Vraag & Antwoord

OS Linux

Kiezen voor Linux???

Anoniem
LennartII
32 antwoorden
 • Ik zit te twijfelen ik heb nu net een nieuwe computer (2 de hands) Alleen nu weet ik niet of ik linux wil of niet…

  ER zit op die computer wel XP maar als ik voor linux ga wil ik het goed doen en Win XP eraf gooien

  Wat zal ik doen, en welke distributie raad u mij aan??
 • Sja, zo'n vraag stellen in het Linux forum is 'm eigenlijk ook meteen zelf beantwoorden :P

  Lees de FAQ eens door, de keuze voor een bepaalde distro is heel persoonlijk en hangt van veel factoren af. Oa je eigen kennisniveau mbt computers, hoeveel tijd je er aan wil/kan besteden, wat je verwacht van een OS, etc etc.

  Goede beginnersdistro's zijn oa: (Open)Suse, Mandriva, Fedora en Ubuntu. Wil je wat meer tweaken ben je bij Debian goed onder de pannen en als je echt in t diepe wil zijn Gentoo, Slackware en LFS (Linux from scratch) de 'way to go' :) Succes!

  Groet, M.V. Wesstein
 • Tjsa tij de genoeg om nog iets te leren zit nog maar in de 2e :D

  Verder dacht ik aan iets om een mutibooting systeem te maken met b.v. Suse 10.0 (Best getest C!T) En iets van Slackware.

  En dan nog iets, Bij Suse moet je volgens mij kiezen tussen KDE of Gnome wat is het verschil en welke is het beste??

  En verder moet je volgensmij bij de partionering kiezen uit een aantal dingen zoals /home , / , /usr en nog een paar. Maar wat houd dat alles in, al die namen :-?

  Jaap
 • Daar heb je dus de FAQ voor: http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=64018 en met wat zoeken (staat in m'n favo's, maar met Google was je er ook gekomen :P) http://nl.linux.org/
 • [quote:2812810415="jvdv"]En dan nog iets, Bij Suse moet je volgens mij kiezen tussen KDE of Gnome wat is het verschil en welke is het beste??[/quote:2812810415]
  Je kunt niet een van die twee als "beste" aanwijzen; het zijn twee grafische omgevingen (er zijn er nog vele meer) gemaakt door twee verschillende teams mensen met twee verschillende filosofieen over hoe een grafische interface in elkaar dient te steken. "De beste" kun jij alleen voor jezelf bepalen, en is afhankelijk van jouw persoonlijk smaak. Belangrijkste is dat jijzelf de keuze hebt, en daar draait het allemaal om. De vrijheid om zelf keuzes te kunnen en mogen maken.
 • maar ik heb er toch niks kunnen vinden van wat nu beter is Gnome of KDE.

  Heb trouwen even opgezocht maar Suse 10.1 is al uit, dus ik denk dat ik die maar kies
 • De Linux FAQ kent de TS al van zijn vorige topic.
  [quote:6bbcf86d58="jvdv"]Ik zit te twijfelen ik heb nu net een nieuwe computer (2 de hands) Alleen nu weet ik niet of ik linux wil of niet… [/quote:6bbcf86d58] Is dat een andere pc dan uit je vorige topic? En twijfel je nog steeds? Je had toen toch al SuSE Linux gekozen. Sinds Ubuntu Dapper 6.06 is ook deze Linux distributue makkelijker geworden om te installeren.
  [quote:6bbcf86d58="jvdv"] En dan nog iets, Bij Suse moet je volgens mij kiezen tussen KDE of Gnome wat is het verschil en welke is het beste?[/quote:6bbcf86d58] Deze twee Desktop Environments zijn allebij goed. Check ook nog deze KDE vs Gnome review http://linuxreviews.org/software/desktops/
 • [quote:0fb774416e="jvdv"]maar ik heb er toch niks kunnen vinden van wat nu beter is Gnome of KDE. [/quote:0fb774416e]
  Dan zul je het gewoon uit moeten proberen, of afgaan op reviews (meningen van anderen) die je op internet vind. Je kunt ook niet zeggen dat het beter wonen is in Equador als je er nooit geweest bent en het land niet kent. :wink:
 • Klopt heb het al eerder eventjes gebruikt.

  Maar nu heb ik een nieuwe computer en die had standaard windows.

  Dus heb ik het daar een tijd bij gehouden.

  Maar nu was ik er weer mee bezich, met linux dan.
 • OT: overigens is Equador een schitterend land, ik ben er geweest ;-)
 • geef mij maar Thailand.. dit jaar mijn 4e keer op rij… duhh

  TS,
  Het beste is om de pc HELEMAAL voor linux te gebruiken. Met een dualboot zit je de ene keer op windows en de andere keer op linux. Zo leer je het nooit.
  Installeren,, vooral Fedora, is een fluitje van een cent.

  Ik raad dan ook Fedora aan,, maar dat doe ik alleen omdat ik het een fantastische distro vind.
 • Laten we alsjeblieft niet beginnen met een topic over wat iedereen een goede distro vindt want dan is het einde zoek en komt de TS er nooit uit, iedereen heeft zijn eigen favo distro en die keuze is niet altijd even objectief tot stand gekomen. Ik denk dat er maar weinigen zijn die alle distro's hebben uitgeprobeerd, en de gene die dat gedaan hebben zullen vaak niet newbs zijn, en uitkomen op en niet persee heel erg nieuwe gebruiker vriendelijk is.

  TS, ik zou even bij de site's van alle distro's langs gaan en lezen wat ze te zeggen hebben, waar dat kan een live CD downloaden en uitproberen. Je zult er toch echt zelf uit moeten komen, voor elke distro is wel iets te zeggen, ze hebben allemaal hun voor en nadelen.
  Maar wat vooral belangrijk is voor een beginnend iemand is dat er makkelijk hulp te vinden is voor problemen die je gaat tegenkomen. Ik heb zelf alleen ervaring met ubuntu (en Suse 6.nogiets) en weet dat er veel hulp fora zijn maar dat zal voor een paar eerder genoemde ook vast wel zijn.

  Have fun
 • ik kom net van een weekje Engeland terug en op de univerisiteit van Surrey (Guildford) draaien ze Fedora Core 4 met OpenOffice.org en nog vele andere pakketten.
  http://www.eps.surrey.ac.uk/SCS/guides/software.html
  Voor wie de overstap te groot is kan in een virtuele omgeving op XP terug vallen, maar daar waren amper pakketten voor geinstalleerd…
  Het ging niet om een paar pc's, alle studenten PC-zalen (soms wel 100 pc's per zaal) draaiden op FC-4.
  Zag er zeer professioneel uit. Ook de aanvullend software was professioneel, zo kunnen de studenten gebruik maken van diverse simulatiesoftware, Labview (om apparaten mee aante sturen via een eigen programmeertaal, etc…..
  Kortom het kan dus gewoon en de smaak van de distributie… er is kezue genoeg en zoals al gezegd, proberen maar en kijken wat bevalt.
  Mi is Suse wat installeervriendelijker, maar Fedora leert snel als je echt wilt en is ook goed. FC-5 ken ik nog niet, net als Debian e.d.
 • Ik heb nu op mijn computer Suse 10.1 en Fedora 5 Staan

  Werkt goed!

  Maar nu heb ik nog een oude laptop en daar wil ik graag b.v. een oude versie van Ubuntu / Fedora/ Suse /mandraken opzetten in ieder geval moet hij wel gebruiksvriendelijk zijn het is een p2 met 64 mb ram.

  Weet iemand nog of die te downl. zijn of lukt dat niet meer…

  Via google komt er dan vaak dat de pagina verlopen is dus… :-?
 • Ik zou een oudere versie van vector linux of yoper linux 2.1 proberen, maar verwacht geen wonder met 64mb ;)
 • Klopt 64 ram is idd niet veel

  Maar ja, er staat windows 98 op maar dat gaat eraf

  Dus moet toch wat.
 • http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/vectorlinux/docs/miscellaneous/version_table.html
  http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/vectorlinux/docs/miscellaneous/version_table_2.html
 • Bedankt!!!

  Ben hem nu aan het down.!!!
 • [quote:bc55f9a999="jvdv"]Bedankt!!!

  Ben hem nu aan het down.!!![/quote:bc55f9a999]

  welk versie nr. heb je genomen?
 • nr: 4.3, of is die niet goed??

  P2 met 64 mb ram, nou dat heeft ie niet dus

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.