Vraag & Antwoord

OS Linux

dhclient en DHCPREQUEST

Anoniem
None
6 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik zit met het volgende probleem; mijn Linux bak krijgt van mijn ADSL modem via DHCP een IP toegewezen. Omdat ik een vaste range IP adressen heb is dit eigenlijk altijd hetzelfde adres en dat wil ik ook zo houden vanwege wat daemons die erop draaien.
  Ik heb mijn modem geupgrade en nu krijgt mijn Linux machine telkens een ander IP adres toegewezen bij opstart. Als ik daarna de /var/run/dhclient.eth0.leases aanpas, het goede adres erin zet en de eth0 ifdown en ifup krijgt de machine via een DHCPREQUEST weer het juiste IP.
  Als ik boot stuurt ie altijd een DHCPDISCOVER. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ie bij boot al een DHCPREQUEST stuurt voor dat ene IP adres?
  Ik heb zitten klooien in de /etc/dhclient.conf, maar krijg het alleen voor elkaar dat ie het IP adres van de DHCP server volledig negeert en een standaard ingesteld IP pakt. Dat heeft echter weer tot gevolg dat er geen entry van is in mijn modem en alle verkeer wordt tegengehouden.
  Het moet toch mogelijk zijn om dhclient al bij bootup een DHCPREQUEST te laten sturen…?

  Bedankt,
  - Fahr
 • Je probleem komt me bekend voor. Mijn router is een oude computer, waarop freesco draait. Je kunt daarop instellen, dat hij altijd hetzelfde locale ip-address toekent aan een bepaalde computer uit je prive-netwerkje door ergens (in die freesco computer dus) het MAC-address van die client-computer op te geven, en ook zijn host-name.www.freesco.org Zie het forum. Bij de nieuwste versie van freesco is dit een 'advanced setup' feature. Bestudeer hoe het daar werkt, en pas dat toe op de linux in je router, als die daar voorzieningen voor heeft tenminste. Precies hierom heb ik dus een freesco-router.
  Hopelijk helpt dit je enigzins op weg.
 • Je kunt iets als bijvoorbeeld
  [code:1:469a6fbb0f]host peecee {
  hardware ethernet 0a:1c:45:70:a1:86;
  fixed-address 192.168.1.60;
  }[/code:1:469a6fbb0f]
  toevoegen in dhcpd.conf. "hardware ethernet" is het mac adres van het apparaat waaraan je het fixed ip adres wilt koppelen.
 • Dat is voor de oude dhcpcd. De nieuwere dhclient heeft geen "host" config blocks.
  Ook de lease config blocks werken niet op deze manier…
 • [b:962458143a]Fahr schreef:[/b:962458143a][quote:962458143a]Ik heb mijn modem geupgrade[/quote:962458143a]Ik weet natuurlijk niet wat daarvoor de reden was, maar als alles voorheen naar genoegen werkte dan zou ik zeggen: Modem [b:962458143a]DOWN[/b:962458143a]graden :) .

  Gr,
  Jim
 • Verander in je adsl-modem de lease-tijd dan naar 0 (oneindig lang). Of stel hem vast in.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.