS is voor zover ik weet het beste bestandssysteem voor SuSe toch? En zowel SuSe als Windows kunnen lezen en schrijven van FAT32, dus ik zou vanuit beide besturingssystemen mijn persoonlijke bestanden moeten kunnen benaderen en er nieuwe op plaatsen?

  Zo hoop ik wat andere Linux-distro's uit te kunnen proberen en te updaten, zonder dat ik al mijn eigen bestanden kan verliezen.

  Als het kan, moet ik dat partitioneren dan doen voordat ik de boot-cd van SuSe 10.1 erin stop, of kan dat tijdens de installatieprocedure (dat kon wel met 9.0 Professional, maar ik weet niet of 10.1 of de netwerkinstallatie daarin verschilt)?

  En bij de netwerkinstallatie, als ik later iets wil installeren wat ik nu vanuit Yast zou doen: kan dat straks ook vanuit Yast en download hij dat spul dan? Ik heb het immers niet meer op DVD oid.

  En de laatste vraag, hoe groot zou ik de partities moeten maken? Ik zou 'mijn eigen partitie' met persoonlijke bestanden graag zo groot mogelijk houden, omdat de Windows-schijf te klein wordt. Is het verstandig voor mij (desktop pc waarvan ik de enige gebruiker ben) om ook aparte partities aan te maken voor root, home en usr zoals in dit document wordt aangeraden?

  Bij voorbaat dank!
  :)
 • Updaten van suse9 naar 10.1 is een goed plan. Van tevoren data backuppen… op cd of stick. Dan gewoon 9 naar 10.1 updaten.

  Andere distro's testen… andere pc of vmware of zo… stuk rustiger…
 • Ik probeerde net al een update te doen op mijn laptop, dat is min of meer dezelfde situatie. Het lukte op zich wel (configuratie van 80MB werd gedownload), maar dan weet ik niet of ik moet kiezen voor 'update' of 'nieuwe installatie'. En er is een optie voor aanvullende media pakketten of zoiets, die had ik ook aangevinkt maar weet niet of dat goed was. :-?

  Duurde niet lang of hij bleef hangen, zal wel te zwaar zijn voor mijn laptop 8)

  Belangrijke data backuppen ben ik nu mee bezig, gaat nog wel eventjes duren. :wink:
  Het uitproberen van andere distributie's kan ik eigenlijk alleen op deze pc doen; ik heb wel andere maar die zijn ingericht als servers en zijn niet krachtig genoeg om een volledige linux-installatie op te doen. En VMware: ik weet wel hoe ik iets kan draaien, maar niet hoe ik zelf zo'n image kan maken :(
  Maar goed, dat is niet het belangrijkste, als het maar kan updaten en als ik mijn persoonlijke documenten maar gescheiden kan houden en kan benaderen vanuit zowel Windows als Linux.
 • [quote:25e76bba14="psychonetics"]Nadat ik nu een tijdje SuSe 9.0 Professional heb gebruikt, ga ik er nu ook maar aan geloven. Een update naar versie 10.1. Duurde niet lang of hij bleef hangen, zal wel te zwaar zijn voor mijn laptop [/quote:25e76bba14] Om wat voor een (merk) laptop gaat het? Terwijl voor SuSE 9.0 Professional minimum 64 MB was vereist, en aanbevolen 128 MB. Is voor openSuSE 10.1 minimum 256 MB vereist, en aanbevolen 512 MB.
  [quote:25e76bba14="psychonetics"]ReiserFS is voor zover ik weet het beste bestandssysteem voor SuSe toch? [/quote:25e76bba14] ReiserFS is SuSE' default bestandssysteem. Ik zelf geef de voorkeur aan EXT3. Check voor meer info dit artikel over Reiserfs or ext3: Which journaling filesystem is right for you?
  [quote:25e76bba14="psychonetics"] En bij de netwerkinstallatie, als ik later iets wil installeren wat ik nu vanuit Yast zou doen: kan dat straks ook vanuit Yast en download hij dat spul dan? [/quote:25e76bba14] Ja, de benodigde pakketten worden dan inderdaad gedownload en geinstalleerd.
  [quote:25e76bba14="psychonetics"] hoe groot zou ik de partities moeten maken?[/quote:25e76bba14] Indien alleen Linux swap en een Linux root partitie, dan 10 GB.
  [quote:25e76bba14="psychonetics"] omdat de Windows-schijf te klein wordt. Is het verstandig voor mij (desktop pc waarvan ik de enige gebruiker ben) om ook aparte partities aan te maken voor root, home [/quote:25e76bba14] Kan ook, maar dat is er meer ruimte nodig.
  [quote:25e76bba14="psychonetics"]maar dan weet ik niet of ik moet kiezen voor 'update' of 'nieuwe installatie'[/quote:25e76bba14] Een nieuwe installatie uiteraard. Want het verschil tussen SuSE 9.0 Professional en openSuSE 10.1 is te groot, voor een update. En dan is het maken van een back-up op een externe hardeschijf inderdaad aanbevolen. Alvorens de openSuSE installatie te starten is het aan te raden de externe hardeschijf uit te pluggen.
 • Een Toshiba Sattelite 1400-153E. Die heeft in ieder geval geen 512MB geheugen :)

  Misschien dat ik er een text-install op doe, of een lichtere linux versie. Iemand een tip daarvoor? 8)

  Ik heb inmiddels de volgende partitionering:
  hda1: Windows - NTFS - 40GB
  hdb1: swap - 1GB
  hdb2: / - ReiserFS - 20GB
  hdb3: /home - ReiserFS - 30GB
  hdb4: /home/extended - FAT32 - 70GB

  Op die manier kan ik vanuit Windows ook nog mijn documenten bereiken als ik ze plaats in /home/extended :)

  Ben benieuwd of alles gaat werken, mijn digitale vriend is nu bezig met het downloaden van 2.22 GB data.

  [b:8f5f0c4fb2]Edit:[/b:8f5f0c4fb2]
  Nog 1.21 GB data; 292 pakketten; 1:54:05 8)
 • [quote:b762f78eaa="psychonetics"]Misschien dat ik er een text-install op doe, of een lichtere linux versie. Iemand een tip daarvoor? 8) [/quote:b762f78eaa]

  Debian met XFCE4 desktop.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.