Vraag & Antwoord

OS Linux

dualboot windows XP home/ ubuntu

Anoniem
s.Mighty
2 antwoorden
 • hallo,

  Ik heb vandaag een stap in het duister genomen met ubuntu te instaleren, ik had geen belangrijke data op de pc staan, dus eerst ubuntu geinstaleerd.. (met windows er al wel op! )kwam er na 4 keer achter dat ik de server editie had ipv. van de desktop.

  Ik heb toen nl de desktop editie gedownload en gebrand. met de server editie ging het decteren van windows XP HOME en GRUB gewoon goed, met de home niet(werd niet eens na de bootloader gevraagd).. teneinde raad alles geformateerd en windows opnieuw geinstaleerd.

  nu hoe kan ik linux het beste instaleren (en de schijf indeling goed doen)

  volgende config(rest van het systeem zie sig):

  1 80 gb HD als volgt verdeelt:
  [code:1:d8e4af8959]500mb fat32 - 30gb nfts - vrije ruimte[/code:1:d8e4af8959]
  en 1 160 gb HD nog helemaal vrij.

  hoe kan ik de rest het beste in delen? ik wil nog 2 extra "data' parties, 1 voor muziek/films/games(ongeveer 75 gb totaal) en 1 voor websites(ongeveer 5gb totaal)

  dat betekent dat ik ongeveer 90gb+50gb = 140 gb over heb voor linux. nu hoe kan ik het beste doen, en ook met GRUB, zodat windows netjes in dat rijtje staat zoals met de server editie wel was? (linux staat er op het moment [b:d8e4af8959]niet[/b:d8e4af8959] op).

  wie helpt mij uit de brand?
 • Waarschijnlijk heb je voor 'automatisch installeren' of zoiets gekozen. Omdat je de schijf-indeling in de hand wil houden, zou ik voor de 'expert install' gaan. Is waarschijnlijk minder moeilijk dan het klinkt.
  Helaas vermeld je niet welke versie van Ubuntu je wilt installeren, maar ik neem aan de nieuwste (Dapper Drake). De installatie-cd daarvan is een zgn. live-cd. Dat wil zeggen: in je BIOS zorg je ervoor dat je vanaf cdrom zult booten, stop de cdrom in de drive, boot, et voila, je komt in Ubuntu. Nu kun je mbv. het console-proggie cfdisk je schijf-indelingen maken,voordat je de installatie opstart. Dat is alleen maar makkelijk. cfdisk starten met[code:1:532bc50c76]sudo cfdisk /dev/hdb[/code:1:532bc50c76] Persoonlijk zou ik de 80Gb. schijf (/dev/hda) voor Windows reserveren, Heb je meteen ruimte over voor Vista als dat komt. Ubuntu op de andere drive (/dev/hdb) dus. In elk geval 1.5 Gb Swap device, en bij voorkeur een partitie voor / (het systeem) (voorstel: 8gb) en een voor /home (waar de gebruikers-data op komen)(voorstel: 10gb). Voor je 'film' en 'web' partities zou ik het fat32 systeem kiezen, dan zijn ze zowel onder WinXP als Linux lees- en schrijfbaar. Volgens mij is is een NTFS partiitie onder linux alleen leesbaar, niet schrijfbaar (op een betrouwbare manier althans). Ext2 of Ext3 onder WinXP daar schijnt ook software voor te bestaan, maar ik ken dat niet.
  Je kunt deze twee partities ook aanmaken nadat je Ubuntu geinstallleerd hebt. (mbv. cfdisk dus).
  Googlen met[code:1:532bc50c76]install ubuntu[/code:1:532bc50c76] leverde allerlei sites op die over jouw probleem gingen, ook in het Nederlands. In elk geval moet het lukken: Ik heb Ubuntu op een door mij gekozen partitie geinstalleerd, samen met 3 andere OSen. (geen Windows).
  Volgens mij vindt de install je WinXP en krijg je voldoende mogelijkheden om grub goed te installeren. Kies er in elk geval voor grub op de boot-sector van je eerste harde schijf te zetten.
  Let wel dat ik niet ingegaan ben op de mogelijkheid van een 64 bits install tbv. je Athlon processor.
  een basis inleiding voor werken met en begrippen in de console-mode linux vind je in de linuxFAQ van deze site (C!T dus).
  succes, hoop dat dit helpt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.