Vraag & Antwoord

OS Linux

Laptop kopen, waar moet ik op letten als Linux gebruiker?

Anoniem
jolo
6 antwoorden
 • Hallo,

  Ik ben al een jaartje Linux gebruiker, Suse 10.2 op een desktop (Athlon 1333, 1Gb, Nvidia grafische kaart, wired internet). Alles werkt naar behoren en ik heb inmiddels al aardig wat ervaring met Linux.

  Nu ben ik van plan om een laptop te kopen, zonder windows, en daar Linux op te zetten. Bijvoorbeeld Suse, maar ik denk ook aan Ubuntu. Omdat de laptop moet fungeren als desktop vervanger denk ik aan een stevige pc, bijvoorbeeld deze: http://www.xxod.nl/index.php?p=artikel&ID=202&e=1

  Voordeel is dat deze zonder besturingssysteem worden geleverd en hier in Delft te koop zijn. Ik vind het alleen wel spannend om bijna 1000 euro uit te gaan geven aan een laptop zonder besturingssysteem. Waarom:
  - Op mijn desktop krijg ik wireless internet niet aan de praat onder Suse 10.2
  - Op de oude laptop (Acer Aspire 1360) heb ik met Knoppix en Ubuntu (live 7.10) wat geexperimenteerd en ook wireless niet aan de praat gekregen
  - Al lezende op het forum zie ik veel problemen met wireless internet

  Ik ga de laptop vooral gebruiken voor niet te zware toepassingen, office, mail, internet, MP3 bibliotheek en af en toe een DVD kopieren en bewerken. Toch wil ik een stevige processor en flink wat geheugen (2 Gb, uitbreidbaar naar 4 Gb), zodat de laptop nog wat jaartjes meekan. Ook vind ik een goed toetsenbord en groot scherm belangrijk, de laptop zal vooral aan het stopcontact hangen.

  Zijn er ervaringen met een nieuwe laptop als deze en Linux?
  Werkt alles naar behoren? Met name de wireless verbinding?
  Is Ubuntu een goede keuze?
  Is Suse (10.3?) een goede keuze?
  Moet ik bepaalde hardware mijden of juist wel kopen?

  Dank voor een reactie!

  Robert
 • Tips:

  1. Koop niks dat je niet vantevoren even hebt uitgeprobeerd met een LiveCD-sessie van Ubuntu. Alles moet het meteen doen in de LiveCD-sessie, ook draadloos internet.

  2. Ga voor Intel draadloos (Intel Centrino). Werkt uit-de-doos.

  3. Videokaart: Intel of Nvidia, beslist geen ATI.

  4. Wil je het helemaal zeker weten: koop dan een Dell met voorgeïnstalleerde Ubuntu. Of koop bij Mingos: http://www.mingos.nl/

  Groet, Pjotr.
 • Dankje, Intel daar zal ik op letten. Ik heb ook even op mingos gekeken, maar die PC's zijn best wel duur. En wat ik bespaar door geen windows te kopen, wil ik wel graag in de laptop investeren.

  Robert
 • [quote:4bbf3b253b="pjotr123"]koop dan een Dell met voorgeïnstalleerde Ubuntu. [/quote:4bbf3b253b] Waar onder andere op deze wiki.ubuntu info over te vinden is.
  [quote:4bbf3b253b="RobbieG"]En wat ik bespaar door geen Windows te kopen[/quote:4bbf3b253b] Dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Maar er worden wel bedragen genoemd in Robert's Blog.
 • http://www.mingos.nl/component/option,com_virtuemart/page,shop.browse/category_id,1/Itemid,33/vmcchk,1/
  via
  http://www.linux.org/vendor/system/laptop.html
  Veel info op :
  http://tuxmobil.org/centrino.html
 • Vandaag m'n laptop opgehaald, een XXODD (8227), core 2 duo met 2 gig geheugen. Deze week had ik al Kubuntu 8.04 op een cd-tje gezet. En wat denk je, ALLES WERKT, inclusief draadloos internet. Hoera, hoera, wat is Linux toch mooi!

  Overigens heb ik wel de gok genomen om de pc te kopen zonder vooraf in de winkel te gaan rommelen met een live-cd, op internet heb ik informatie gevonden over linux op laptops en daar stond deze bij.

  Dank voor jullie input.

  Robert

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.