Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Linux

[grub] wat gaat hier fout?

sverrips
11 antwoorden
  • Hoi,

    na een poging tot dualboot opensuse10.0 en SLED10 heb ik de laatste er maar afgemikt, en 10.0 vervangen door 10.1. En nu heb ik boot-ellende…
    Als ik boot zonder DVD in de lade, kom ik niet verder dan een regel met " GRUB" (en nee, dit is niet de grub-command-line).
    Boot ik met de suse dvd in het laatje, en kies voor iboot installed system, dan gaat het wel goed.
    Ik heb een IDE disk /dev/hda voor backup doeleinden en een SATA /dev/sda voor /, home en swap.

    Mijn menu.lst:
    [code:1:1a38116209]Suse101:/boot/grub # cat menu.lst
    # Modified by YaST2. Last modification on Sat Jul 1 19:22:35 UTC 2006

    color white/blue black/light-gray
    default 0
    timeout 8
    gfxmenu (hd1,0)/boot/message

    ###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
    title SUSE Linux 10.1
    root (hd1,0)
    kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda1 vga=0x317 resume=/dev/sda2 splash=silent showopts
    initrd /boot/initrd

    ###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
    title Failsafe – SUSE Linux 10.1
    root (hd1,0)
    kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda1 vga=normal showopts ide=nodma apm=off acpi=off noresume nosmp noapic maxcpus=0 edd=off 3
    initrd /boot/initrd
    Suse101:/boot/grub #
    [/code:1:1a38116209]
    en dan heb ik ook nog een device.map:
    [code:1:1a38116209]Suse101:/boot/grub # cat device.map
    (hd1) /dev/sda
    (hd0) /dev/hda

    [/code:1:1a38116209]

    Wie helpt me uit de brand? ik heb al vanalles geprobeerd, en staar me er nu blind op…
  • Installeer Grub eens opnieuw, zie ook deze link en deze.
  • start suse even vanaf de cd op, ga in yast naar de bootloaderconfiguratie en stel die opnieuw in.
    Geef vervolgens goed aan dat de nieuwe configuratie in het mbr moet worden opgeslagen.

    Max

    p.s.: bepaal eerst even welke suse de bootloader mag bedienen, dus opensuse of sled. Je kunt de bootloader maar vanuit 1 installatie regelen, niet vanuit beide.
  • He max, terug van vakantie en gelijk effe het forum volplempen met je kennis? Heb je gemist ;-)
    Inmiddels boot ik weer normaal, heb idd grub opnieuw installed, en SLED van mijn HD geknikkerd.
  • ter info: het ziet er nu zo uit:
    [code:1:f6cacd63df]
    Suse101:~ # cat /boot/grub/menu.lst
    # Modified by YaST2. Last modification on Sun Jul 2 14:45:04 CEST 2006

    color white/blue black/light-gray
    default 0
    timeout 8
    gfxmenu (hd0,0)/boot/message

    ###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
    title SUSE Linux 10.1
    root (hd0,0)
    kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda1 vga=0x317 resume=/dev/sda2 splash=silent showopts
    initrd /boot/initrd

    ###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
    title Failsafe – SUSE Linux 10.1
    root (hd0,0)
    kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda1 vga=normal showopts ide=nodma apm=off acpi=off noresume nosmp noapic maxcpus=0 edd=off 3
    initrd /boot/initrd
    [/code:1:f6cacd63df]
    en
    [code:1:f6cacd63df]Suse101:~ # cat /boot/grub/device.map
    (hd0) /dev/sda
    (hd1) /dev/hda
    [/code:1:f6cacd63df]
    maar nog steeds snap ik het niet…
  • Wat snap je niet precies?
    Alles werkte toch weer normaal?
  • [quote:377c73cd0d="Gentoo_Kip"]Wat snap je niet precies?
    Alles werkte toch weer normaal?[/quote:377c73cd0d]

    Als ik zo in elkaar zou zitten, zou ik windows draaien… :o
    Als je de bovenstaande codes vergelijkt, valt op dat er eigenlijk (functioneel gezien) geen verschil tussen zit (dankzij de devicemap.)
    Het is dus vreemd dat die aanpassing het probleem verholpen heeft…
    En dan word ik nieuwsgierig…
  • Is het niet gewoon zo dat je probeerde te booten met de bootloader van de niet meer aanwezige installatie?
  • Nope,
    heb 'm wel tig keer opnieuw geïnstalleerd zowel vanuit de geinstalleerde OS als vanuit de rescue mode dvd.
    kreeg bovendien "grub" als laatste melding.
  • kan het niet hiermee te maken hebben?


    menu.lst 1:

    title SUSE Linux 10.1
    root (hd[b:6e62184635]1,0[/b:6e62184635])

    menu.lst 2:

    title SUSE Linux 10.1
    root (hd[b:6e62184635]0,0[/b:6e62184635])
  • Dat verschil wordt "opgeheven" door de gewijzigde device.map.
    Zie hierboven.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.