Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Linux

Geen internet

None
8 antwoorden
  • Distributie: Ubuntu 6.10

    Bij het opstarten (na het log-in scherm) krijg ik de melding:

    [i:c22c4c4e6d]Could not lookup internetaddress for ubuntu[/i:c22c4c4e6d]

    ubuntu is de naam van de pc, maar da's wel duidelijk denk ik. Eth0 is "up", krijgt een IP-nummer (192.168.1.9) van m'n router toegewezen, bestands-en printerdeling in het interne netwerkje hier (deze pc en een WinXP laptop) werkt gewoon, ik kan m'n router pingen (op 192.168.1.1) ik kan zelfs de DNS servers van m'n provider pingen maar verder houdt het op.

    Mail verzenden/ontvangen geeft een foutmelding: kon de server smtp.[i:c22c4c4e6d]provider[/i:c22c4c4e6d].nl c.q. pop.[i:c22c4c4e6d]provider[/i:c22c4c4e6d].nl niet vinden"

    Bij het surfen naar een willekeurige link krijg ik een soortgelijke foutmelding.

    Wie het weet mag het zeggen, gráág zelfs !!

    Gr,
    Jim
  • Waarschijnlijk is er geen DNS server opgenomen in de configuratie van je netwerk (eth0).
  • in m'n etc/hosts.conf bestand staat[code:1:0e73d9b9e7]127.0.0.1 localhost ubuntu ubuntu.MSHOME[/code:1:0e73d9b9e7]Moet daar dan ook het IP-adres van de router (192.168.1.1) worden toegevoegd?

    Zou wel vreemd zijn want ik heb aan dat bestand laatstelijk niets gewijzigd, het enige wat veranderd is is de router. De oude had IP-no 10.0.0.2, de nieuwe dus 192.168.1.1 en sindsdien heb ik dat probleem.

    Maar het IP-nummer van de oude router heeft dus blijkbaar ook nooit in dat hosts.conf-bestand gestaan en toen werkte het probleemloos. Het omwisselen van die router heeft overigens in mijn WinXP (op de zelfde machine) en op een XP-laptop geen enkel probleem veroorzaakt.

    Of moet dat inmiddels niet meer bestaande IP-nummer ergens anders in de configuratie nog aangepast worden?

    Gr,
    Jim
  • Probleem inmiddels opgelost. Bij de netwerkinstellingen van ETH0 stond als DNS

    162.168.1.1

    in plaats van

    192.168.1.1

    En da' s mijn eigen fout, daar stond na het wisselen van de router nog 10.0.0.2 en dat heb ik handmatig (en dus fout) gewijzigd :oops: .

    Raadselachtig blijft voor mij waarom daar na de router-omwisseling nog de oude waarde is blijven staan, je zou toch zeggen dat dat middels DHCP vanzelf goed ingsteld moet worden.

    Dus als iemand me daar nog iets over kan/wil leren, graag.

    Gr,
    Jim
  • [quote:2009179320="Jim van Zweeden"]Raadselachtig blijft voor mij waarom daar na de router-omwisseling nog de oude waarde is blijven staan, je zou toch zeggen dat dat middels DHCP vanzelf goed ingsteld moet worden. [/quote:2009179320] Het is inderdaad gebruikelijk als je ip-adres verkrijgt via DHCP dat je niks aan de instellingen hoeft te wijzigen. Dat is het geval als er in je /etc/network/interfaces zoiets staat
    [code:1:2009179320]
    auto lo
    iface lo inet loopback

    auto eth0
    iface eth0 inet dhcp
    [/code:1:2009179320]
    Dat je handmatig wijzigen hebt moeten maken, geeft mij de indruk dat je statische ip-adressen gebruikt. Ik ben zelf aan het overstappen van DHCP naar statische ip-adressen. In 1 van mijn pc's in Ubuntu is de inhoud van mijn /etc/network/interfaces
    [code:1:2009179320]
    auto lo
    iface lo inet loopback

    auto eth0
    iface eth0 inet static
    address 192.168.1.19
    netmask 255.255.255.0
    gateway 192.168.1.1
    [/code:1:2009179320]
    En in mijn /etc
    esolv.conf
    [code:1:2009179320]
    nameserver 62.179.104.196
    nameserver 212.142.28.69
    [/code:1:2009179320]
    In plaats van de bovengenoemde bestanden te editen wordt in Ubuntu ook wel gebruik gemaakt van [code:1:2009179320] network-admin [/code:1:2009179320][Enter]
  • Tja, de netwerk instellingen altijd aan DHCP overgelaten dus….

    Mijn /etc/network/interfaces:[code:1:ebde1ee6b9]# The loopback network interface
    auto lo
    iface lo inet loopback

    # The primary network interface
    auto eth0
    iface eth0 inet dhcp[/code:1:ebde1ee6b9]En mijn /etc
    esolv.conf :[code:1:ebde1ee6b9]domain mshome
    nameserver 192.168.1.1[/code:1:ebde1ee6b9]En daar lijkt (nu in ieder geval) niets mis mee.
    Ten minste, waar dat "domain mshome'" vandaan komt en waar dat voor nodig is……?

    network-admin kan ik op m' n systeem niet vinden…….. Staat trouwens ook niet in de lijst van beschikbare progs van synaptic.

    Nou ja, het werkt nu zoals het moet en dat is natuurlijk het belangrijkste maar ik probeer altijd te begrijpen hoe en waarom dingen gaan zoals ze gaan en dat lukt nu even niet, en zo leer je er ook niets van natuurlijk. Helaas!

    Gr,
    Jim
  • [quote:bbdb819500="Jim van Zweeden"] network-admin kan ik op m' n systeem niet vinden[/quote:bbdb819500] network-admin is wat je kunt typen in een Terminalvenster. Of als je Gnome op Nederlands staat via Systeem > Beheer > Network. Meer info daarover in het Engels is te vinden op deze Ubuntu networking for Basic and Advanced Users.
  • Allereerst excuses dat ik zo laat reageer maar ik ben -volkomen onverwacht- enige tijd zelfs niet in de buurt van wat voor computer dan ook geweest.

    Ik heb network-admin inmiddels op m' n systeem gevonden en daar wat rondgekeken. Maar veel verder kom ik daar ook niet mee, daar staat bij "Eigenschappen/Configuratie" zoals verwacht "DHCP" en verder dezelfde gegevens als hierboven al is genoemd.

    Raadsel bliijft dus gewoon bestaan. Maar goed, alles werkt dus ik moet er maar mee leven. Evengoed bedankt voor de suggesties natuurlijk.

    Gr,
    Jim

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.