Vraag & Antwoord

OS Linux

Distro voor NAS

Anoniem
andre@home
6 antwoorden
 • Ik wil graag van een oude copmu een NAS (Network Attached Storidge) maken. Ik heb een beetje zitten zoeken wat voor dostro's je daarvoor hebt, maar er lijken redelijk wat opties te zijn. Ik vroeg me af of iemand ervaring heeft met een distro, of er 1 aan kan bevelen…

  Thanx
 • Deze is er speciaal voor bedoeld. http://www.freenas.org/
  Ik heb echter wel horen beweren, dat dergelijke distributies een stuk minder betrouwbaar zijn, dan een gewone NAS schijf.
 • Ja die was ik ook al als eerste tegen gekomen, net als bv Openfiler en clarkconnect…

  En waarom zouden die "dedicated" linux distro's minder betrouwbaar zijn als bv. een "stand-alone" apparaat? (wil trouwens ook via FTP of SSH van buiten mijn netwerkje bij de NAS kunnen)
 • De meeste nas apparaten hebben ftp functionaliteit ingebouwd.

  Die betrouwbaarheid gaat niet om een bepaalde distributie, maar meer om de softwarematige oplossing. Een schijf van bijvoorbeeld Qnap of Synologic zou een stuk robuuster zijn.
 • Nou ja, het gaat niet om bedrijfsmatig gebruik, meer voor persoonlijk gebruik. Als het eens in de maand crashed, wat me al onwaarschijnlijk veel lijkt, is dat misschien niet leuk maar niet echt een probleem.
 • Als je een Linux-based NAS installeerd en verder alleen maar gebruikt om data mee uit te wisselen gaatie echt niet crashen hoor… Hooguit kannie door z'n schijfruimte heen raken, maar dat heb je verder helemaal zelf in de hand ;)

  In principe is elke Linux distro geschikt om er een NAS mee op te zetten, want ze hebben allemaal de nodige tools aan boord. Alleen kaap je dan onnodig veel ruimte weg voor het OS, dus een specifieke distro als freenas zoals Gerben al aanreikte is dan aan te raden. Dat is ook een beetje de filosofie achter Unix/Linux: liever veel tools die allemaal hun specifieke taak perfect beheersen dan een algemene tool die alles maar een beetje kan…

  :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.