Vraag & Antwoord

OS Linux

Waar worden programma's geïnstalleerd?

Anoniem
OConnor
3 antwoorden
 • Goede avond :D

  ik heb SuSE op een computer van me staan, sinds een paar dagen. Nu ben ik totaal niet bekend met Linux, + de bibliotheek was dicht. Zodoende tegen een toch wel belangrijk probleem aangelopen:

  Waar worden in Linux programma's geïnstalleerd? (in welke folder)

  Ik heb nl. geprobeerd Apache te installeren m.b.v. Yast (gewoon "Apache" ingetypt aldaar en Apache 2 geselecteerd en op accepteren gedrukt). toen CD1 erin gedaan. Heb ik dat uberhaupt op de goede manier gedaan?

  groetjes
 • Yep… is de goede methode. Installeer zo veel mogelijk je applicaties via de package-manager van je distro. Bij Suse is dat yast.

  Suse heeft met yast een onderlaag voor de package-manager die heet rpm. Met rpm kun je zien waar alle bestanden van een package zitten.

  Bijvoorbeeld met 'rpm -iql httpd' zie je welke files bij apache2 horen.
 • En in tegenstelling tot windows is er in linux geen vaste plek waar programma's geinstalleerd worden. Wel is het zo dat veel programma's in /usr/bin of /usr/local/bin geinstalleerd worden (het uitvoerbare bestand dan), de bijbehorende libraries in /usr/lib of /usr/local/lib en andere bestanden (plaatjes bijv) in /usr/share of /usr/local/share.
  Maar, zoals ik al eerder zei, er is geen vaste plek waar bestanden geinstalleerd worden, dus ze kunnen ook op een andere plek geinstalleerd worden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.