Vraag & Antwoord

OS Linux

[Fedora] Slechte video prestaties bij Linux beginner

Anoniem
None
13 antwoorden
 • Laat ik beginnen met toe te geven dat deze vraag enigzins vaag is en ik zal ook niet vreemd opkijken als er helemaal geen antwoord op komt. Maar toch probeer ik het maar. Niet geschoten is zowiezo altijd mis. Vooropgesteld, ik ben al geruime tijd een Linux beginner, en als ik deze problemen niet onder de knie krijg, dan zal ik dat voorlopig wel blijven ook, want er is op deze manier geen lol aan ;-)

  Het probleem is dat het me maar niet lukt om de video prestaties onder Linux goed te krijgen. Dit kenmerkt zich steevast in het niet of zeer traag werken van 3d-weergaven (spelletjes, bepaalde screensavers. Is dat niet openGL?), en een zeer slechte prestatie tijdens het werken in de desktop omgeving ("schokkerig" beeld tijdens het verschuiven van vensters, mindere respons van de cursorpijl e.d.)

  Nu heb ik inmiddels al enkele versies, distributies, en zelfs systemen achter de rug, maar de problemen blijven hetzelfde. De gemeenschappelijke deler ben ikzelf dus. Fedora core 4, Fedora core 5, Ubuntu 6, op twee verschillende systemen, allemaal hetzelfde probleem. Dus ik begin me af te vragen of ik bij het installeren iets verkeerd doe of zo, maar daar lijkt me weinig verkeerd aan te kunnen gaan. Ik mag van mijn huidige systeem met een AMD 64 3000+, 1 GB geheugen en een ATI Radeon met 512 MB toch wel betere prestaties verlangen lijkt me.

  Wellicht moet ik direct na het installeren van de distributie ook nog enkele dingen aanpassen voor mijn video instellingen, maar verder dan het installeren van de meest recente driver voor mijn videokaart kom ik niet (wat overigens ook niet helpt)

  Heeft iemand hier een idee over, want ik ben er al maanden mee bezig en ik kom er maar niet verder mee.
 • Heb je wel de driver van je videokaart geinstalleerd?
  (bijv nvidia kernel module)
  Daarbij deze driver moet je ook in je xconf zetten. Anders weet X niet van het bestaan af. De standaard driver die meestal geinstalleerd wordt, is een "lite" model zonder acceleratie support.

  Sommige distro's hebben deze "echte" driver in hun repository zitten, maar niet standaard geinstalleerd. Bij de andere distro's dien je de driver appart manueel te installeren.

  stel je hebt nvidia kaart en je moet het handmatig doen, dan kun je hier de driver downloaden:
  http://www.nvidia.com/object/unix.html <– driver page van nvidia voor unix alike os'en
 • Ach ja, een ATI videokaart… Helaas is ATI niet zo Open Source gericht als nVidia, de ondersteuning van ATI laat nog wel wat te wensen over. Ik kom nl regelmatig vragen tegen over ATI-kaarten en het blijkt uit reacties van gebruikers die er meer verstand van hebben dat vnl de ATI drivers nog de nodige problemen kennen. Vooral daarom koos ik een nVidia kaart ;)
 • Ik heb ook een NVidia kaart, maar je kunt bij Ati drivers downloaden die beter zouden moeten werken;
  https://support.ati.com/ics/support/default.asp?deptID=894&task=knowledge&folderID=27
 • [quote:452acd0b2a="M.V. Wesstein"]Ach ja, een ATI videokaart… Helaas is ATI niet zo Open Source gericht als nVidia[/quote:452acd0b2a]
  Da's nieuw voor me, sinds wanneer richt nvidia zich op opensource?
 • Beide hebben OpenSource drivers, maar die van nVidia zitten (blijkbaar) een stuk beter in elkaar. Hoewel ik dat niet zelf kan vergelijken, ik heb alleen maar eerder genoemde nVidia kaart. Maar zoals gezegd: er komen behoorlijk meer vragen over de ATI drivers dan die van nVidia. De enige reden dat nVidia stabielere drivers levert is omdat men er daar meer tijd (en dus geld) aan wenst te besteden. Dat noem ik meer Open Source gericht. Met de nadruk op "meer" en niet als "compleet" oid ;)
 • [quote:13074d3856="M.V. Wesstein"]Beide hebben OpenSource drivers, maar die van nVidia zitten (blijkbaar) een stuk beter in elkaar.[/quote:13074d3856]

  Nee. Beide hebben gesloten drivers. De enige reden waarom er redelijk fatsoenlijke drivers bij X.org zitten (nv zonder 3D accelleratie, en ati voor accelleratie voor een aantal modellen), is dat een stel vrijwilligers er ongelovelijk veel moeite voor doen. nVidia en ATI geven geen specificaties meer vrij van hun nieuwe chipsets. Wat in mijn optiek redelijk belachelijk is; als klant mag je je eigen aankoop niet eens fatsoenlijk gebruiken. Intel is de enige grote leverancier van video chipsets die actief specificaties vrijgeeft, en zelfs opensource drivers ontwikkeld.
 • Ach wat maakt het uit, zolang ze drivers voor diverse platformen blijven bouwen die goed werken, hoor je mij niet klagen. (de installatie gaat er soepel wat betreft de nvidia module) :lol:
 • [quote:49c2ff2097="teebones"]Ach wat maakt het uit, zolang ze drivers voor diverse platformen blijven bouwen die goed werken, hoor je mij niet klagen. (de installatie gaat er soepel wat betreft de nvidia module) :lol:[/quote:49c2ff2097]

  OT: Mooie uitspraak voor iemand met de volgende signature :wink:
  [quote:49c2ff2097]Never trust an operating system you don't have sources for.[/quote:49c2ff2097]
 • [quote:a8b3e03e71="Tekkie"]
  OT: Mooie uitspraak voor iemand met de volgende signature :wink:
  [/quote:a8b3e03e71]

  Sinds wanneer is een module een operating system? :wink:
 • [quote:de6309d3b8="teebones"][quote:de6309d3b8="Tekkie"]
  OT: Mooie uitspraak voor iemand met de volgende signature :wink:
  [/quote:de6309d3b8]

  Sinds wanneer is een module een operating system? :wink:[/quote:de6309d3b8]
  [quote:de6309d3b8]operating system
  n.

  Software designed to control the hardware of a specific data-processing system in order to allow users and application programs to make use of it.
  The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition[/quote:de6309d3b8]
  "Software designed to control the hardware…" een kernel driver module maakt wat mij betreft volledig deel uit van het Operating System, in tegenstelling tot applicaties als bash of KDE.
 • [quote:1e17a7094d="Tekkie"]…een kernel driver module maakt wat mij betreft volledig deel uit van het Operating System, in tegenstelling tot applicaties als bash of KDE.[/quote:1e17a7094d]

  In dit geval een extra optionele module. aangezien de standaard modules in de kernel, welke dus wel open zijn, het apparaat (videokaart) goed kan aansturen. Wil je meer, dan install je het dus als OPTIE. Ma.w je mening is volgens mij niet geheel correct. Immers Nvidia maakt geen deel uit van het kernel team (en bootstrap team en gnu tools team enz enz)

  Een OS, is een voorgefineerde (en geleverde software) omgeving, waarmee je devices kunt besturen/aansturen e.d. Hetgeen niet is meegeleverd is dus OPTIONEEL, en valt formeel niet onder het OS zelf. :wink:
 • op zich klopt dat, maar als je die module in de kernel laadt, dan maakt die fysiek wel onderdeel uit van die kernel, en dus van het OS.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.