Vraag & Antwoord

OS Linux

Pardus Linux (slechts ter informatie)

Anoniem
anoniem
3 antwoorden
 • Ik las deze quote:
  [quote:a316a3f93c]Pardus Linux ken ik niet. [/quote:a316a3f93c]
  en ik vermoed dat dat wel voor meer mensen geldt. Pardus is een Turkse distro, KDE gebaseerd, newbie vriendelijk/georienteerd.

  Het bevat niet het latest & greatest, wel compleet en afgewogen (codecs & proprietary spul aanwezig zonder dat je daar iets speciaals voor hoeft te doen), Heeft geen overdreven grote package voorraad, wel een bruikbare GUI/CLI packagemanager. Ze doen het grotendeels allemaal goed: het werkt, het ziet er netjes uit, het is doordacht. Hier en daar vind je nog wat Turks (op bugzilla na niet op cruciale plaatsen) en na installatie moest ik zelf m'n resolutie van 1024*768 ophogen naar 1280*1024 in xorg.conf maar de rest van de installatie ging vlekkeloos (geen draadloos netwerk geprobeerd).

  Mocht je iets nieuws hebben waar dringend GNU/Linux op moet dan raad ik Pardus aan om eens te bekijken. Prima alternatief ook voor Kubuntu als het gaat om een machine van een ander waar jij admin voor moet spelen.

  Links:
  [code:1:a316a3f93c]
  http://www.pardus.org.tr/eng/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pardus_(operating_system)
  http://worldforum.pardus-linux.nl
  [/code:1:a316a3f93c]
 • Nieuw Pardus 2008-1 gedownload, 2 CD's: 1 "Live" om de boel zo goed mogelijk vóór te testen op verschillende hardware en de andere is "install".

  Het ziet er zéér goed uit; reeds op de Live-CD moeiteloos Youtube en diverse (nieuws-)Video's afspeelbaar.

  Geínstalleerd op de forse laptop Medion MD97000 van mijn vrouw, waarvan de SAT-driver, vermoedelijk door een virus, was verloren gegaan; misschien moet die in MBR of een ander voorportaal van de schijf worden aangebracht vóór installatie van Windows XP.
  Zonder die drijver-in-schijf ziet Windows de schijf niet, stopt de installatie. Wij vonden een progje waarmee de drijver op schijf werd gebracht, maar een paar maal ging het weer mis binnen ten hoogste 2 weken dus de driver zat kennelijk onvoldoende beschermd en het is steeds weer dubbel werk om eerst die driver aan te brengen en dan weer Windows erachteraan.

  Linux beschikt waarschijnlijk over andere trucs want ziet de schijf altijd en installeert feilloos.

  Het nieuwe Pardus heeft out-of-the-box vèruit voor de Gewone Gebruiker de meeste mogelijkheden van alle Linuxen die ik totnogtoe in handen had.

  Het vorig Pardus (LiveCD) herkende op mijn eigen toren het geluidsdeel niet (de meeste andere linuxen wèl(!)) maar de nieuwe Pardus LiveCD pakte het wel; ráár evenwel dat de LiveCD eerst enige malen in opstart bevroor, losgemaakt door "reset" in herstart pas iets later bevroor en na de 3e reset doorwerkte alsof er niets aan de hand was geweest.

  Hardware-herkenning en -configuratie op mijn vrouws laptop gaan snel en overzichtelijk en er is een zeer prettige package manager voorhanden om heel gemakkelijk extra's en upgrades te kiezen.

  Toch nog enige nadelen: het ernstigst vind ik dat installatie naast Windows (Dual Boot) voor de a-technische Gewone Gebruiker ondoenlijk is; raar, want veruit de meeste Linuxen regelen dit automatisch. Dan nog: mijn favoriete toetsenbord-setting Verenigde Staten INTERNATIONAAL, met de vele accent-tekens, ontbreekt. Ten laatste, niet erg belangrijk maar lichtjes irritant: in de Nederlandse schermteksten enige type- en (ver)taalfoutjes.
 • Op het Pardus-forum werd ik gewezen op een installatie-Wiki; goed om op terug te vallen als er tijdens installatie twijfel op zou duiken:

  http://nl.pardus-wiki.org/HOWTO<img alt=":P" src="/plugins/sceditor/emoticons/tongue.png" />ardus_2008_installeren

  [b:4158ad53d0]Correcties[/b:4158ad53d0] op mijn vorig bericht:

  Nà installatie in rubriek "configuratie" alsnog mijn favoriete toetsenbord-setting "Verenigde Staten Internationaal" aangetroffen; hoera.

  [b:4158ad53d0]Dual Boot[/b:4158ad53d0] blijkt in dit nieuwe Pardus 2008-1 wèl mede-geautomatiseerd! Dat probeer ik vannacht nog uit, hopelijk haal ik niet (weer eens) iets onhandigs uit dat mijn windows XP molt ….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.