Vraag & Antwoord

OS Linux

Moederbordje voor linux

Anoniem
abraracourcix
11 antwoorden
 • Hallo,

  Ik zoek eigenlijk een geschikt moederbordje met een geïntegreerde videokaart oplossing.
  Het moet wel goed door linux worden ondersteund en ik zou ook graag gebruik maken van compiz en 3d acceleratie.
  Welke chipsets zijn daarvoor geschikt ? (of gaan deze eisen niet samen)
  Het mag zowel een intel of amd processer zijn, dat maakt me niet uit.
 • http://www.linux-tested.com/results_server.html
  [quote:c6d4b2c8ba] Linux Compatible Hardware
  Server/Workstation

  Note: Linux Tested makes it a practice not to pre-announce vendor products by posting testing results. If you believe the product you're looking for may be tested but is not shown
  on the list, or you want a specific vendor product tested for Linux compatibility, please contact the vendor directly.

  The following hardware has been tested and has passed the requirements for Linux Compatibility.[/quote:c6d4b2c8ba]
  via
  http://www.google.nl/search?q=motherboard+linux+compatible+on+board+video&hl=nl&start=10&sa=N
 • intel chipsets doen het goed onder linux
 • Mooie link Andre, daar staat geen enkel recent bordje bij wat ik zou kunnen overwegen.
  Daarom vraag ik hier mensen naar hun ervaring, om te horen hoe zij er tegen aan kijken.

  Intel zat ik ook aan te denken Januz, volgens mij moet dat met compiz ook goed gaan. Nu echter alleen een geschikt bordje proberen te vinden …
 • [quote:219ae86ecb="Pinky & The Brain"]Ik zoek eigenlijk een geschikt moederbordje met een geïntegreerde videokaart oplossing. Het moet wel goed door linux worden ondersteund en ik zou ook graag gebruik maken van compiz en 3d acceleratie.[/quote:219ae86ecb] Ik ben er niet zeker van of onboard video zal voldoen voor Compiz Fusion. Maar je zou de Asus P5B-VM, G965 (mATX, PCI-e, Sound, LAN, SATA II, RAID, VGA) kunnen overwegen. Let op! Dit moederbord heeft geen DVI. Check verder LinuxQuestion.org http://www.linuxquestions.org/hcl/showproduct.php?product=3669&cat=all


  [quote:219ae86ecb="Pinky & The Brain"] Daarom vraag ik hier mensen naar hun ervaring, om te horen hoe zij er tegen aan kijken. [/quote:219ae86ecb] Met die Asus P5B-VM heb ik zelf geen ervaring. Maar wel -zie onderschrift- met de Asus P5B. Die heeft geen onboard video, maar werkt wel goed onder Linux.
 • [quote:e045cf0edd="Pinky & The Brain"]Mooie link Andre, daar staat geen enkel recent bordje bij wat ik zou kunnen overwegen.
  Daarom vraag ik hier mensen naar hun ervaring, om te horen hoe zij er tegen aan kijken.

  Intel zat ik ook aan te denken Januz, volgens mij moet dat met compiz ook goed gaan. Nu echter alleen een geschikt bordje proberen te vinden …[/quote:e045cf0edd]Je kunt zo'n lijst ook gebruiken om elf eerst een onderzoek bij de merken te doen die het meest metLinux op hebben.
  zoals Asus, ik pak er een van boven:
  http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us&model=P5B-VM
  Bij keuze voor Linux drivers v/d audio:
  [quote:e045cf0edd]Linux

  Version V1.0.11 2006/09/01 update
  Description SoundMax ADI1988 Audio Linux Driver V1.0.11 for kernel 2.4 and 2.6
  DownLoad URL: http://www.alsa-project.org/
  File Size 2.29 (MBytes)[/quote:e045cf0edd]

  Enzo loop je er door heen. Je hebt zo door welke chipset ondersteund worden Intel vaak. Idem voot netwerlkaarten en draadloos.
  Dat vul je aan met de ervaringen van mensen, reken erop dat Linux mensen over het algemeen meer zelfwerkzaamheid verwachten dan de gemiddelde windowsgebruiker!
 • Het is uiteindelijk een Asus M2N-MV DVI geworden met onboard nvidia graphics.
  Aangezien er nogal wat problemen zijn met de onboard nic (volgens de probleem topics op vele fora) heb ik er een lekker ouderwetse 3com 905 nic bij gestoken.
  Ik moet hem nog installeren, maar ik ben er van overtuigd dat dit goed zal gaan.
 • [quote:6e6fb8ca2b="Pinky & The Brain"] Het is uiteindelijk een Asus M2N-MV DVI geworden met onboard nvidia graphics. [/quote:6e6fb8ca2b] Dan vond je een DVI aansluiting dus toch wel belangrijk.
  [quote:6e6fb8ca2b="Pinky & The Brain"] Aangezien er nogal wat problemen zijn met de onboard nic (volgens de probleem topics op vele fora) heb ik er een lekker ouderwetse 3com 905 nic bij gestoken. [/quote:6e6fb8ca2b] Onder andere op GoT zeker. Dat zal dan wel een specifiek probleem van dat type Asus moederbord zijn. Want de onboard NIC van mijn P5B moederbord werkt wel goed. Zowel onder Windows XP/Vista en onder Linux. Waaronder Ubuntu 8.04.
  [quote:6e6fb8ca2b="Pinky & The Brain"] Ik moet hem nog installeren, maar ik ben er van overtuigd dat dit goed zal gaan. [/quote:6e6fb8ca2b] Laat je ook nog weten hoe dat afloopt?
 • [quote:c377b0364c="jolo"][quote:c377b0364c="Pinky & The Brain"] Het is uiteindelijk een Asus M2N-MV DVI geworden met onboard nvidia graphics. [/quote:c377b0364c] Dan vond je een DVI aansluiting dus toch wel belangrijk.
  [/quote:c377b0364c]
  Ach ja, waarom zou je nu een nieuw systeem kopen zonder DVI. Voor een paar euro meer had je dit DVI bord. Er zit zowel sub-d als dvi op, dus misschien is zelfs een dual opstelling met de oboard graphics mogelijk, maar dat boeit me verder niet.

  [quote:c377b0364c]
  [quote:c377b0364c="Pinky & The Brain"] Aangezien er nogal wat problemen zijn met de onboard nic (volgens de probleem topics op vele fora) heb ik er een lekker ouderwetse 3com 905 nic bij gestoken. [/quote:c377b0364c] Onder andere op GoT zeker. Dat zal dan wel een specifiek probleem van dat type Asus moederbord zijn. Want de onboard NIC van mijn P5B moederbord werkt wel goed. Zowel onder Windows XP/Vista en onder Linux. Waaronder Ubuntu 8.04.
  [/quote:c377b0364c]
  Dat topic wat je aanhaalt ben ik volgens mij ook tegen gekomen, maar ik las het ook in verschillende engelstalige discussie fora en newsgroepen.
  Jammer, maar niet een onoverkomelijk probleem. Ik schakel de onboard nic gewoon uit in het bios en maak dan gebruik van de oude 3com pci.

  [quote:c377b0364c]
  [quote:c377b0364c="Pinky & The Brain"] Ik moet hem nog installeren, maar ik ben er van overtuigd dat dit goed zal gaan. [/quote:c377b0364c] Laat je ook nog weten hoe dat afloopt?[/quote:c377b0364c]
  Uiteraard laat ik dat weten. Ik heb nog niet besloten welke distro het wordt, maar ik denk dat ik de nieuwe Ubuntu eens ga proberen.
  Hoewel ik geen Ubuntu liefhebber was, heb ik begrepen dat de nieuwe toch wel mooi zou zijn.
 • Ik heb (toevallig?) hetzelfde bordje en had idd mega-problemen bij het installeren van Debian. Buiten de NIC deden ook de SATA controllers het niet en aangezien er een RAID 5 op moest voor de server was dat dus wel de bedoeling! Het bleek (gelukkig?) een RMA'tje te zijn. Ander bordje, probleem opgelost. Behalve die verd*mde NIC dan… Dat heb ik opgelost door Lenny (Debian Testing) te installeren.[code:1:c5d5ebf6cb]# uname -a
  Linux server 2.6.24-1-amd64 #1 SMP Fri Apr 18 23:08:22 UTC 2008 x86_64 GNU/Linux[/code:1:c5d5ebf6cb]Hierna werd de NIC wél herkend en sindsdien werkt het netwerk op Gbit snelheid :)
 • Inmiddels draait het systeempje als een tierelier. De 3com netwerkkaart werkt zonder problemen en ik heb geen behoefte om beproefte hardware te gaan inruilen voor de buggy onboard netwerkkaart.
  De onboard videokaart werkt ook super, ik wist niet dat het zo eenvoudig was om nividia drivers te activeren onder ubuntu.
  Het onboardgeluid is goed, maar ik moet nog even kijken naar duplexmode, want meerdere geluidsbronnen tegelijk afspelen gaat nog niet altijd goed.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.