Vraag & Antwoord

OS Linux

Ubuntu_Kubuntu als root opstarten.

Anoniem
a.tip
8 antwoorden
 • Kort geleden heb ik Kubuntu 7.10 geïnstalleerd. Er bleek een probleem te zijn met het mounten van een floppie. Daar is op internet van alles over te vinden maar het enige dat ik werkend kreeg was via de console met
  sudo mount -o rw -t msdos /dev/fd0 /media/floppy.

  Toen heb ik het anders gedaan, eerst Ubuntu 7.10 er op en van daar Kubuntu. Nu gaat het wel via een desktop icoon onder Kubuntu.

  Nu de vraag. Ik wil direct Kubuntu als root opstarten. Op internet gekeken hoe zoiets moet en het werkt behalve dat ik als root in Ubuntu (Gnome) terecht kom en niet in Kubuntu (KDE). Is hier iets aan te doen?

  Ik weet dat het wordt afgeraden om als root op te starten ivm. veiligheid. Maar ik doe dit al jaren met Windows 2000, zonder wachtwoord, en dat is nog nooit verkeerd gegaan. Natuurlijk wel een firewall (in mijn router-modem) en onder Windows, virusscanner etc. Verder maak ik vaak een image van mijn systeem partitie. Dus ik maak me geen zorgen en wil onder Linux van dat gedoe met sudo af.
 • [quote:5367ce39eb="a.tip"]Nu de vraag. Ik wil direct Kubuntu als root opstarten. Op internet gekeken hoe zoiets moet en het werkt behalve dat ik als root in Ubuntu (Gnome) terecht kom en niet in Kubuntu (KDE). Is hier iets aan te doen? Ik weet dat het wordt afgeraden om als root op te starten ivm. veiligheid.[/quote:5367ce39eb] Het wordt inderdaad afgeraden. Maar welke mogelijkheden je hebt wordt uitgelegd in deze Ubuntu documentatie over RootSudo.
 • Waarom wil je die uiterst slechte gewoonte overnemen in Linux? Is sudo nou echt zoveel meer moeite?

  Wat jij wil, is te vergelijken met iemand die op een motor wil gaan rijden zonder helm en zonder beschermende kleding. Wat makkelijker, maar nou niet bepaald verstandig.
 • Jolo, bedankt voor je referentie. Maar daar stond toch niet in wat ik zocht. Als ik direct Kubuntu installeer verwacht ik dat de root wel Kubuntu is. Dan is het mounten van floppies iets gecompliceerder maar niet echt een probleem.

  Pjotr 123. Naar mijn mening ligt de zaak iets genuanceerder.
  Er zijn natuurlijk veel situaties waar root logins geen goed idee zijn. Maar thuis ligt dat toch iets anders. Wat kan er dan mis gaan?

  1) Een inbreker kan zich toegang verschaffen maar kan ook de hele computer meenemen en daar is dan niet veel meer aan te doen.

  2) Ik kan zelf iets verkeerd doen waardoor de systeem partitie onklaar raakt. Of de harde schijf kan stuk gaan.
  Maar ik maak regelmatig images en het terugzetten is in 5 minuten gebeurd. Van belangrijke zaken maak ik altijd backups op andere schijven of een externe.
  Mijn e-mail haal ik altijd op met twee verschillende computers zodat verloren gegane mailtjes die niet meer op de server staan beschikbaar blijven.

  3) Dan kan er via internet iets onprettigs binnenkomen.
  Mijn router-modem heeft een firewall aan boord en onder Windows heb ik een firewall en virusscanner draaien. Verder af en toe een scan met Adaware ed. Ik begrijp dat ik onder Linux ook een firewall kan draaien, wat ik van plan ben te gaan doen. Ik weet niet of een virusscanner onder Linux nodig is.

  4) Ik pas op met phishing mail ed. Dan zijn er soms gekaapte websites van banken ed. Daar kan ik zelf niets aan doen. Regelmatig krijg ik van Virusalert mailtjes met de stand van zaken.

  Ik denk hiermee de meeste problemen aangepakt te hebben. Overigens ga ik root login hoofdzakelijk gebruiken bij het opzetten van een nieuw systeem.
  Maar ik heb er een hekel aan dat anderen (Microsoft met XP en nu dus de makers van Ubuntu) voor mij uitmaken wat voor veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Dat zoek ik zelf wel uit.

  Ik ben wat met Linux aan het experimenteren omdat de trend is dat nieuwe Windows programma updates uitsluitend voor XP en Vista worden uitgebracht terwijl ik Windows 2000, dat niet zoveel toeters en bellen heeft, prefereer. Dan komt een overstap naar Linux in beeld.
  Een paar jaar geleden heb ik een tijdje Suse gebruikt maar had toen problemen met drivers. Nu heb ik Kubuntu op twee computers staan (in een multiple boot configuratie) . Bij een van de twee is de audio zwak en vervormd. Van de Alsa website krijg ik de indruk dat de aanwezige chip niet wordt ondersteund. Verder ben ik wel tevreden.
 • Als je er echt zeker van bent dat je Kubuntu als root wilt opstarten, check dan deze site over Configuring Kubuntu For Root Logons.
 • Niet als root ingelogd zijn, is de voornaamste reden waarom er geen Linuxvirussen in het wild voorkomen. En ook de voornaamste reden dat Linux zo goed bestand is tegen andere malware (spyware, keystroke loggers en noem maar op).

  Dat doe je dus allemaal teniet als je permanent root bent: ongezien en ongemerkt kan er zich dan allemaal rotzooi installeren. Net als in gatenkaas Windows.

  Je stelt jezelf dan bloot aan het gevaar van zogenaamde "drive-by infecties": door het simpelweg bezoeken van een besmette website, zonder op iets te klikken, word je al besmet.

  Hier staat een verhaal over de veiligheid in Linux, waar je waarschijnlijk wel wat aan hebt:
  http://computertip.googlepages.com/veiligheidinubuntu

  Succes! :-)

  Groet, Pjotr.
 • Hallo Pjotr.
  Bedankt voor de referentie. Ik heb dus geen virusscanner nodig.
  Wat malware betreft, is het ook niet omdat er veel meer Windows gedraaid wordt wat hewt voor hackers interessanter maakt?

  Ik ben ook niet van plan standaard als root in te loggen maar het leek me wel handig bij het opzetten van een nieuw systeem. Overigens draai ik Windows 2000 al jaren als administrator en heb nog nooit problemen gehad.

  Ik begrijp dat je tijdelijk root kunt worden met bv. sudo su of sudo bash. Klopt dat en hoe lang? Ik zag iets over 5 minuten en dat is me te kort.

  Groet, Adriaan Tip.
 • Als je onder je eigen naam bent ingelogd, werkt het commando[code:1:5884b73d94] $ su [/code:1:5884b73d94] niet, en moet je sudo gebruiken. Ik hoef niet als root kunnen inloggen (dat wordt inderdaad overal afgeraden), maar dat 'sudo' gedoe vind ik dus niks.
  root heeft wel een password, maar dat weet je dus niet. Gewoon een nieuw password aanmaken dus met: [code:1:5884b73d94] $ sudo passwd root
  <je password>
  new root password <geheim>
  new root password <geheim>
  $ su
  passwd: <geheim>
  #[/code:1:5884b73d94] Dan kun je met su dus wel inloggen.
  Tja, niet alle distroos hebben deze sudo verplichting, al kennen ze su en ook sudo wel. Ik werk al jaren zo en slechts af en toe gaat het fout……pas op…..

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.