Vraag & Antwoord

OS Linux

Adobe Reader Linux install lukt niet

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Ik tracht AdobeReader enu_8.1.2-1.i486.rpm (voor Linux) te installeren, maar dit lukt niet. Wanneer ik dubbelklik op het voornoemde bestand, wordt het geloof ik uitgepakt. In Windows lukt het me dan om te installeren via het exe.-bestand, maar hoe doe je dat eigenlijk onder Ubuntu??? (Tja newbie he..)
  Thx.
 • .rpm is niet geschikt voor ubuntu, je wil .deb hebben.

  Deze dus:
  http://ardownload.adobe.com/pub/adobe/reader/unix/8.x/8.1.2/nld/AdobeReader_nld-8.1.2-1.i386.deb

  Binnengehaalde bestand gewoon dubbelklikken, net als een .exe bestand in Windows.
 • Bedankt Pjotr! Werkt feilloos….

  Is .deb overigens altijd het bestand dat je moet hebben voor een "dubbelklikinstall"? Zijn dit altijd gecomprimeerde bestanden?
  gr.
 • [quote:79e189d5c8="jan13011965"]Bedankt Pjotr! Werkt feilloos….

  Is .deb overigens altijd het bestand dat je moet hebben voor een "dubbelklikinstall"? Zijn dit altijd gecomprimeerde bestanden?
  gr.
  [/quote:79e189d5c8]

  Graag gedaan. Inderdaad, wat installeerders betreft, is .deb voor Ubuntu, wat .exe is voor Windows. Ubuntu behoort tot de Debian-familie, vandaar de deb-extensie.

  .rpm (oftewel Red Hat Package Manager) is de extensie voor installeerders van (o.a.) Red Hat Linux, Fedora, Mandriva en openSUSE. Die distro's zitten weer iets anders in elkaar dan de Debian-familie.

  Overigens: probeer .deb-installaties van programma's zoveel mogelijk te vermijden. Het is veel veiliger om te installeren vanuit de vertrouwde pakketbronnen van Ubuntu: die zijn gegarandeerd veilig. Bovendien wordt alles wat je installeert vanuit de pakketbronnen, centraal veilig gehouden met de centrale update-functie. Voor een handmatig geïnstalleerd debje moet je zelf bijhouden of er veiligheidsupdates zijn, net als onder Windows.

  Groet, Pjotr.
 • [quote:663d679ca9="pjotr123"]Bovendien wordt alles wat je installeert vanuit de pakketbronnen, centraal veilig gehouden met de centrale update-functie. Voor een handmatig geïnstalleerd debje moet je zelf bijhouden of er veiligheidsupdates zijn, net als onder Windows.
  [/quote:663d679ca9]

  Hoeft niet: als een handmatig geinstalleerd deb-pakket ook in de centrale bronnen van ubuntu voorkomt, dan wordt die als het goed is ook gewoon meegenomen in de updatefunctie.

  Alleen software die handmatig (dus geen .deb-bestand) wordt geinstalleerd of die niet op een van de centrale software-servers staat wordt niet opgewaardeerd door de updater.
 • [quote:9a3cf60f51="pjotr123"]Het is veel veiliger om te installeren vanuit de vertrouwde pakketbronnen van Ubuntu: die zijn gegarandeerd veilig. [/quote:9a3cf60f51] Ook vanuit multiverse? Want in /etc/apt/sources.list staat toch
  [quote:9a3cf60f51]
  ## multiverse WILL NOT receive any review or updates from the Ubuntu security team.
  [/quote:9a3cf60f51] Daaruit komen onder andere Xawtv en AleVT. Applicaties waarvan ik de indruk heb, dat er niet meer aan gewerkt wordt.
 • Geen enkel pakket is gegarandeerd veilig, ongeacht uit welke bron het komt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.