Vraag & Antwoord

OS Linux

Hoe werkt server ??

Anoniem
opamax
12 antwoorden
 • Hi folks,
  heb een basale vraag. Ubuntu geinstalleerd. Heb nu dus een server. web, dns etc.
  En nu komt mijn probleem. Hoe nu verder ? Website maken ? OK (heb dat nog niet gedaan) een stukje tekst volstaat m.i. toch wel ? Maar dan ? Hoe met dat dan verder. Ja, in /var/www dat weet ik, maar hoe in Apache en hoe met dns. Ben al veel op zoek geweest, maar kan nog niet vinden wat mij aanstaat. Mijn vraag: Waar kan ik vinden wat er allemaal gedaan moet worden ? Liefst in moerstaal. Bvd
  opamax
 • Het is een beetje onduidelijk wat je nu precies wilt ! Wil je een website hosten ? Ben je gewoon aan het expirimenteren of wil je er een serieuze server van maken ?
 • gaarne "max"imale informatie.
 • Te beginnen met een vraag: wat is hosten ? Is dat onderbrengen/beheren van webssites van anderen op jouw bak ? Zo ja, ja dat wil ik (ook). En ook email. Niet en masse, maar voor een selecte groep. Kennissen, buren, familie en misschien enkele relaties. Niet helemaal 'spielerei' maar het moet er toch goed uit komen te zien.
  Daartoe heb ik vorig jaar een bak aangeschaft: AMD Sempron754, 2800XP, 512M, 160G.
  Hierop de laatste versie van Ubuntu LAMP-server geinstalleerd.
  Getrouwd en kinderen het huis uit. Nog meer ? (hoe krijg ik hier een smile ?)
  opamax
 • Hi nerds,
  is de info nog niet maximaal genoeg ? Wat moet ik nog meer op tafel leggen ?
  Mijn -misschien domme- vraag: waar kan ik overzichtelijke info krijgen wat er systematisch gedaan moet worden om een site op een server te plaatsen ?
  Bij elkaar heb ik ettelijke uren gegoogled. Over hosting vind je zeer, zeer veel, maar dan hosting aanbiedingen. Over' website op internet' krijg je legio aanbieder van ontwerpers en makers van website. Daarmee kom ik niet tot wat ik wil weten.
  Moet ik een boek kopen ? Welk ?
  Zit ik in het verkeerde forum ?
  Reacties zeer welkom.
  opamax
 • Dit onderdeel is niet echt druk bezocht, wees niet ongeduldig als er een dag lang geen antwoord komt. Maar ga geen woorden als nerds zeggen tegen de mensen waarvan jij hulp wilt. Ik kan jou helpen, maar het is een gunst. Wat denk je wat met deze willigheid tot hulpen gebeurt wanneer ik tot nerd wordt uigemaakt?

  Je hebt nu op je Linux een LAMP-server geïnstalleerd.
  LAMP staat voor Linux, Apache, MySQL en PHP.
  Linux mag duidelijk zijn.
  Apache is een webserver.
  MySQL is een database.
  PHP is een scriptingtaal die dynamische sites kan maken.

  Een webserver zorgt er voor dat webpagina's op een computer opgevraagd kunnen worden door webbrowsers.
  Webserver krijgt een verzoek van een webbrowser om de pagina index.html op te vragen. (mocht index.html ontbreken, dan vullen de meeste webservers dit zelf aan)
  De webserver haalt de pagina index.html op stuurt het terug naar de webbrowser.
  De webbrowser krijgt de data binnen en bouwt van deze gegevens de webpagina die je voor je ziet staan.

  Met dynamische sites, sites die qua indhoud verhanderen zonder dat de code van de site veranderd, gaat het een slagje uitgebreider. De webserver krijgt wederom een verzoek, maar deze keer voor index.php. De webserver ziet dat dit een script-pagina is en nog afgemaakt moet worden. De webserver leest de scripting in index.php en maakt nav deze gegevens een HTML-pagina die hij naar de webbrowser stuurt.
  Deze index.php kan bijvoorbeeld code bevatten om gegevens uit een database te halen. Deze pagina heeft verscheidene verzoeken tot data uit een database. Zo staat er bijvoorbeeld in dat alle tekst dat in dit draadje staat opgehaald moet worden.

  Dit hele proces van pagina's naar webbrowsers sturen op verzoek, wordt hosten genoemd.

  Nu heb jij een webserver geïnstalleerd. Dat is slechts stap een. Een webserver moet verbinding naar het Internet hebben. Internet is gevaarlijk en zodra je je webserver verbindt met het Internet moet je onderhoud plegen en log-bestanden in de gaten of hij niet gehacked wordt.
  Daarom adviseer ik mensen om nooit op hun desktoppc een webserver te installeren.

  Jij wilt denk ik websites maken, de daadwerkelijk data dat op de webbrowser zit, en geen sites hosten. Je eigen provider biedt al vaak ruimte aan voor het hosten van websites. Dit is veilig en zit vaak het internetabonnement.
  Mocht het niet gratis zijn, of wil je met PHP gaan werken dan kun je voor een paar euro per jaar ergens anders ruimte kopen. Allemaal veilig en bespaart je de kopzorgen over de veiligheid van je Ubuntu.

  PHP en MySQL wordt bijna altijd betaald geleverd, omdat de server veel meer werk moet leveren en onderhoud vraagt voor het hosten van een webpagina.
 • Joris: 2x bedankt.
  In de 1e plaats voor de engelse les. Ik meende dat nerd en freak (bijna) dezelfde betekenis hadden, en wel positief. Begrijp nu dat ik daarmee heel fout was. Welgemeende excuses voor die oneerbiedige titel.
  2. dank voor uitleg. zal het gaan bestuderen.
  mvg, opamax
 • even offtopic:
  Nerds zijn in principe de elite/neusje van de zalm van de wetenschap (ICT bijv. is een wetenschap en valt hier dus ook onder ;))
  En ik vind het dan ook een eer als iemand mij voor Nerd uitmaakt. (= erkenning voor mijn kennis) :lol:

  Weer Ontopic:

  Zoals gezegd is internet een soort digitaal wildwesten soms. Er zijn regels, maar deze zijn doorgaans makkelijk te omzeilen. Vandaar ook de vele SPAM, SPYWARE, VIRUSSEN die rondzwerfen op internet.

  Het belangrijkste is voor een machine die diensten aanbied op internet, dat ze dit veilig aanbied.
  Dus een goed ingestelde firewall is een must. (net als de updates/patches e.d.)
  Als ik u was, zou ik er proberen iemand bij te halen die uw machine qua instellingen controleert, alvorens u deze machine in productie neemt.
  Zeker aangezien ik het (corrigeer me als ik het verkeerd heb!) niet heel veel ervaring heeft met daemons/servers en configuraties ervan.
 • [quote:9dfae9eb90="teebones"][/quote:9dfae9eb90]Heel hartelijk dank voor de best bedoelde adviezen. Toch wil ik er graag mee doorgaan. Vooral omdat het me boeit en zeker ook om inzicht te krijgen in de gevaren die alom aanwezig zijn.
  Heb dus Ubuntu geinstalleerd. En ook Firestarter. En dan zie ik in de events (na de jongste update 'gebeurtenissen'genoemd) een hele rits van die gebeurtenissen.
  1. Veel zijn er van Microsoft-ds op poort 445. Gevaarlijk ?(wat moet die hier ?)
  2. Met een rechter klik kunnen gebeurtenissen worden uitgeschakeld. Komt bijv die Microsoft-ds dan niet meer OF wordt het niet meer gemeld ?
  3.Firestarter meldt dus de events. Zijn dat alleen maar pogingen om binnen te komen en dat zulks niet is gelukt ? Of… zijn ze wel binnen gekomen en geregistreerd?
  En zijn er ook binnen gekomen die niet zijn geregistreerd ? (heb nu alleen Ubuntu geinstalleerd en verder nog helemaal niets.)
  Via Google heb ik veel gezocht maar vond geen antwoord op mijn vragen.
  Is er iemand zo vriendelijk mij wat uitleg te geven ? Bij voorbaat dank.
  opamax
 • Heb iets (voor mij) iets bijzonders gevonden. In 'auth.log'. En wel:[code:1:2645b6c86e]
  gpasswd[32454]: set members of scanner to <mijn naam>, cupsys, hplip
  groupadd[343]: new group: name-avahi, GID=118
  useradd[344]: new user: name avahi, UID=113, GID=118, home/var/run/ avahi-daemon, shell=/bin/false
  chage[345] changed password expiry for avahi
  chfn[346]: changed user 'avahi' information[/code:1:2645b6c86e] Hoe kom ik daar aan ? Wat doet het ?. Meegekomen met een update ? Of iemand anders geplaatst ???????
  Googelend lees ik dat je iedereen toegang geeft tot netwerk. Dat wil ik -dus- niet.
  Graag een uitleg hiervan/over. Bij voorbaat dank
  opamax
 • Avahi zou geen probleem moeten zijn, als het idd dit progje is: http://avahi.org/ Je kunt prima zonder, tenzij je regelmatig meerdere gasten krijgt die hun PC inpluggen op jouw netwerk. Verwijderen doe je met je pakketmanager, want die heeft 'm d'r ook op gezet :P

  Hoewel er best een hoop info te vinden is in het NL, is Engels toch dé taal van computers, hun gebruikersgemeenschappen en dus ook Linux. Mijn advies is dan ook, als je het nog niet kent, toch enige basale kennis v/h Engels op te doen.
 • [quote:408251da7f="M.V. Wesstein"].[/quote:408251da7f]
  Hartelijk dank voor advies.
  opamax

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.