Vraag & Antwoord

OS Linux

SATA schijf mount niet bij booten

Anoniem
M.V. Wesstein
15 antwoorden
 • Ik zit al de hele dag te k*tten, kom er niet uit…. :evil:

  [code:1:ec6ba89d47]# /etc/fstab: static file system information.
  #
  # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
  <knip>
  /dev/sda1 /home xfs rw,users,auto 0 2
  [/code:1:ec6ba89d47]Deze regel had ik eerst op 'defaults' staan, maar ook daar werkte het niet mee. Het viel me op in dmesg dat de SATA drivers duidelijk later geladen worden dan de IDE schijf. Eénmaal ingelogd (als root, dat wel) kan ik /home wel gewoon mounten. Het is natuurlijk de bedoeling dat /home bij het booten gemount wordt… Hoe los ik dit op? OS is Debian Sarge 64-bit btw ;)
 • Het lijkt erop, dat de SATA driver later geladen wordt.
  Dus m.i. is het probleem te verhelpen door de kernel opnieuw te compileren met de SATA driver erin.

  Ik weet niet welke chipset je gebruikt, maar bv. voor de nForce drivers kun je hier terecht.
 • Als het te laat laden van een driver inderdaad het probleem vormt, dan is er een veel simpelere oplossing, namelijk de driver toevoegen aan je initrd. Het lijkt mij echter dat er een foutmelding geproduceerd wordt tijdens het booten als dit het geval is.
 • Heren, dank. Ik heb de kernel idd recent gebouwd (2.6.17.1), maar vóórdat ik de SATA schijf kon formateren: die werd eenvoudig niet herkend door de standaard 2.6.8 install-kernel. Logisch, want het gaat om een AM2 platform met een gloednieuwe nVidia chipset. Kan ik op de huidige 2.6.17.1 kernel een nieuwe initrd maken? Of moet ik de nog aanwezige 2.6.8 kernel gebruiken?

  Ik kan overigens geen gerelateerde errors ontdekken in de output van dmesg.
 • Met het commando mkinitrd kun je voor je huidige kernel een initrd maken. Bij Slackware zit een mkinitrd mini-howto die ik zelf erg goed vind. Die kun je uit het package mkinitrd halen dat je op alle slackware mirrors vindt onder de a categorie.
 • Weet ik Marcel, ik heb voor de nieuwe kernel ook een initrd gemaakt maar wat ik graag wil weten is of ik voor de *draaiende* kernel gewoon een nieuwe initrd image kan bakken. De huidige (zonder SATA) is gemaakt op de 2.6.8 kernel…

  <edit>
  Eigenwijs als ik ben heb ik het natuurlijk gewoon geprobeerd.[code:1:7f59e382c9]mkinitrd /boot/initrd.img-2.6.17.1[/code:1:7f59e382c9]en zowaar start de boel nog gewoon op. Echter, doe ik direct na het inloggen (root) een ls /home krijg ik: niks :-? Hierna in /etc/fstab de regel over /dev/sda aangepast naar 'defaults' en ff rebooten. Resultaat: niks :evil:
  </edit>
 • LOL,
  Wellicht is het handig om mkinitrd wel even te vertellen welke modules hij moet meebakken :D
  man mkinitrd zegd
  [code:1:3de3f86235]

  -m "module list"
  modules to include in initrd, defaults to INITRD_MODULES vari-
  able in /etc/sysconfig/kernel
  [/code:1:3de3f86235]

  succes, enne vergeet je huidige modules niet he :D
 • [code:1:d99f2455a5]server:# cat /etc/sysconfig/kernel
  cat: /etc/sysconfig/kernel: no such file or directory[/code:1:d99f2455a5]Dat verklaart een hoop :P Ik ga s ff studeren, thx :)
 • Ik heb ook geen /etc/sysconfig/kernel hoor, ik heb überhaupt geen /etc/sysconfig.

  Voor het maken van een initrd maakt het niets uit welke kernel er op het moment draait, je kunt namelijk gewoon een kernel-versie opgeven zodat mkinitrd de goede modules in de image stopt.

  [code:1:d519993649]
  Here's another example: Build an initrd image using Linux 2.6.13
  kernel modules for a system with an ext3 root partition on /dev/hdb3.
  Note that you need both the jbd and ext3 modules to use ext3:

  mkinitrd -c -k 2.6.13 -m jbd:ext3 -f ext3 -r /dev/hdb3
  [/code:1:d519993649]
 • Ik heb het aan de praat, maar op de "quick & dirty" methode. Recept:
  Men neme 1 texteditor naar keuze, voege hier wat letters, leestekens en speciale karakters aan toe, sla het geheel op in een vooraf gekozen locatie, maak het resultaat uitvoerbaar en plaats een verwijzing in en naar de juiste map. Juist, een startup script in rc2.d om zo /home te laden bij het booten. ;) Dank voor t meedenken :)
 • [quote:49b4bc2085="M.V. Wesstein"]Ik heb het aan de praat, maar op de "quick & dirty" methode. Recept:
  Men neme 1 texteditor naar keuze, voege hier wat letters, leestekens en speciale karakters aan toe, sla het geheel op in een vooraf gekozen locatie, maak het resultaat uitvoerbaar en plaats een verwijzing in en naar de juiste map. Juist, een startup script in rc2.d om zo /home te laden bij het booten. ;) Dank voor t meedenken :)[/quote:49b4bc2085]

  Maar daar laad je het toch niet bij zitten ???

  Heeft je distro een appart file waar de modules voor mkinitrd in staan (zoals in het voorbeeld uit de manpage uit SuSE ) ??

  Anders moet je zoals Marcel aangaf wel even aan mkinitrd vertellen welke modules er in initrd gebakken dienen te worden ….

  Beste is natuurlijk om gewoon een goede kernel te maken en initrd helemaal niet te gebruiken :P
 • Sja… Het werkt, dat voldoet (voorlopig)…

  mkinitrd heeft idd een config file, maar ik heb verder geen idee welke modules er in moeten. Uiteraard zaken als IDE en SATA, maar wat nog meer? Het probleem is dat ik op die machine slechts een commandline heb en je wilt echt niet weten hoe het is om een kernel te configgen op de cli :( Laat staan dat ik een kernel weet te bakken om het zónder initrd te kunnen stellen :P
 • [quote:ae740afa6a="M.V. Wesstein"]Het probleem is dat ik op die machine slechts een commandline heb en je wilt echt niet weten hoe het is om een kernel te configgen op de cli :( Laat staan dat ik een kernel weet te bakken om het zónder initrd te kunnen stellen :P[/quote:ae740afa6a]
  Kernel bakken op de CLI? Heel simpel mits je alles ervoor al geinstalleerd hebt staan (gcc, kernelsources etc).
  Men tikt "make menuconfig" in de kernel directory, en stelt, in het uitgebreide menu met help, de opties in die men wilt hebben/veranderen.
  Men tikke achtereenvolgens "make depend", "make", "make install" en "make modules_install" en je nieuwe kernel is klaar voor gebruik.
 • Tekkie, ik deed het met make config :-? Net ff geprobeerd en ik blijk ook de make menuconfig te hebben :P Ik heb eigenlijk niet zo veel trek om het hele proces overnieuw te doen, ondanks dat het een snelle machine is (Athlon64, 3000+ en 2GB RAM op AM2) duurt het toch de nodige tijd voordat ie klaar is. Mss met een nieuwe kernel, deze heeft wat prob's met de nVidia drivers.
 • [quote:6de18cd183="M.V. Wesstein"]Sja… Het werkt, dat voldoet (voorlopig)…

  mkinitrd heeft idd een config file, maar ik heb verder geen idee welke modules er in moeten. Uiteraard zaken als IDE en SATA, maar wat nog meer? Het probleem is dat ik op die machine slechts een commandline heb en je wilt echt niet weten hoe het is om een kernel te configgen op de cli :( Laat staan dat ik een kernel weet te bakken om het zónder initrd te kunnen stellen :P[/quote:6de18cd183]

  Als het goed is heeft je distro daar al wel eea. ingegooid :D
  Dus je hoeft er alleen maar aan toe te voegen en dat is simpel :

  lsmod >> geeft welke modules je voor je sata gebruik, die zet je erbij en doe mkinitrd Klaar :D

  nu zou dus initrd de bestaande modules + je sata modules moeten bevatten en dus je schijf direct te mounten moeten zijn.

  Suc7

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.