Vraag & Antwoord

OS Linux

Freenas en persoonlijke mappen

Anoniem
maximilaan
5 antwoorden
 • Ik ben een complete linux newbie maar het het voor elkaar gekregen freenas te installeren en werkend te krijgen op een ouder systeem. Ik heb nu twee schijven gemount die ook zichtbaar zijn in mijn windows thuisnetwerk. Verbaasd door het gemak van freenas wil ik nu een stapje verder gaan, maar daar loop ik vast.

  Ik wil op de schijven opslagmappen aanmaken voor de verschillende computers/gebruikers die op het netwerk zitten. Het enige dat ik echter krijg is dat alle gemounte schijven voor iedereen zichtbaar en benaderbaar zijn. Ik heb de documentatie van freenas al bekeken en wordt daar niet veel wijzer van. Ook het forum van freenas heeft nog geen uitkomst geboden omdat ik de indruk krijg dat daar wat meer linux kennis voor nodig is die ik nog niet heb.

  Wie kan mij verder helpen?

  Obiwan
 • in de configuratie van samba op de freenas pc moet je even de gastlogins uitschakelen.

  Daarna maak je onder freenas dezelfde gebruikersnamen/wachtwoorden aan als onder de windows clients, incl eigen home directories.
  exporteer die gebruikersnamen naar samba met [b:e4577c5856]smbpasswd -a gebruikersnaam[/b:e4577c5856] en je kunt de home directories onder freenas alleen benaderen als je onder windows met die naam inlogt.
 • Bedankt voor het antwoord, maar ik kan hier nog niet mee uit de voeten. Daarvoor begrijp ik te weinig van Linux/freenas. Even voor de duidelijkheid: Ik heb alleen freenas geinstalleerd. Er draait geen ander os op het systeem.

  Ik ga nog maar eens goed was basis documentatie lezen.

  Obiwan
 • Hij bedoelt de gebruikers naam en wachtwoord van de windows pc's, waarmee je gebruik wilt maken op freenas. Deze maak je aan op freenas, en exporteer je naar samba met het door maximilaan genoemde commando.
 • [quote:7679ffe7fd="Obiwan_kenobi"]Daarvoor begrijp ik te weinig van Linux/freenas. [/quote:7679ffe7fd] Linux? FreeNAS is FreeBSD gebaseerd. Check daarvoor WikipediA en Distrowatch.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.