Vraag & Antwoord

OS Linux

SuSE 10.2 geschikt als schoolwerk-os? / draadloze ondersteun

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Hallo linuxers,

  er komt een nieuwe pc hier omdat mijn broertje naar de eerste klas v/d middelbare school gaat. Het mag zo min mogelijk kosten allemaal dus een dure Windows licentie is het laatste wat ik wil. Hij gamet tevens nogal graag dus dat mag hierop niet kunnen :D (en voor wie nu denkt dat ik een l*l van een broer ben, hij heeft nog een goede computer, maar die staat beneden ;)) dit waren mijn voornaamste redenen voor de keuze voor linux.

  Ik zat dus te denken aan SuSE 10.2. Dit lijkt me een vrij volwassen systeem, en gebruikersvriendelijk.

  Het enige dat eigenlijk moet gebeuren is internetten, werkstukken en presentaties maken, af en toe een muziekje luisteren en een cd'tje branden. SuSE lijkt me hiertoe prima in staat en na wat uitleg van mijn kant moet dit voor een windowsgebruiker goed te doen zijn. Toch?

  heb wel nog wat vragen, ben zelf nog niet echt een pro:
  hoe is de opstarttijd van SuSE 10.2 versus 10.1? Ik weet dat 10.1 helaas een lange opstarttijd nodig heeft (toch al gauw een seconde of 90 op een wat oudere PC). Het betreft nu bij deze nieuwe een pc met recente cpu en 512mb geheugen. Is dat er alleen erger op geworden of…?

  En de draadloze ondersteuning, kan iemand daar iets over zeggen? het is de bedoeling dat de computer via een draadloos netwerk verbinding maakt met het internet, maar ondersteuntSuSE dit goed?

  En, ook belangrijk, wat denken jullie, kan hij voort met SuSE 10.2? CD branden, muziek luisteren lijkt me geen probleem (na wat codecs voor dat laatste), maar op school zullen ze veelal gebruikmaken van Office en Excel. Hiervan zijn OO.o's writer en spreadsheet programma natuurlijk een prima vervanger, maar of het 'werkt'?

  Graag uw mening :)
 • openSUSE 10.2 lijkt me een prima besturingssysteem. Betrouwbaar, stabiel, goed spul. Maar omdat het een nieuwe PC betreft, kun je misschien beter uit de voeten met een nieuwere kernel dan de 2.6.18 van Suse 10.2.

  Kijk daarom ook eens naar Ubuntu 7.04, die heeft kernel 2.6.20 en ondersteunt dus nog nieuwere hardware (de drivers zitten in de kernel). Bovendien vind ik zelf Ubuntu nog gebruikersvriendelijker dan Suse, vooral waar het betreft de installatie van multimedia codecs en fabrieksdrivers voor videokaarten.

  Groet, Pjotr.
 • tav draadloos: er zijn chipsets die niet ondersteund worden of erg moeilijk.
  Check de compatibiliteitslijst of zijn draadloos erbij staat of koop een die erin staat. Effe googlen vooor del isjt (of ergens bij Suse op de site).
  Tav afspelen van muziek en zo: af en toe moet je extra codecs installeren omdat die niet Open Source zijn.
  Verder kan mi bijna alles onder Linux, zeker waar de meeste mensen zich mee bezig houden, wat internetten, mailen, chatten, office-werk en wat muziek luisteren.
 • Ik zit zelf nu (na de zomervakantie :wink: ) in de vierde en kan het prima redden met openSUSE 10.2. Het is echt geen probleem. Ik game zelfs met cedega, en alles word ondersteund. Ik weet niet welke kernel er in zit maar ik heb daar laatst wel een loeigrote update van gehad, dus misschien zit er nu wel die nieuwe in. Ik zou voor suse gaan, heb ik persoonlijk altijd beter gevonden dan ubuntu. Maar dat komt grotendeels omdat ubuntu met gnome is.
 • [quote:9330a5769c="Japie III"]Maar dat komt grotendeels omdat ubuntu met gnome is.[/quote:9330a5769c]

  Er is ook Kubuntu, met KDE….. :-)
  http://www.kubuntu.org/index.php
 • Ja weet ik, ga ik altijd nog eens proberen, maar tot nu toe ben ik erg tevreden met suse 10.2 (die er trouwens ook met gnome is…. :wink: )
 • Heb onlangs geupgrade van 10.1 naar 10.2 (op dezelfde pc dus) en het opstarten gaat voor mijn gevoel sneller met 10.2 dan met 10.1.
  NB: dat betekent dus niet dat het op iedere pc ook "snel" gaat; ik zeg alleen dat 10.2 sneller gaat dan 10.1. In absolute getallen zal je het toch op je eigen hardware moeten uitproberen…
 • Iedereen bedankt voor de reakties :wink:

  Ik heb Ubuntu Feisty zelf al eens geprobeerd maar vind dat niks, hoewel de opstarttijd geweldig is :o

  Dacht eig'k wel dat jullie het met me eens zouden zijn vwb mijn keuze voor Linux/ SuSE 10.2. Het enige wat indd moet gebeuren is internetten, mailen, brieven en werkstukken typen en muziek luisteren. Met een uurtje of 2 werk in die PC van mijn kant is dat prima te doen lijkt me! (moet alleen nog ff kijken hoe ik dat met die MP3/WMA/DVD codecs ga regelen, in Ubuntu was dat erg makkelijk maar in SuSE wat ingewikkelder geloof ik.

  vwb die draadloze boel, ik ga de supported hardware lijst eens bekijken en anders waag ik het er maar op ;) en dan maar hopen dat 'ie niet gaat zeuren om Windows he :D
 • Hier staat veel:

  http://members.home.nl/ralphm/linux_handleiding_suse10.2.html

  Ook wat codecs enzo betreft. Het enige wat verouderd is, is hoe je de nvidia drivers moet installeren, want dat klopt niet meer.

  kijk daarvoor hier:

  http://www.suse.de/~sndirsch/nvidia-installer-HOWTO.html

  Suc6.
 • kijk ook even op www.opensuse.org voor een schat aan documentatie.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.