Vraag & Antwoord

OS Linux

netwerk tussen ubuntu pc's?

Anoniem
jolo
7 antwoorden
 • Ik heb inmiddels een vierkant hoofd van het zoeken in fora hoe je een netwerk tussen ubuntu pc's moet aanleggen. Het enige wat ik helaas tegenkom zijn ellenlange verhalen met onduidelijke, halfbakken instructies waar ik niets mee ben opgeschoten. Vandaar alweer een post van moi….

  Ubuntu zag m'n Windows-pc direct (kon er ook gewoon mappen en bestanden van kopieren zonder iets te sharen), maar een "familielid" (ook Ubuntu-pc dus) is in geen velden of wegen te bekennen. Dit verbaast me ten zeerste!

  Mijn vraag is de volgende : kan iemand mij wellicht kort, krachtig en vooral duidelijk uiteenzetten hoe ik een netwerk met Ubuntu-pc's opzet? (Ik werk met 3 pc's, waarvan 1 draadloos en 2 bedraad. Allemaal via een Belkin-router)

  Alvast bedankt!
 • Kijk hier eens:
  http://forum.ubuntu-nl.org/forum/19
 • Na veel lezen en uitproberen tref ik op geen van de pc's de door mij gedeelde map aan. Kort samengevat is de stand van zaken de volgende :

  1)Bewuste map is op beide pc's gedeeld.
  2)Gebruikers zijn ingesteld.
  3)Pingen lukt dus beide pc's zien elkaar wel.

  Echter, via Places>Network krijg ik alleen maar de iconen "Windows Network" te zien. Wanneer ik erop dubbelklik verschijnt er helemaal NIETS in het scherm. In de locatie-balk staat bij beide pc's het volgende :

  smb:///

  Wat moet ik nog meer doen zodat ik beide pc's kan zien en de bewuste gedeelde map en (waar het uiteindelijk allemaal om draait) bestanden tussen de pc's over en weer kan uitwisselen?
 • Hoi Jan, ik gebruik Debian, dus neem dit met benodigde hoeveelheid zout.

  Ik gebruik ftp om files thuis te verplaatsen.
  Op beide computers is het pakket ftp ( de client ) en ftpd ( de server ) geinstalleerd. Hoeft niets aan ingesteld te worden.

  In een webbrowser kan je dan in de adresbalk

  ftp://ipnummer

  invullen. De browser zal dan om gebruikersnaam en wachtwoord vragen. Vervolgens verschijnt het hele filesysteem van de andere pc in beeld.

  –Japser.
 • Jasper bedankt, maar bij mij werkt het helaas niet. Echter na 15 paracetamollen, 3 happen uit m'n computertafel en 3 kwartier headbangen uit pure frustratie, weet ik eindelijk wat de oorzaak was van het niet kunnen zien van de pc's en mappen over en weer : het programma Firestarter! Deze blokkeerde blijkbaar de hele toko.
  Mocht je tegen hetzelfde probleem als ik aanlopen, check dan of het programma "Firestarter" op een of meerdere van de pc's is geinstalleerd. Zo ja, deinstalleer het en start alle pc's opnieuw op. Probleem zou dan opgelost moeten (kunnen) zijn.

  gr

  Jan
 • Ik vergat nog het volgende. Onderstaande url is erg handig voor iedereen die een netwerk met Ubuntu-pc's wil aanleggen of een netwerk met Ubuntu en Windows pc's gemixed. Betreft een zeer duidelijke uitleg van iemand die het KIS-principe (KEEP IT SIMPLE!) heel goed heeft begrepen.

  Succes ermee!

  http://www.multidesk.be/artikels/artikel/233/
 • Mooi dat het werkt! En ik hou ook erg van 'KISS' ( de tweede s is voor 'stupid!' ).

  Ik voel alleen een licht 'bezwaar' dat je nu twee linux computers via windows-protocollen met elkaar laat communiceren. Als ik het tenminste goed begrepen heb ( weet niks van samba ).

  Maar dat zegt misschien wel weer iets moois over de flexibiliteit van Linux. ( Stel je voor: twee windows computers met elkaar verbinden via linux methoden … )

  –Japser.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.