Vraag & Antwoord

OS Linux

KDE 4.0

Anoniem
None
43 antwoorden
 • Heeft iemand hier de KDE 4.0 RC2 al durven proberen? Zo ja, op welke Linux distributie? Het laatste nieuws dat ik erover las, meldde dat "Het KDE Release Team heeft besloten de release van KDE 4.0 uit te stellen naar januari 2008."

  Ik zelf heb 'm nog niet geprobeerd. Vroeger was mijn hoofd Linux distributie (open)SuSE met KDE als standaard Desktop Environment. Sinds Ubuntu mijn hoofd Linux distributie is met Gnome, ben ik de ontwikkelingen van KDE uit het oog verloren. Volgens Wikidedia zou KDE 4 een grote stap zijn voor KDE.

  Dus ben ik wel nieuwsgierig of anderen de ontwikkelingen rond KDE 4.0 nog wel volgen, en RC2 daadwerkelijk hebben geprobeerd. En wat zijn je bevindingen daarover.
 • Ik weet dat SUSE een kde4.0 proefversie aan boord heeft (of iig snel via Yast te installeren is). Ik weet alleen niet of ze RC2 al hebben, maar verwacht wel dat die ook snel via Yast te installeren is.

  En ach, maak gewoon via de Gparted Live-cd een paar GB vrij op je harde schijf, gooi Suse erop en probeer het uit :D
 • Gisteren eindelijk de RC2 te pakken gekregen, en hetzelfde probleem als bij de RC1, ik kan er niet van opstarten en ik kan de cd ook niet gewoon openen en gebruiken. Ook niet op een tweede pc.
  Ik gebruik openSUSE 10.3, de koopversie (2 dvd-dl met elk 6,2 GB software)
  Ik kan de cd wel openen, maar niet gebruiken.
  Ik heb dan maar de onderdelen van de KDE-site gedownload en met Yast geinstalleerd.
  Ik kan (nog) geen 'virtuele desktops' bijmaken.
  Het scherm lijkt op Windows XP met als wanddecoratie in 'root' een heel grote madelief (bloem).
  Ik gebruik 2 monitors die in elkaar overlopen, dat werd automatisch geregeld, terwijl dat in KDE3.5 manueel moest ingebracht worden met Sax2.
  Multimedia moet ik nog proberen.
  Als KDE4 niet bevalt, kunt ge terugschakelen naar 3.5 waar ge de sessiekeuze maakt bij het aanmelden.
  KDE4 is duidelijk sneller dan 3.5.
  Ik heb geen crashes of ongemakken gehad
 • Nog andere problemen ofzo mee gahad, en nog steed tevreden?
 • Ik heb zelf kde4 sinds beta1 op de laptop, en dan zie je hoe de desktop van volkomen onbruikbaar naar redelijk bruikbaar gaat.
  De afzonderlijke programma's draaien goed onder kde 3.5, geen aanmerkingen qua stabiliteit en zo.
  De desktop van kde4 komt prematuur over, omdat het meest in het oog springende deel (het bureaublad met alles er op en eraan) nog niet helemaal klaar is.
  Wat bijv. mist is het kunnen instellen van het paneel (dat is nu een statische balk onderin het scherm) en de plasma-applets reageren niet altijd zoals bedoeld.
  Verder is nog niet alles naadloos: als je bijv. vanuit het paneel de pc in de slaapstand zet, dan krijg je opnieuw een dialoog te zien waarin je alle afsluitopties kunt zien.
 • [quote:0749b7829a="maximilaan"] De desktop van kde4 komt prematuur over, omdat het meest in het oog springende deel (het bureaublad met alles er op en eraan) nog niet helemaal klaar is. [/quote:0749b7829a] Vind je hiermee dat er nog een derde Release Candidate had moeten worden uitgebracht? In de Schedules/KDE4/4.0 Release Schedule staat nog steeds
  [quote:0749b7829a]
  1.2.1 2008-01-04: Tagging stable 4.0
  1.2.2 2008-01-11: Release KDE 4.0
  1.2.3 18 January 2008: KDE 4 Launch Event
  [/quote:0749b7829a]Is het beter om te wachten met upgraden naar KDE 4.x totdat KDE 4.1 wordt uitgebracht?
 • waarom wachten? je kan natuurlijk ook gewoon 4.0 updaten naar 4.1.
  ik verwacht ook tussentijdse updates/bugfixes dus serieuze problemen zullen snel zijn verholpen.
 • Als KDE 4.0 nog niet af is, is er ook geen reden om direct te upgraden. Bovendien openSuse 11.0 wordt zo te zien verwacht in de periode van mei tot juli 2008. Dat zou weleens te vroeg kunnen zijn voor KDE 4.1.
 • [quote:f2e7b11eee="jolo"] Vind je hiermee dat er nog een derde Release Candidate had moeten worden uitgebracht?[/quote:f2e7b11eee]
  Nou, ik haal net de laatste versie binnen (suse komt bijna dagelijks met updates van de laatste nieuwtjes in kde4), dus weet niet hoe het nu met plasma is :)

  [quote:f2e7b11eee]
  In de Schedules/KDE4/4.0 Release Schedule staat nog steeds
  [code:1:f2e7b11eee]
  1.2.1 2008-01-04: Tagging stable 4.0
  1.2.2 2008-01-11: Release KDE 4.0
  1.2.3 18 January 2008: KDE 4 Launch Event
  [/code:1:f2e7b11eee]
  [/quote:f2e7b11eee]

  Klopt, en die deadline gaat volgens mij gewoon door.
  De talen zijn inmiddels al geschift (talen die onder een bepaald minimum vallen worden niet uitgebracht), wat duidt dat het menes is ;)


  [quote:f2e7b11eee]
  Is het beter om te wachten met upgraden naar KDE 4.x totdat KDE 4.1 wordt uitgebracht?[/quote:f2e7b11eee]

  Tenzij je nieuwsgierig bent zou ik zowiezo wachten tot kde 4.01: die komt ongeveer een maand later uit en zal naast verbeterde taalondersteuning ook de nodige bugfixes bevatten van fouten die door het massale gebruik van 4.0 aan het licht zijn gekomen.

  Voor bedrijfkritische toepassingen zou ik inderdaad wachten tot kde 4.1
  Die verschijnt waarschijnlijk in het najaar.

  Ondertussen kun je in kde3.5.8 wel kde4-programma's draaien.
  Dus als je dolphin wilt proberen of kennis wilt maken met okular: gewoon installeren en draaien.
  pas eventueel het uiterlijk aan in het nieuwe kde-configuratiecentrum van kde4 om het gelijk te stellen aan die van kde 3.5 (kde 3.5 heeft standaard plastik als uiterlijk, kde4 heeft oxygen).
 • Aaron Seigo heeft een aardig stukje geschreven over het hoe en waarom van de KDE 4.0 uitgave en wat je ervan mag verwachten:

  http://aseigo.blogspot.com/2008/01/talking-bluntly.html
 • Ik heb KDE 4.0 "final release" inmiddels geïnstalleerd in OpensuSE 10.3 via de KDE website http://www.kde.org/announcements/4.0/ [quote:7a1d2f54f9]openSUSE packages are available for openSUSE 10.3 (one-click install),[/quote:7a1d2f54f9] op mijn oude Pentium 3 PC. Ik kon deze KDE 4.0 (one-click install) met succes voltooien. Alleen startte deze na een reboot nog steeds op in KDE 3.57. Maar verscheen deze melding
  [code:1:7a1d2f54f9]
  Helaas – Kdiaglog

  Your hard disk drive is failing! S.M.A.R.T message: Device:/dev/sdb.
  1 Currently unreadable (pending) sectors [/code:1:7a1d2f54f9] Ik wist niet dat KDE de smart status van de harde schijven checkt. De KDE test zou daar neem ik aan niet door beïnvloed moeten worden. Want openSuSE 10.3 staat op /dev/sda7. Ik zal zo direct die /dev/sdb even testen met de diagnostische software van de harddisk fabrikant.

  [Edit] Kdiaglog heeft het zo te zien bij het rechte eind. De diagnostische software van de inmiddels ruim zes jaar oude WDC harde schijf leek na de quick test, deze te kunnen repareren. Maar de uitgebreidere Extended -waarin ik de probleem harde schijf meerdere keren hoorde herstarten- faalde. Code 0557. Volgens WDC support: Replace Drive [/Edit]

  Daarna logde ik uit. Bij sessietype kon ik wel KDE 4.0 selecteren. Alleen staan nu wel in de Printer, Prullenbak, openSuSE en Mijn computer iconen een vraagteken.

  De Prullenbak (Verkeerd gevormd URL-adres trash:/) en Mijn computer iconen werken niet meer. In openSuSE 11.0 zullen deze foutjes er wel uitgehaald zijn, neem ik aan.
 • ik denk dat men gaat proberen om KDE 4.1 in opensuse 11 te krijgen.
  maar ik verwacht niet dat 4.1 dan al klaar is.
 • [quote:9aef1b2e15="januz"]ik denk dat men gaat proberen om KDE 4.1 in opensuse 11 te krijgen. maar ik verwacht niet dat 4.1 dan al klaar is.[/quote:9aef1b2e15] Dat verwacht ik ook niet. Wel uiteraard dat er flink wat fouten eruit gehaald zullen worden.

  Maar voor het moment moet ik de KDE 4.0 test even stoppen. Want na de reboot werden zelfs beide WDC harde schijven niet meer herkend door het BIOS. De WDC harde schijf waarop openSuSE 10.3 op geïnstalleerd staat, is overigens ruim 5 jaar oud.

  [Edit] Ik heb intussen de probleem harde schijf /dev/hdb fysiek losgekoppeld. Datakabel en molex. Nu wordt de primaire harde schijf /dev/hda (waarop openSuSE 10.3 met KDE 4.0 op staat), gewoon weer herkend in het BIOS. En openSuSE 10.3 start weer op. [/Edit]
 • [quote:ecb9abd1b3="jolo"]
  Daarna logde ik uit. Bij sessietype kon ik wel KDE 4.0 selecteren. Alleen staan nu wel in de Printer, Prullenbak, openSuSE en Mijn computer iconen een vraagteken.

  De Prullenbak (Verkeerd gevormd URL-adres trash:/) en Mijn computer iconen werken niet meer. In openSuSE 11.0 zullen deze foutjes er wel uitgehaald zijn, neem ik aan.[/quote:ecb9abd1b3]

  Klopt, die pictogrammen zijn door kde 3.5 op je desktop gezet en doordat je nu kde 4.0 draait werken ze niet meer.
  Dit is een van de problemen met de integratie van kde 4.0 in je bestaande opensuse. Zulke problemen waren er destijds ook met kde 2.0 en kde 3.0.
  Zodra er een suse-versie uit komt die kde 4 meelevert zullen die integratieproblemen zijn opgelost.
 • weet iemand of er al RPM's bestaan voor fedora core 8?

  zie ze nergens namelijk
 • Ze zijn hier te vinden:
  http://ftp.nluug.nl/pub/os/Linux/distr/fedora/linux/development/i386/os/Packages/

  Da's wel de development tak van fedora, dus kijk uit wat je doet.
 • dank

  Tja,, development,, het is idd opppassen ermee
 • ik zou gewoon wachten totdat fedora 9 uit is.
  Als je nieuwsgierig bent naar kde4, download dan een van de live-cd's.

  Het upgraden van je desktop naar een nieuwe major-versie is iets anders dan bijv. een losse applicatie, zoals je webbrowser of een office-pakket.
  Bij veel distributies wordt de desktop en het onderliggende systeem op elkaar aangepast zodat de desktop naadloos als puzzelstuk in de rest past.

  kde4.0 zal in de meeste gevallen niet helemaal aansluiten op de rest van het systeem, waarbij bepaalde zaken niet, of niet goed zullen werken.
  Denk hierbij aan energiebeheer, het automatisch uitzetten van de pc/laptop als je de deksel sluit, bestaande pictogrammen op je desktop, systeemvakapplicaties zoals updaters en zo, en de displaymanager.

  Bovenstaande geldt overigens voor de desktop, maar niet voor de los meegeleverde programma's. Die kun je wel met een gerust hart installeren. Zo is okular een hele verbetering ten opzichte van zijn (op zich best goede) kpdf, zijn de spellen oogstrelend mooi (zo mooi zelfs dat suse 10.3 ze al meeleverde, terwijl kde4 toen nog amper in het beta-stadium zat) en zijn de educatieve en grafische programma's aardig onder handen genomen.
  En die programma's draaien ook goed onder kde3, of onder gnome, windowmaker, etc. etc…

  Probleem met fedora is echter dat in de stable-tak geen kde4-programma's worden geleverd.
  opensuse en kubuntu doen dat wel (mandriva wellicht ook?), dus die gebruikers kunnen toch van kde4 proeven zonder hun bestaande desktop op te geven.
 • Ik heb inmiddels ook geprobeerd KDE 4.0 te installeren op Mandriva 2008. Dit is dan wel gelukt via de info op deze blog http://alepisa.blogspot.com/2008/01/kde-400-how-to-install-it-on-mandriva.html Alleen is bij het inlogvenster staat wel kde. Maar niet kde4. Zodat ik dan nog steeds inlog op KDE 3.5.7. En als ik het advies van MandrivaClub.nl opvolg
  [code:1:a075de7eb9]
  [jolo@localhost ~]$ su
  Wachtwoord:
  [root@localhost jolo]# urpmi cmake
  ftp://ftp.kde.org/pub/kde/stable/latest/Mandriva/2008.0/RPMS/i586/cmake-2.5.0-0.20071024.2mdv2008.0.i586.rpm
  installeren van cmake-2.5.0-0.20071024.2mdv2008.0.i586.rpm vanaf /var/cache/urpmi/rpms
  Voorbereiden… ###################################################################################
  1/1: cmake ##################################################################################

  [root@localhost jolo]# urpmi kde4-kdm
  Een verlangd pakket kan niet worden geïnstalleerd:
  kdebase4-runtime-4.0.0-1mdv2008.0.i586 (vanwege onvoldane libclucene.so.0)
  Toch doorgaan met de installatie? (J/n)
  [/code:1:a075de7eb9] Ook als ik hier J typ, dan keer ik terug naar de Linux prompt, zonder dat er iets geïnstalleerd wordt.

  Overigens staat op distrowatch de volgende info
  [quote:a075de7eb9]

  Mandriva Linux is a distribution that has – at least historically – often exhibited more preference for KDE than other desktop environments. As such, it's only natural that the new KDE 4.0.0 packages are available in "cooker" (Mandriva's development branch) and that they can be installed alongside KDE 3.5.8 in the recently released second alpha of Mandriva Linux 2008.1. Binary packages for the stable Mandriva Linux 2008.0 have also been released. The final release of Mandriva 2008.1 will still default to KDE 3.5 though. [/quote:a075de7eb9] en
  [quote:a075de7eb9]
  2008-04-02: Mandriva Linux 2008.1 (see release plan)
  [/quote:a075de7eb9]
 • Tja, dat wordt clucense installeren :)

  als kde4 niet in kdm terecht komt, dan ontbreken mogelijk enkele kde-pakketten om een volledige desktop te vormen, of de mandriva-pakketten voegen kde4 niet toe aan de displaymanager en moet je dat handmatig doen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.