Vraag & Antwoord

OS Linux

Realtek RTl8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC onder ubuntu

Anoniem
kid jansen
4 antwoorden
 • Ik heb sinds vrijdag een ASUS A6JC-Q088H laptop, maar die was nogal bagger zoals hij werd afgeleverd. Stond een WinXP Home SP2 op en een berg meuk om u tegen te zeggen. Aangezien m'n studievereniging lid is van MSDN AA heb ik gratis doch legaal XP Pro SP2 gedownload en geinstalleerd. Maar voor m'n opleiding is Linux soms wel handig, en ik wou het toch in ieder geval een keer geprobeerd hebben. Daarom heb ik zojuist ook Ubuntu geinstalleerd. De installatie verliep vlekkeloos, enige naslag die ik had gebruikt was hoe ik de partitie indeling moest maken. Probleem is alleen dat er geen netwerkkaart werd gevonden.

  Ik heb al een driver gevonden op sourceforge.net voor de Intel Pro wireless 3945ABG. Maar ik heb niet echt een oplossing kunnen vinden voor de Ethernet kaart: Realtek RTL8168/8111.

  Weten jullie hoe ik die geinstalleerd krijg?

  Overigens ben ik vrijwel nieuw met Linux, dus als het kan zo duidelijk mogelijk uitleggen. Enige wat ik heb opgezocht is hoe ik de partities moest maken, want ik hoorde dat de installatie nogal simpel is. Ik weet dus nog niet echt hoe Linux werkt, heb het alleen geinstalleerd.
 • [quote:230c3d2603="kid jansen"]Daarom heb ik zojuist ook Ubuntu geinstalleerd. (..) Probleem is alleen dat er geen netwerkkaart werd gevonden. [/quote:230c3d2603] Daarvoor check je uiteraard eerst de Ubuntu Guide.
 • Ndiswrapper is alleen voor als je kaart niet ondersteund is en er geen drivers voor zijn, en voor die van mij zijn wel drivers, dat zijn namelijk de drivers voor die Intel 3945ABG draadloos netwerk adapter.

  Die RTL8168 is een Gigbit PCI-E ethernet adapter, en die werd ook niet herkend door de WinXP Pro SP2 installatie. De drivers van Realtek zelf zijn slecht, die werken niet onder windows, heb ik bij andere PC's ook wel eens last van gehad. De drivers van ASUS werken wel, maar ik weet niet of die ook geschikt zijn voor Linux. Ik denk het niet eigenlijk, heb ik daar ook ndiswrapper voor nodig?

  Het heeft overigens allemaal geen haast, want waarschijnlijk ga ik de boel nog een keer formateren en opnieuw installeren want ik heb gezeik met XP door de drivers van Intel voor m'n draadloos netwerk, waardoor ik niet meer kan inloggen. Aangezien XP nog steeds m'n standaard OS is heeft het weinig zin om nu iets aan die laptop te doen.

  Ik zal dus eerst maar eens beginnen met die Ubuntu guide, want ik heb ook geen flauw idee waar ik dingen kan instellen en hoe ik software installeer onder Linux. Zal ongetwijfeld allemaal daar in staan, en ik had al van verschillende kanten gehoord dat je toch veel moet lezen om Linux te leren dus laat ik daar dan maar mee beginnen.
 • Ik vrees dat je die kaart niet op 1-2-3 aan de praat zult krijgen.
  Je kan twee dingen proberen: je probeert de drivers van realtek te compileren, maar die doen het niet altijd met recente kernel versies. Als het lukt heb je geluk, want dan kan je de standaard ubuntu kernel blijven gebruiken.
  Als het niet lukt, moet je ofwel de kernel van ubuntu patchen, en moet je dus op zoek gaan naar patches die geschikt zijn voor die kernel. Of je installeert zelf een nieuwe kernel, de onlangs uitgekomen 2.6.18 zou onderstuening moeten hebben voor de betreffende NIC. Ik draai zelf 2.6.18-rc4-mm2 geloof ik en daar werkt het mee (onder gentoo althans).

  Je kan ook eens op www.ubuntuforums.org rondneuzen, daar zal wellicht iemand anders hetzelfde probleem al hebben voorgehad.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.