Vraag & Antwoord

OS Linux

Over op Linux.

Anoniem
None
40 antwoorden
 • [quote:c1d4d52625="Japie III"]Dan zou je toch ook een gedeelde home kunnen maken met al je soorten linux?[/quote:c1d4d52625] Dat raad ik af. Een gedeelde home voor twee Linux distributies kan tot problemen leiden. In principe kun je tussen twee Linux distributies alleen de Linux Swap delen.
 • Japie III

  Ik ben zelf erg onder de indruk van Suse 10.2

  Is heel veel software voor te vinden via diverse repositories.
 • [quote:442e5409c2="spaarvarken"]Japie III

  Ik ben zelf erg onder de indruk van Suse 10.2

  Is heel veel software voor te vinden via diverse repositories.[/quote:442e5409c2]

  Krijg je daar ook automatisch veiligheidsupdates van? Ik zit er over te denken om OpenSuse 10.2 erbij te zetten op mijn zevenvoudig opstartbare PC (die wordt dan achtvoudig opstartbaar, haha). Ik heb namelijk een PCM DVD waar onder meer OpenSuse 10.2 op staat.

  Automatische veiligheidsupdates vind ik één van de belangrijkste voordelen van Ubuntu. Maar misschien heeft OpenSuse die ook?
 • [quote:59ab3a16e2="pjotr123"]Krijg je daar ook automatisch veiligheidsupdates van?[/quote:59ab3a16e2] Jazeker. Daarvoor heeft openSuSE SUSEWatcher.
 • [quote:22c0913db2="jolo"][quote:22c0913db2="Japie III"]Dan zou je toch ook een gedeelde home kunnen maken met al je soorten linux?[/quote:22c0913db2] Dat raad ik af. Een gedeelde home voor twee Linux distributies kan tot problemen leiden. In principe kun je tussen twee Linux distributies alleen de Linux Swap delen.[/quote:22c0913db2]

  Dus dan zou je je documenten dubbel moeten opslaan? En als je dan onder de ene iets maakt kan je het dan nog wel onder de andere lezen?
 • Heb trouwens ook al een dvd'tje van suse 10.2 x64 liggen. Heeft er ooit eens opgestaan. Alleen toen stond xp er nog op waardoor ik die alleen gebruikte. Daarom wil ik xp er nu af doen. Dus die kan ik er zoiezo nog opzetten.
 • Weet iemand of Fedora of Mandriva nog iets is? Dit kwam na Ubuntu en Suse in de test van C!T.
  En trouwens al je nu een / partitie hebt van 10 gb, dan kan je toch helemaal niet zo veel installeren?
 • Ik was eigenlijk van plan om helemaal over te gaan op linux. Waarschijnlijk gaat het Ubuntu worden. Heb de volgende pc:
  Amd Athlon 64 3200+
  1 gb ram
  nvidia 6600LE.
  40 gb hd 5400 tpm en 80gb 7200tpm.
  Ik zat eigenlijk te denkten aan Ubuntu 7. nogwat… :oops:
  i.d.g. de nieuwse die 19 april geloof ik uitkomt. En daar dan de 64-bit van.
  Over de patitionering: / word 40 gb, /swap 2 gb en /home 78 gb.
  Heb al wel een beetje verstand met linux. Draaide Suse maar omdat xp er nog opstond gebruikte ik die niet zovaak.
  Lijkt jullie dit een goed idee? Of niet? Ik hoor het graag! :wink:

  En trouwens zocht ik nog een programma om te downloaden onder linux via nieuwsgroepen. Eventueel nog via bittorent voor de nieuwste distributies. Onder suse zat Ktorrent maar volgensmij is dit van KDE, dus dat zal het onder Ubuntu niet doen. En eventueel zou ik cedega willen aanschaffen als ik hier nog een paar spellen onder kan doen. Is dit nu een gratis programma of kost het geld?

  Alvast bedankt voor de reacties!
 • Ubuntu is een prima keuze. 7.04 Feisty Fawn komt eind deze week uit. Is al in de bèta zeer gebruikersvriendelijk. Multimedia-codecs en fabrieksdrivers installeren is een fluitje van een cent geworden. Draadloos internet eveneens.

  Je / (root, oftwel bestandssysteem, oftewel Ubuntu zelf) kan gerust een stuk kleiner, minimaal 3 GB, maar maak er 10 GB van, dat is ruimschoots genoeg.

  Dan kan je /home (je "mijn documenten";), weer een stuk groter, altijd makkelijk.

  De swap hoeft niet groter te zijn dan ietsje meer dan je RAM-geheugen. Vuistregel: swap = RAM plus 200 MB. In jouw geval dus 1,2 GB.

  Cedega is niet gratis.

  Groet, Pjotr.
 • [quote:1ce8d51fe4="pjotr123"]Ubuntu is een prima keuze. 7.04 Feisty Fawn komt eind deze week uit. Is al in de bèta zeer gebruikersvriendelijk. Multimedia-codecs en fabrieksdrivers installeren is een fluitje van een cent geworden. Draadloos internet eveneens.

  Je / (root, oftwel bestandssysteem, oftewel Ubuntu zelf) kan gerust een stuk kleiner, minimaal 3 GB, maar maak er 10 GB van, dat is ruimschoots genoeg.

  Dan kan je /home (je "mijn documenten";), weer een stuk groter, altijd makkelijk.

  De swap hoeft niet groter te zijn dan ietsje meer dan je RAM-geheugen. Vuistregel: swap = RAM plus 200 MB. In jouw geval dus 1,2 GB.

  Cedega is niet gratis.

  Groet, Pjotr.[/quote:1ce8d51fe4]

  Beste Pjotr,

  Misschien stomme vraag :oops: maarre moet ik dan 2 home partities maken ?
  Het zijn n.l. 2 hd's. Eentje van 40 en eentje van 80… Kan ik dan gewoon 2x een home partitie maken die ubuntu dan als 1 home partitie ziet?

  Verder zou ik mischien nog iets van Fedora kunnen installeren dacht ik. 't is toch gratis! :D Dan zou ik b.v. al 2x 20 gb kunnen doen, of 3 soorten linux en dan 3x 13 gb. Dan zou je toch ook een gedeelde home kunnen maken met al je soorten linux?
 • Eén home-partitie is genoeg. Sterker nog, meer is af te raden (verwarrend).

  Als je meer Linuxsoorten op je schijf wil (altijd leuk, heb ik ook), dan kun je die ene home-partitie delen, mits je elke Linux een eigen submap geeft.
  Dus Ubuntu geef je bijvoorbeeld als home: /home/ubuntu
  en Fedora: /home/fedora

  Bij de installatie moet je dus even opletten dat je dat goed opgeeft.
 • [quote:3a4b19eb6f="Japie III"] Dus dan zou je je documenten dubbel moeten opslaan? [/quote:3a4b19eb6f] Je zou eventueel wel een gemeenschappelijke documenten/download partitie kunnen aanmaken. Dat gebruik ik zelf ook. De naam van die map zet je dan handmatig in de /etc/fstab van beide Linux distributies.
  [quote:3a4b19eb6f="Japie III"]En als je dan onder de ene iets maakt kan je het dan nog wel onder de andere lezen?[/quote:3a4b19eb6f] Dat zou moeten kunnen.
  [quote:3a4b19eb6f="Japie III"] Weet iemand of Fedora of Mandriva nog iets is? [/quote:3a4b19eb6f] Die distruties zijn me bekend. Zijn in principe wel goede distributies. Maar met een harddisk van 80 GB kun je beter beperken tot maximaal 2 Linux distributies. Dus Ubuntu Feisty Fawn en openSuSE 10.2. Dan installeer je eerst openSuSE 10.2. En daarna installeer je Ubuntu Feisty Fawn. deze laatste zet dan openSuSE in het Ubuntu GRUB bootmenu.
  [quote:3a4b19eb6f="Japie III"]En trouwens al je nu een / partitie hebt van 10 gb, dan kan je toch helemaal niet zo veel installeren?[/quote:3a4b19eb6f] Als je een documenten/download partitie hebt aangemaakt, zou die 10 Gb voor / voldoende moeten zijn.
 • [quote:3a8798893b="jolo"][quote:3a8798893b="Japie III"] Dus dan zou je je documenten dubbel moeten opslaan? [/quote:3a8798893b] Je zou eventueel wel een gemeenschappelijke documenten/download partitie kunnen aanmaken. Dat gebruik ik zelf ook. De naam van die map zet je dan handmatig in de /etc/fstab van beide Linux distributies.
  [/quote:3a8798893b]
  Maar daar is de home map toch voor bedoelt, voor documenten?
 • [quote:04b443add3="Japie III"]Maar daar is de home map toch voor bedoelt, voor documenten?[/quote:04b443add3] Dat klopt. Maar daar staan ook configuratie instellingen van de applicaties. Hoe dat is geregeld verschilt per distributie. Als je een document wegschrijft komt deze standaard in de home map. Maar je kunt 'm ook opslaan op een andere partitie, die in /etc/fstab staat zodat je erin kunt schrijven als user.

  Maar als je evengoed een gedeelde home partitie wilt proberen, check dan eerst even mijn topic.
 • Japie, ik zou gewoon lekker met één Linux-distributie beginnen. Dan hoef je je helemaal niet druk te maken om gedeelde home-partities en dergelijke. Wat voor distributie maakt niet zoveel uit, maar als Ubuntu over een aantal dagen met een nieuwe versie komt lijkt me dat een heel geschikte kandidaat.

  [quote:c99320adcf]Over de patitionering: / word 40 gb, /swap 2 gb en /home 78 gb. [/quote:c99320adcf]
  Zoals al gezegd is 40gb voor je root partitie nogal groot. Hoewel de grootte van je root partitie wel een beetje afhangt van waarvoor je GNU/Linux gaat gebruiken. Wil je bijvoorbeeld gamen (en dan heb ik het over 'nieuwere' spellen, zoals UT2004), dan heb je natuurlijk de nodige vrije ruimte nodig om deze spellen te installeren. (Merk op dat games die je via wine/cedega installeert meestal op je home partitie terecht komen, dus voor dergelijke games hoef je geen ruimte vrij te houden op je root partitie.)
  Dat het twee fysieke schijven betreft is geen probleem. Met LVM (Logical Volume Manager) kun je een soort "partitie" maken die verdeeld is over meerdere fysieke schijven, zonder dat jij of Ubuntu daar verder iets van merkt. De partitiemanager die bij de Ubuntu installatie zit, ondersteunt dit vast wel.
  Bedenk overigens dat je niet perse een aparte home partitie hoeft te hebben. Je kunt de schijven ook gewoon verdelen in een swap partitie en één hele grote root (de twee schijven voeg je dus met LVM samen). Dit is vooral aan te bevelen als je echt nog niet weet hoeveel ruimte je op je root nodig hebt en hoeveel op je home.

  Om Cedega te kunnen downloaden moet je "subscriber" zijn. Dit kost je 5 dollar per maand. Kijk van te voren dan wel goed of de games die jij wilt spelen goed ondersteund worden. Je kunt een aantal spellen ook met wine spelen en er zijn natuurlijk ook games die native onder GNU/Linux draaien (zoals UT2004).

  Zie voor nieuwsgroepen:
  http://www.binaries4all.nl/linux/

  Veel succes met je GNU/Linux avontuur!
 • Oke, bedankt voor de reacties!

  Ik denk dat ik het nu zo ga doen:
  Installeer Ubuntu 7.04 Feisty Fawn, op een /partitie van 18gb. Vervolgens een Swap partitie van 2 gb, (wil misschien nog 1 gb extra geheugen bijplaatsen) en een home partitie van 100gb. (Hopen dat het lukt met dan LVM. Denk het wel :wink: )
  Dan nog een vraage over Cedega, U zegt dat het downloaden 5 dollar kost per maand. Maar als je nu gewoon voor 1 maand lid word en hem dan download? Of is ie dan verlopen?

  En nog bedankt voor de linkt naar info over nieuwsgroepen! Heeft me erg geholpen!.
 • Je kunt een eenmaal gedownloade Cedega gewoon blijven gebruiken in principe. Lid worden voor één maand kan echter niet, de minimale duur van het lidmaatschap is 3 maanden. Houd er wel rekening mee dat oudere versies van Cedega op een gegeven moment niet meer goed werken op nieuwere GNU/Linux distributies (ivm vernieuwende libraries) al gaat dat verloop niet heel snel. Je kunt ook in één keer 55 dolar voor een jaar betalen.
  Partitieindeling lijkt me prima zo.
 • Oke, bedankt. Ga het eerst wel even proberen met wine. Ga morgen als Ubuntu gedownload is alles instaleren. Jullie horen nog van me! Nogmaals bedankt!
 • Ubuntu nu aan het downloaden… :lol:
 • Heb hem nu gedownload en gebrand alles goed voltooid, ook de verificatie.
  Alleen nu heb ik het volgende probleem. Ik krijg geen LVM partitie gemaakt!
  Weet iemand hoe ik dit moet doen.

  b.v.d.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.