Vraag & Antwoord

OS Linux

super user

Anoniem
None
8 antwoorden
 • Nieuwsgierig geworden over de gebruiksvriendelijkheid besloot ik Ubuntu te installeren (weliswaar onder VM Ware 6.0).
  Om het goed te laten werken moeten VM Ware Tools worden geïnstalleerd en nu verzeil ik in UNIX/LINUX commandos (wat al niet zo gebruksvriendelijk eer is) maar allé.
  Ik moet dit echter uitvoeren als "super user". Als ik onder gebruikersbeheer kijk in Ubuntu zie ik er 2: root en garritsen. Ik heb garritsen alle rechten gegeven die er maar te geven waren, maar kennelijk is dit niet "super" genoeg.
  Vraag: Hoe wordt ik dit.

  (NB: in Windows XP heb ik me ook nimmer gestort in gebruikersrechten, dus het is helemaal nieuw voor mij).
 • Onder linux kan je niet alle rechten geven aan een gebruiker, al geef je jezelf alle rechten die je kan geven dan nog heb je als gebruiker nog niet alle rechten

  Dan moet je echt als root inloggen anders kan het niet
 • In Ubuntu doe je alles waar rootbevoegdheid voor nodig is, met "sudo" of "sudo -i" ervoor. Dus om het verkennertje Nautilus met rootbevoegdheid te openen, tik je in de terminal in: "sudo nautilus", in plaats van alleen "nautilus". (zonder aanhalingstekens allemaal, uiteraard).

  De terminal open je via Toepassingen - Hulpmiddelen - Terminalvenster.

  Als je het helemaal netjes wil doen: in de grafische omgeving is eigenlijk "gksudo" beter. Die "gk" betekent: voer "sudo" uit in de grafische omgeving. Het commando voor het grafische verkennertje Nautilus wordt dan dus "gksudo nautilus".

  Desgevraagd je wachtwoord invullen. Let op: in de terminal blijft je wachtwoord onzichtbaar, je ziet zelfs geen sterretjes. In de grafische omgeving zie je wel iets, namelijk puntjes.

  Groet, Pjotr.
 • onder Red Hat kon je zelf als user echte root rechten geven, of dat verstandig is….
  Mocht je dat willen doen, maak dan nog een user aan waarmee je met beperkte rechten inlogt onder normale omstandigheden.
  Kan dit in Ubuntu ook?
 • [quote:55a81bb05a="andre@home"]onder Red Hat kon je zelf als user echte root rechten geven, of dat verstandig is….
  Kan dit in Ubuntu ook?[/quote:55a81bb05a]

  Beter, want veiliger, is "sudo" of "sudo -i". Maar goed, als je het per se wil, dan maak je een rootaccount aan: "sudo su". Ik raad het echter sterk af.
 • vandaar die 2e regel…
 • Misschien een beetje een domme vraag maar hoe voer ik een commando uit? :wink: Ik zie nergens zoiets als in xp van …uitvoeren of staat dat wel ergens?
 • open de terminal(of xterm, konsole o.i.d)

  Het openen van de terminal gebeurt in GNOME via Toepassingen -> Hulpmiddelen -> Terminalvenster

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.