Vraag & Antwoord

OS Linux

(Heel) oude laptop met welke linux?

Anoniem
None
16 antwoorden
 • Op een oude laptop met een AMD-K6-2 processor, 32MB intern geheugen en een cdromspeler wil ik linux installeren. Het ding moet worden gebruikt op vakantie, om de foto's van een digitale camera op te slaan en zo mogelijk als dia projector een slide show te presenteren. Hiervoor heb ik USB ondersteuning nodig en een grafische omgeving. De beoogde gebruiker is totaal verwindowsd en heeft geen behoefte aan de commandline.

  Xubuntu heb ik geprobeerd maar lukte niet, want dat is al te zwaar.

  Welke distributie is voldoende licht, heeft een grafische userinterface (XFCE?) , kan toch een USB cardreader mounten en een slideshow presenteren?

  Alvast bedankt voor het meedenken,

  Greetz, dJezzer 8)
 • Ik heb zelf hier nog een p200 met 32MB ram, maar je moet dus echt niet veel verwachten met zo weinig geheugen…
  Op zich vind ik damn small linux met fluxbox er nog wel vlot op draaien (zelfs vanaf cd), maar je bent over het algemeen toch aangewezen op niet-grafische software.
 • ok, tks. Ik heb vooralsnog Vectorlinux en Damn Small Linux geselecteerd voor verder onderzoek, met XFCE o.i.d.

  Origineel stond er Windows98 op (volgens mij daarvoor zelfs nog Windows95), maar de USB ondersteuning daar is verrot en ook het pcmcia xircom netwerkkaartje werkt er niet onder (daar zijn geen goede windowsdrivers voor).

  Het zal inderdaad allemaal niet snel zijn, maar als archieffunctie voor vakantiefoto's onderweg is dat ook niet zo belangrijk. En naderhand als fotolijstje hoeft het ook allemaal niet zo snel te zijn.

  Greetz, dJezzer
  8)
 • Slackware Linux
 • is toch veel van de command line, probeer feather linux eens is een "modernere" versie van damn small
 • Check ook nog deze site over Linux distros for older hardware.
 • ok, thanx. DSL is bij mij gezakt - het wil de swap niet herkennen. Wel wordt aangegeven dat de swap wordt enabled, maar met 16MB GUI-footprint blijft er niet veel over om nog iets zinnigs te doen. Ook al zit er een swap file annex partitie van 300MB in. Wel goed trouwens hoe het ding reageert als je de kleptop zo uitzet: hij boot eerst als user dsl, zodat je eventuele lockfiles kunt verwijderen. Na rebooten kun je weer als gewone user inloggen.

  Handmatig aangeven van /dev/hda1 als swapfile in /etc/fstab mocht niet baten.

  Vector linux is de volgende met Featherlinux als derde kandidaat. Btw, Slackware 10.2 heb ik even geprobeerd, is niet gelukt, waarschijnlijk doordat ik de partitietabel aan gort had geholpen :-? Dat is inmiddels weer opgelost, ook slackware staat nog op mijn lijstje.

  [u:a4f01acaf7]Subvraag:[/u:a4f01acaf7] welke grafische applicatie is geschikt voor het weergeven van foto's in een slideshow, zonder dat ik Gnome of KDE hoef te installeren?

  [u:a4f01acaf7]Update:[/u:a4f01acaf7] de processor is 333 MHZ.

  Greetz, dJezzer 8)
 • Koop ff een mini-bultje geheugen en er is zoveel meer mogelijk.
 • Inmiddels zijn Vectorlinux en Feather linux overgehaald + gebrand.

  @MrLeeJohn: één van de ontwerpeisen (heb ik niet aangegeven) was dat er 0 euro aan zou worden uitgegeven. Mijn voorkeur ging ook uit naar een PII-PIII laptop met 256MB geheugen en een 40GB harddisk. Helaas, het is niet anders, en 2GB is gewoon genoeg voor een distro die wat foto's moet kunnen opslaan en presenteren.

  Heeft iemand trouwens een idee hoe je DSL zo ver kunt krijgen dat'ie ook echt gebruik maakt van de swap?

  Greetz, dJezzer 8)
 • Hoi,

  Ik zou bijna zeggen: waarom installeer je niet gewoon een oude versie van bijvoorbeeld SuSE Linux 7.0? Probleem is waarschijnlijk dat deze Linux nog geen memorysticks ondersteund, dus wellicht een probleem met het uitwisselen van foto's vanaf je digitale camera's, maar misschien dat iemand daar een idee over heeft?

  Om foto's vanaf je digitale camera te kopieren zou je vanaf een Knoppix CD kunnen booten (die wel USB ondersteuning heeft e.d.). De oude SuSE versie kan je gebruiken om foto's te bekijken e.d. (in een oude KDE die prima draait op jou laptop).

  Zolang de laptop niet aan internet hangt, kan er wienig fout gaan (ook al gebruik je sterk verouderde pakketten; de boel werkt wel!)

  MvG,

  Philip
 • @philipg: Bedankt voor de tip! Voor mijzelf zou dit wel werken, maar de beoogde gebruiker gaat dat nooit snappen :( Daarom ben ik een zoektocht gestart naar een alles-in-één oplossing.

  Greetz, dJezzer 8)
 • qiv is een superlichte image viewer die ook de foto's als slideshow kan weergeven. Qua distro sluit ik me aan bij Daniel: Slackware met een lichte wm. Maak een scriptje voor het mounten, verplaatsen van de foto's en umounten en plak dat onder een knop op het bureaublad en klaar is kees.
 • ik ben nu op een oude pc van een vriend van mijn slackware 10.1 aan het instalereren en het gaat best goed (traag wel maar ja een 4x speed cd speler), is slackware echt zo moeilijk voor een beginner, die vriend van mij heeft nog nooit linuxgezien (alleen bij mij) hij is wel goed met windows

  Mick
 • 0 euro :o

  Da's nie veul. Ik zou er niet meer mee kunnen werken. Het enige wat ik zou overwegen (serieus) is win98.
 • @mrLeeJohn: Dat heeft er in het verleden ook wel op gedraaid, Windows98, Maar USB ondersteuning is een crime en de Xircom netwerkkaart wordt niet ondersteund. Tsja, dan wordt het wel vervelend.

  Slackware staat ook op het lijstje.

  Greetz, dJezzer 8)
 • Het is DamnSmallLinux (DSL) geworden. Het kan niet veel, maar precies genoeg en het is ook redelijk gebruikersvriendelijk.

  Bedankt voor het meedenken!

  Greetz, dJezzer 8)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.