Vraag & Antwoord

OS Linux

DSL_mini_KNOPPIX

Anoniem
None
20 antwoorden
 • Check wel eerst even in je bios of je pc can ZIP kan opstarten
 • De laptop heeft dus GEEN CD-speler ….
 • Moet dacht ik ook wel op een usb stick of geheugenkaartje kunnen. Van een zipdrive moet ook wel te booten zijn, wellicht kun je daar iets mee.
 • USB heeft die laptop niet en ook geen geheugenkaartje; ik denk dat ik inderdaad maar eens moet proberen of de Linux-CD-bestandjes ook pakken via Zipdrive.
 • Heeft ie geen pcmcia slot? Er zijn wel minischijfjes die daar in passen. Maar wellicht is dat een te grote uitgaaf voor een oud ding.
 • Met nogmaals dank aan Pjotr123, DamnedSmallLinux-iso 50MB (=mini-Knoppix) gedownload en in mijn toren met XP via DaemonTools opgevoerd als nep-CD.

  DaemonTools reageert er wat vreemd op: geeft melding "invalid drive" en maakt mijn XP merkbaar trager, vooral bij openen Verkenner.

  Ik wil dat kleine Linux installeren op een oude kleine laptop met slechts 800MB harddisk en GEEN CD-speler. Voordat ik aan het experimenteren sla, hoor ik graag of iemand hier al kunstjes voor achter de hand heeft.

  Momenteel zit er (veel te zwaar en traag) W98SE op die laptop die vroeger W95 had.

  Netwerk werkt goed, ik kan de toren en de laptop met elkaar laten communiceren.

  Vervelend dat de nep-CD niet gebruikt kan worden om van te booten want heeft per se Windows nodig dus reeds te laat en ik denk ook niet, hoewel nog niet geprobeerd, dat de laptop kan booten van een echte CD in mijn toren want vermoedelijk toch geen netwerk voordat Windows ook op de laptop is opgestart.

  Ik heb een IOMEGA zipdrive 100MB, misschien valt daar iets mee te smurfen?
 • Je moet die cd gewoon branden, en daarmee booten. Wil je het wel vanuit windows doen, dan heb je bijvoorbeeld virtualbox nodig.
 • [quote:d40e4b55fa="januz"]Check wel eerst even in je bios of je pc can ZIP kan opstarten[/quote:d40e4b55fa]Ja, begrepen; ik heb de Zip er al eens aangehad om via de LPT1-printerpoort (grote brede plug) Windows op dat stukje antiek te zetten.

  Ik zal moeten kijken in de bios of en hoe de zip herkend wordt, misschien 2x opstarten en vervolgens afwachten of een CD-copie wel werkt (booten) vanaf ZIP; heb daar eerlijk gezegd nog weinig vertrouwen in.

  Windows98SE, alleen de hoofdmap van de Windows-CD waarbinnenin ook de setup-module aanwezig is, was al iets te groot voor max 100MB dus moest ik in 2 porties naar de schijf copiëren om vandaaruit middels opstartfloppie de setup in werking te zetten maar zulke truc (schijf-schijf installeren) is dacht ik met Linux niet mogelijk?
 • Het proberen waard: kijk eens bij de Alternative Poorman's install (onderaan de pagina):
  http://damnsmalllinux.org/wiki/index.php/Boot_Floppies

  Dat zou moeten lukken, denk ik. Met enig prutswerk, want je hebt geen CD, maar dit moet met de Zipdrive ook kunnen, verwacht ik.
 • [quote:2d0b4a4926="pjotr123"]Het proberen waard: kijk eens bij de Alternative Poorman's install (onderaan de pagina):
  http://damnsmalllinux.org/wiki/index.php/Boot_Floppies

  Dat zou moeten lukken, denk ik. Met enig prutswerk, want je hebt geen CD, maar dit moet met de Zipdrive ook kunnen, verwacht ik.[/quote:2d0b4a4926]Ja, dat spul heb ik al een tijd op schijf gereserveerd staan maar ik begrijp geen draad van die handleiding, niet vanwege het Engels maar ik ben onvoldoende techneut.

  Ik heb sterk het gevoel dat ik dit keer niet mijn zin ga krijgen.

  Jammer dat je met Linux geen (DOS-)installeer-commando (setup) kunt geven aan installatie-bestanden die op schijf staan, want dan zette ik domweg de CD-bestanden in een software-partitie op de harde schijf, formatteerde de C-partitie en zette de setup in werking, schijf-schijf.
 • Nog weer aan het piekeren:

  Als ik die bestanden van DSL op een CD zet dan kan een computer daarvan booten; kennelijk ook van een geheugenkaart of van een USB-stick.

  Wat als ik die bestanden ineens op een/de harde schijf (master) plak …. ?
 • Zowaar heb ik DSL min of meer in werking gekregen op de kleine laptop, procedure Alternative Poorman's Install (via W98 en netwerk de Knoppix-file in de windows C: partitie geplakt; C: middels PartitionMagic met 500MB verkleind en in de vrije ruimte een Linux-partitie type2 aangemaakt; herstarten via DSL-bootfloppie, dialoogmenu).
  De HD bevat nu dus zowel W98se als DSL en als DSL echt gaat doen wat ik wil dan ga ik iets verzinnen/zoeken om Windows daar te verwijderen.
  http://www.damnsmalllinux.org/wiki/index.php/Boot_Floppies

  Beeldschermadaptor Cirrus Logic 7548PCI werd niet herkend en "genegeerd" (ignored); zeer slechte kleuren, muiscursor heel moeilijk te zien.

  Geluidskaart ES1788 P&P niet herkend, geen geluid.

  Ik zoek nog wat naar mogelijkheden om kleuren leefbaar en geluid werkend te krijgen maar vrees dat zulks hooguit in programmeertaal te "configureren" zal zijn, helaas niet mijn ding.

  Iets raars (vind ik): internet werkt meteen goed met ethernetkaart FE574B-3COM 10/100 LAN PCCard-Fast-Internet met kabeltje aan router, maar aMSN (3 varianten in menu ter download aangeboden) heb ik nog niet aan de praat.

  Het laptopje heet Compac Armada 4150 en heeft Pentium 150MHz, 80MB RAM en HD 1,8GB; geen USB, geen CD-speler, alleen floppydisk en 2 kaart-slotjes in 1 waarvan het ethernet-kaartje met adaptorsnoertje, van buiten af uitneembaar, steekt.

  De Bios is niet meer bereikbaar want werkt vanaf schijf en is ooit weggeformatteerd; kan worden gedownload maar om die terug te zetten moet de schijf eerst geheel kaalgeformatteerd. Het mobo-batterijtje is leeg maar dat is een ongemakje van lagere orde, zolang ik de stroom aanlaat blijven datum en tijd goed.
 • Slecht beeld: zet hem eens op de Vesa-driver?
 • Is al (X)Vesa; andere keus laat de setup crashen, "lus" en wachten tot de accu leeg is òf laptop openschroeven om te verbreken.
  1 mogelijkheid nog niet geprobeerd: "cancel" maar die geeft dan een default 1024x768 onder vereiste van 3-tenige muis"…. ? Lijkt mij vragen om moeilijkheden en sowieso moet ik dan een ander muisje halen want momenteel 2-tenig.

  Ik heb een paar maal redelijk beeld gehad met setting 800x600 (ipv 1024x768) en 8-bit of (beter) 4-bit maar dan werken zo goed als geen programma's meer en indien gekozen 4-bit zelfs uitschakelen en herstarten niet meer.

  Inmiddels al een keer of 10-15 de setup met zulke kleine keuzeverschillen herhaald.

  Momenteel programma's en ook Firefox wel werkend met setting 16 bit en 800x600; iets beter leesbaar en ook de muis iets beter vindbaar dan bij 1024x768 maar véél slechter dan 800x600 onder W98se.

  Misschien is voor dit computertje toch een veel oudere versie van DSL nodig; los van het probleem "geen geluid" uiteraard.
 • aMSN binnentrekken heeft voorlopig voor mij geen zin want er staat steeds bij dat er andere hulpstukken bij aangesleept moeten worden; dat kende ik al enigszins onder SUSE maar dan vond ik wel ergens op Net RPMs en hielp de installer Yast nog een stuk mee.

  De eenvoudigere/slechtere/kwetsbare messengers zoals Gaim heb ik in DSL nog niet kunnen vinden.
 • Heel raar; ik heb eens goed naar de kleuren gekeken en ze zijn"negatief", dus firefox blauw-groenig, wit document bijna zwart en de muiscursor een fractie minder donker, groenig en soms donkerblauw.

  256 kleuren (meer geeft dat laptopje niet) is natuurlijk niet het mooiste op de markt maar geeft onder W98se in ieder geval geen negatief-kleuren.

  Inmiddels dat DSL meer dan 20x opnieuw, al experimenterend met de beeldinstellingen, geïnstalleerd; dit wordt helaas niets, ik gooi het er af en geef W98 een opfris-installatie.
 • Al met al: werkelijk erg jammer want ik trof in DSL verrassend veel bruikbare dingen, zou ideaal geweest zijn om, inplaats van het nu aanwezig véél te zwaar (traag) Windows98SE, leuk mee te internetten en wat Office-dingetjes mee te doen. Het oorspronkelijk W95 wat er ooit op zat liep duidelijk sneller maar raakte steeds in problemen met de (moeilijk installerende) geluidskaart.

  Raar: firefox onder DSL kwam goed in werking, maar firefox onder W98 krijg ik op dit beestje niet geïnstalleerd, slaat klem dus houd ik de "opgefokte" IE5+ van/via Office2000-updates in bedrijf vanwege de bescheiden grootte en goede stabiliteit. Overigens heb ik Office2000 daarna weggehaald en vervangen door het iets minder ruimte vergend OpenOffice.
 • vind je firefox overigens niet te zwaar voor je laptop?
  Firefox heeft de neiging veel werkgeheugen te slurpen.
 • [quote:915ecb34d7="januz"]vind je firefox overigens niet te zwaar voor je laptop?
  Firefox heeft de neiging veel werkgeheugen te slurpen.[/quote:915ecb34d7]O, wist ik niet; dat zou dan inderdaad de oorzaak kunnen zijn. Raar, Firefox is toch dacht ik een ontwerp van de linux-kinderen? Linux doet meestal juist meer met minder geheugen. Nouja, opgepepte IE5 doet het best lekker.
 • firefox heeft een geheugenlek. Dat wil zeggen, hoe langer je het gebruikt hoe meer werkgeheugen er in beslag wordt genomen. Het schijnt in firefox 3 minder te moeten zijn.
  Verder zou ik in jouw geval Opera gebruiken. IE5 is namelijk zo lek als een mandje. En Opera is veilig en snel.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.