Vraag & Antwoord

OS Linux

[Debian] XFS partities resizen en schuiven

Anoniem
M.V. Wesstein
3 antwoorden
  • Vorige week een nieuwe server in elkaar geknutseld. Ingebouwd zijn een 40 GB IDE schijf voor het OS en een 500 GB SATA schijf voor /home. Helaas ging de installatie ietwat mis, de SATA controller werd niet herkend door de standaard 2.6.8 kernel. Hierdoor moest ik op de IDE schijf een extra /home partitie maken. Ook de ingebouwde netwerkchip werd niet herkend, beide werden gelukkig na installatie van een verse 2.6.17.1 kernel wél actief. Nu heb ik /home (of liever: de inhoud daarvan) overgezet naar de SATA schijf, en in fstab de ex-/home partitie uitbecommentarieerd, maar die ruimte (iets van 20+ GB) mag nu verdeeld gaan worden over de bestaande partities /, /var, /tmp en /usr. Alle partities zijn XFS, muv /boot die ReiserFS heeft wegens incompatibiliteit met Grub.

    Ik heb al gezocht, parted decteert slechts XFS en kan er verder niks mee. QtParted is om die reden (en geen Qt, want geen X :P) ook geen optie. Ik heb wel het pakket xfsprogs geinstalleerd, nodig om de SATA schijf te partitioneren met XFS. Helaas heeft dat pakket geen man-pages en ik heb geen andere info kunnen vinden, zelfs niet bij SGI… Ik snap dat ik met tijdelijke partities moet gaan knutselen, maar welke commando's heb ik nodig om partities te schuiven en resizen?
  • Info over Resizing XFS is te vinden op NewsForge Articles.
  • Beetje mosterd na de maaltijd (of niet gezien de server waarschijnlijk nog niet in productie is) - maar dit zou een goed moment geweest zijn om LVM te gebruiken. Op een server met aparte partities voor var, home, tmp, usr etcetera wil je resizing nog wel eens nodig hebben.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.