Vraag & Antwoord

OS Linux

Een "Voip / SIP" achtig iets ?

Anoniem
None
19 antwoorden
 • Hallo,

  Al geruime tijd ben ik op zoek naar een mogelijkheid om via het internet te kunnen praten met vrienden / collega's.
  Helaas ben ik niet zo beken met de mogelijkheden van vandaag de dag, maar ik begrijp dat b.v. voip een oplossing zou kunnen zijn of misschien iets met SIP.

  Wat ik graag wil is een programma of middel waarmee ik een microfoon en luidsprekers via het internet met een ander persoon kan spreken.
  Ik hoef niet naar te kunnen telefoneren naar vaste nummers etc.

  Het punt is dat bijna al m'n vrienden / collega's natuurlijk windowsgebruikers zijn. Is er een oplossing voor mij om met hen te kunnen communiceren, zonder dat ik vast zit aan zwaare multipurpose software waar ik toch de helft niet van gebruik. Of private netwerken waar je een account op een server moet registreren etc.
  Het zou mooi zijn als er een goede standaard zou zijn, maar dat heb ik niet echt kunnen vinden.

  Heeft iemand misschien een tip of suggestie wat ik zou kunnen proberen ?
  Weet iemand misschien ook een algemene benaming voor hetgeen waar ik nu op doel ?
  Ik heb gezocht op b.v. voip, maar dan dekt niet geheel de lading volgens mij ?
 • Skype? Kan ook in Ubuntu Linux!

  http://www.skype.com/intl/en/download/skype/linux/
 • Vergelijkbaar met Skype, maar dan Open-Source is WengoPhone:
  www.wengophone.com

  Groot voordeel van WengoPhone (naast dat het opensource is) is dat het keurig van de SIP standaard gebruikt maakt en daardoor niet perse gekoppeld is aan het Wengonetwerk (in tegenstelling tot Skype).

  Een andere mogelijkheid is Ekiga (eveneens Open-Source):
  http://ekiga.org/

  O ja, je hebt ook nog Gizmo www.gizmoproject.com (closed source).
 • Bedankt voor de tips.
  Ik begrijp hieruit dat het toch sip is waar ik naar moet zoeken ?
  Moet je voor sip altijd een account hebben bij een sip-provider ?

  Is het niet mogelijk om met een soort van p2p verbinding rechtstreeks met een bekende de spreken, op basis van zij ip-adres, zonder dat je je ergens voor moet registreren ?

  Wengophone en Ekiga lijken leuke projecten die i.i.g. van goede standaarden gebruik maken. Toch lijkt het me behoorlijk overkill, want ik zou bijvoorbeeld geen account nodig zijn om over m'n lan met iemand te spreken of met een bekende (over het internet) waarvan ik zijn ip-adres heb ?
  Positief punt is wel dat sip een open standaard is en je dus met verschillende applicaties toch met elkaar kunt communiceren (als ik het goed begrijp).
 • aangezien je bij zo'n sip-dingen een server moet ingeven, neem ik aan dat je gewoon op je lan zo een sip-server zou kunnen draaien

  http://www.nongnu.org/partysip/
  http://sourceforge.net/projects/siproxd/

  ik heb er zelf geen ervaring mee…
  maar als je het zou testen, hou ons zeker op de hoogte!!

  Het princiepe van zo een sip is eigelijk een proxy,
  de sip zorgt er gewoon voor dat jouw request wordt doorverbonden naar het juiste ipadres.
  daarom dat je een account nodig hebt. tenzij je met fixed ip's zou werken. maar ik denk dat een locale sip proxy makkelijker is, dan zouden mensen eventueel zelfs van op vakantie inloggen ;-)
 • Inmiddels heb ik de genoemde links allemaal doorgespit en heb ik me wat ingelezen.
  Het blijft best wel lastig voor mij en ik krijg erg de indruk dat de sip oplossingen bijna allemaal veel zwaardere oplosingen zijn dan waar ik op zoek naar ben.
  Van proxyservers tot complete telefooncentrales ! :roll:
  Zoals ik het begrijp is SIP een protocol hoe spraak applicaties met elkaar kunnen communiceren (handshake enz.)
  Hoewel SIP een perfect initiatief leek, vindt ik het geheel nogal ingewikkeld en lastig te begrijpen. Ik wil niet een account aanvragen bij een of ander bedrijf (ook al is het gratis) om met kennisen over internet te spreken of zelfs over het lan te spreken. Als het nodig is zou ik evt. een (al dan niet tijdelijke) server kunnen draaien, maar hoe moeilijk kan het zijn om een rechtstreekse peer to peer verbinding te maken met een kennis waarvan je het ip weet ?
  Van wat ik gelezen heb is spraak over het internet echter best nog ingewikkeld, dus ik heb wat dat betreft natuurlijk geen recht van spreken :lol:
 • http://www.asterisk.org/ 8)
 • Nou, ik heb het geprobeerd en heb keihard gefaald.

  De proxyservers ben ik nog niet aan begonnen, want dat is een extra complicerende schakel.
  Als ik het werkende kon krijgen via een dienst als ekiga dan zou ik altijd nog kunnen besluiten om zelf een proxy op te tuigen.
  Het is me echter helaas dus niet gelukt.

  Ik weet niet wat er mis gaat, maar ik vermoed dat er iets met poorten en nat niet helemaar in orde is. Voor het sip protocol zou ik volgens mij poort 5060 moeten openstellen, maar dit maakte geen verschil.
  De configuratie van de Ekiga client applicatie wist me te vertellen dat er sprake was van een symetrische firewall / nat en dat ik poorten moest doorverwijzen om een cone firewall / nat te krijgen. Dit heb ik uiteraard gedaan, maar de detectie bleef een symetrische firewall / nat detecteren.

  Ik vermoed daarom dat het aan m'n firewall ligt, maar deze lijkt wel correct te zijn geconfigureerd.
  Als ik verder kom laat ik het wel weten …
 • Voor eenvoudig grafisch beheer van je firewall, installeer Firestarter. Bij Ubuntu zit die gewoon in de pakketbronnen, dus simpel te installeren. Bij andere distro's wellicht ook?
 • http://ask.slashdot.org/article.pl?sid=02/02/17/211223&mode=thread&tid=106
  [quote:344f8788cd]My little brother uses Windows, and I was videoconferencing with him yesterday evening using Gnomeeting. No problem at all :
  http://www.gnomemeeting.org/

  From http://freshmeat.net/projects/gnomemeeting/ :
  "GnomeMeeting is an H.323 Video Conferencing application which uses the H.323 protocol. It can connect to a variety of other H323 applications including Microsoft NetMeeting. It also supports ILS servers. GnomeMeeting can work with or without a webcam, and is able to create pure audio communications or traditionnal audio+video communications." [/quote:344f8788cd]
  zou moeten werken….
  Met netmeeting bel je dan in op IP nummer…. van je partner en v.v uiteraard..
 • Inmiddels ben ik zover dat ekiga met stun werkt, maar als ik probeer te testen door naar het echo sip-nummer te verbinden gaat dit nog keer op keer mis.
  Het is me een raadsel wat er mis gaat, zeker ook omdat er geen gedetailleerde logs worden bijgehouden.
  Ekiga leek leuk, maar geef ik bij deze op, ik denk niet dat ik dit werkende krijg.
 • [quote:4d0ca97098="Pinky & The Brain"]Inmiddels ben ik zover dat ekiga met stun werkt, maar als ik probeer te testen door naar het echo sip-nummer te verbinden gaat dit nog keer op keer mis.
  Het is me een raadsel wat er mis gaat, zeker ook omdat er geen gedetailleerde logs worden bijgehouden.
  Ekiga leek leuk, maar geef ik bij deze op, ik denk niet dat ik dit werkende krijg.[/quote:4d0ca97098]
  En als het eenmaal draait dan blijkt het dat je je collega's niet kunt bereiken omdat zij een ander protecol gebruiken.
  Doe niet moeilijk, installeer Skype, werkt als een tierelier en bijna iedereen heeft het.
  Succes
  Jack Marotick
 • [quote:3700bf8b17="marotick"]En als het eenmaal draait dan blijkt het dat je je collega's niet kunt bereiken omdat zij een ander protecol gebruiken.[/quote:3700bf8b17]
  Wat een BS. Prot[b:3700bf8b17]o[/b:3700bf8b17]col is protocol en dus overal hetzelfde, voor al je collega's… Daarnaast ondersteunen praktisch alle VoIP prog's meerdere protocollen. Kijk maar ff: http://www.voip-info.org/wiki-Linux
  [quote:3700bf8b17="marotick"]Doe niet moeilijk, installeer Skype, werkt als een tierelier en bijna iedereen heeft het.[/quote:3700bf8b17]Dat valt best tegen. Skype is gehyped, maar er zijn maar weinig bedrijven die echt op grote schaal aan t VoIP-en zijn geslagen en al helemaal weinig particulieren. Daarbij: Skype is geen OSS maar proprietary en dat vinden de meeste Linux gebruikers niet altijd even leuk…
 • Oké, ik heb sip nog steeds niet werken en een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat mijn modem (speedtouch) roet in het eten gooit. Ondanks dat deze als bridge functioneerd schijnt deze problemen met sip te hebben en zijn er 'hacks' nodig om het werkende te krijgen.
  Dat is mooi balen :(

  Sip is sowieso lastig voor nat aangezien het willekeurige poorten kan openen, maar dit zou kunnen worden opgelost met een lokale proxy in een dmz o.i.d.
  Toch geen fijne gedachte … ik vraag me af of er hier wel mensen op het forum zijn die met sip werken en hoe ze dit dan voorelkaar hebben gekregen?
 • Ik heb er over zitten denken om een Asterix server op te zetten, maar gezien het weinige gebruik wat ik er van ga maken loont het niet.

  Er is overigens een heleboel info te vinden over SIP en NAT, Google bv ;)
 • [quote:868b58d5a7="Pinky & The Brain"]
  Toch geen fijne gedachte … ik vraag me af of er hier wel mensen op het forum zijn die met sip werken en hoe ze dit dan voorelkaar hebben gekregen?[/quote:868b58d5a7]

  Wengophone (= SIP) werkt bij mij zonder problemen. Gewoon installeren en draaien maar. Ik zit achter een Linksys router die UPnP ondersteunt en aangezien Wengophone dit ook doet heb ik geen omkijken naar het forwarden van poorten ed.

  [quote:868b58d5a7="M.V. Wesstein"]Wat een BS. Protocol is protocol en dus overal hetzelfde, voor al je collega's… Daarnaast ondersteunen praktisch alle VoIP prog's meerdere protocollen. Kijk maar ff: http://www.voip-info.org/wiki-Linux[/quote:868b58d5a7]
  Dit gaat helaas niet helemaal op. Skype gebruikt namelijk een gesloten protocol (geen SIP) en is dus niet met andere clients te gebruiken. Hierdoor kan het inderdaad voorkomen dat jij net Ekiga hebt draaien en je je collega's die Skype gebruiken nog steeds niet kunt bereiken.
 • Het is me nog niet gelukt om iets op te zetten, maar ik heb ook erg weinig om het uit te zoeken momenteel.
  Behalve de verschillende netwerken waar ik in zit blijken er ook nog enkele hardware probleempjes te zijn, want zo is de ingebouwde 'high quality voice recorder' ook erg lastig met testen.
  Als ik er verder aan ga werken en het aan de praat krijg laat ik wel weten hoe het is opgelost.
  Bedankt voor de bijdragen.
 • Inmiddels heb ik een werkende voip oplossing, al is de kwaliteit nog niet super.
  Door gebruik te maken van Jabbin kan er via jabber gevoiped worden.
  De spraak kwaliteit is nog niet top en er zit een redelijk lange latancy van ongeveer 5 seconden tussen, maar het is de eerste oplossing die ik hier werkende heb gekregen die op diverse platformen gebruikt kan worden.
 • hier staan er nog een aantal open source die veel protocollen onder steunen.
  Heb je die al geprobeerd?
  http://www.security.nl/article/13019/1/Overzicht_van_VoIP_clients.html

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.