Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux als virtual server op je laptop?

Anoniem
ancum
9 antwoorden
 • Hi allen,

  Ik ben benieuwd of er gebruikers zijn die Linux als "hoofdbesturingssysteem" hebben draaien en daar virtueel andere besturingssystemen draaien zoals xp, Windows 98 enz

  Welke virtual machine gebruiken jullie? VMWARE of virtual box? Wordt bijvoorbeeld ook de geluidskaart gebruikt als windows in zo'n omgeving wordt geïnstalleerd.

  Alvast bedankt voor jullie reacties.

  Grt,

  Arthur
 • [quote:952379df39="ancum"]Welke virtual machine gebruiken jullie? VMWARE of virtual box? Wordt bijvoorbeeld ook de geluidskaart gebruikt als windows in zo'n omgeving wordt geïnstalleerd. [/quote:952379df39] Ik heb vroeger wel Vmware geprobeerd. VirtualBox heb ik nog niet geprobeerd. In het gast besturingssysteem kan inderdaad een geluidskaart worden geïnstalleerd. Info over geluid in Vmware http://www.vmware.com/support/ws3/doc/ws32_vidsound4.html Info over geluid in VirtualBox http://en.wikipedia.org/wiki/VirtualBox
 • Bedankt Jolo. VMWARE heeft natuurlijk als groot voordeel dat al veel disitributie "vertaald" zijn naar vmware. Downloaden en draaien maar.
 • Zelf vond ik vmware-player (de gratis variant) wat lastig omdat je de virtuele machines moest aanmaken met een ander programma. Daarom is VMWare workstation handiger, en dat lijkt weer veel op VirtualBox.

  zelf heb ik gewerkt met vmware player en workstation, virtualbox en onder windows nog met virtual pc van microsoft.
  met vmware-player heb ik ubuntu, windows xp en ReactOS geprobeerd. Werkte goed, maar de installatie is/was een beetje complexer dan gewoonlijk.
  Nu gebruik ik alleen virtualbox met AntiX en syllable. Naar alle tevredenheid.  artikel: http://www.computertotaal.nl/web/Artikelpaginas/Download-artikel/Innotek-VirtualBox-1.3.8.htm
 • Januz,

  Bedankt voor je linkje. Wat gebruikte jij als hoofdbesturingssysteem?

  Grt,

  Arthur
 • OpenSuse 10.3. Maar het maakt verder niet veel uit welke distro je gebruikt.

  hier nog een engelse manual:
  http://www.virtualbox.org/download/UserManual.pdf
 • [quote:8f001ce771="ancum"]
  Welke virtual machine gebruiken jullie? VMWARE of virtual box?[/quote:8f001ce771]

  ik gebruik virtualbox.
  die is vrij rechttoerechtaan, met een duidelijke grafische interface om de virtuele omgeving in te stellen en windows te installeren onder linux.
  ook over de snelheid ben ik te spreken: fullscreen merk ik niet dat windows virtueel onder linux draait (pc is een 1,7 ghz processor, 1.5 gig ram en 125 mb videokaart, waarvan windows 512 ram en 35 mb videogeheugen krijgt)


  [quote:8f001ce771]Wordt bijvoorbeeld ook de geluidskaart gebruikt als windows in zo'n omgeving wordt geïnstalleerd.[/quote:8f001ce771]
  Jazeker, er wordt in windows een virtuele geluidskaart aangemaakt, en die wordt door virtualbox doorgelusd naar je werkelijke geluidskaartdriver onder linux.

  Verder heb je usb-ondersteuning, die je per apparaat moet activeren (usb-apparaten werken of onder linux, of onder virtuele windows, maar niet bij beide tegelijk. Door een usb-apparaat aan te vinken tijdens je windows-sessie krijgt windows exclusieve toegang, totdat je de sessie stopt of het vinkje weer weghaalt)

  Verder werkt internet eigenlijk meteen en kun je door vanaf een virtuele cd-rom aanvullende virtualbox-software te installeren een netwerkomgevinkje maken met je linux-host, zodat je al je documenten in linux-mappen kunt zetten.

  kopieren/plakken werkt tussen windows/linux, verslepen en zo niet..

  virtualbox komt in 2 versies: opensource en commercieel (gratis voor thuisgebruik). De opensource-versie heeft geen usb-ondersteuning.
  Virtualbox levert aparte installatiepakketten voor suse, dus installeren is een makkie.

  Enige nadeel is dat je bij elke kernelupdate de virtualbox-driver opnieuw moet compileren.
  Dat is slechts een kwestie van een commando intikken (virtualbox vertelt welk commando), maar toch..

  Eerste keer dat je dit overkomt moet je er op letten dat je de kernelsource en de benodigde compileerprogramma's eerst installeert.
 • Hoi Maximilaan,

  Dank je voor de uitvoerige tips en beschrijving. Nu ga ik me eens orienteren op een lichtgewicht en makkelijk te installeren Linux versie.

  Suse voelt bij mij altijd als een "olietanker"

  Groetjes,

  Arthur
 • [quote:4065fcf5db="ancum"]
  Suse voelt bij mij altijd als een "olietanker"
  [/quote:4065fcf5db]

  Bij mij ook, totdat ik beagle verwijder :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.