Vraag & Antwoord

OS Linux

intern geheugen

Anoniem
jan13011965
8 antwoorden
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension

  http://kniggit.net/wwol26.html
  Lees een bij NUMA.

  Weet niet of die Kernel ook in Ubuntu zit?
 • Aangezien geheugen momenteel goedkoop is (het enige goede overigens dat Vista m.i. teweeg heeft gebracht) heb ik mijn nieuwe pc een beetje "op de groei" samengesteld met 8 Gb intern geheugen.
  Ubuntu zegt echter slechts 3,25 Gb aan te treffen. Nou had ik ook niet verwacht dat de volle 8 Gb "gezien en gebruikt" zou worden, maar ik vind het een wat vreemd getal 3,25. Ik zou een heel getal verwachten bv 4 Gb.

  Weet iemand hoeveel geheugen Ubuntu maximaal aankan? Moet ik nog acties ondernemen om het geheugen ten volle aan te kunnen spreken en zo ja welke acties?

  Thx!
 • 32-bits Ubuntu (en 32-bits Windows) kunnen slechts maximaal 4 GB RAM aan. Voor meer RAM heb je de 64-bits nodig (zowel van Ubuntu als van Windows).

  Waarom zoveel RAM? Nergens voor nodig, hoor, zeker in Linux niet…. Zelfs 2 GB RAM is eigenlijk al teveel.

  Nadeel van 64-bits Ubuntu (en ook van 64-bits Windows!): er zijn nog steeds veel minder progjes voor en minder drivers.

  Groet, Pjotr.
 • Hoi Pjotr,

  Ik weet, ik weet 't……..maar aangezien ik over het algemeen erg lang met m'n pc's doe, heb ik er zoveel in laten prikken in het kader van "liever mee verlegen dan om verlegen". Stel dat ik t.z.t 64-bits wil (de ontwikkelingen gaan razendsnel) of om welke andere reden dan ook meer dan 4 gb nodig heb, dan heb ik het alvast……. Wanneer ik er later nog eens 4gb bij zou willen prikken bestaat de kans dat het geheugen wellicht niet meer te verkrijgen is of misschien wel, maar dan tegen een veel hogere prijs! (Ik spreek uit ervaring met m'n oude pc). Maar je hebt wel gelijk hoor Pjotr…. Ik wist ook al dat ik zo'n soort reactie zou krijgen….. Ik kon het gewoon niet laten. Misschien moet ik er eens een of andere therapie voor gaan volgen…….. het was gewoon goedkoop en als echte Nederlander………tja.

  Maar ik snap nog niet waarom Ubuntu met zo'n raar getal aan geheugen komt en geen heel getal. Waarom ziet Ubuntu niet de volle mep van 4Gb en wordt dat niet weergegeven?

  Gr.

  Jan
 • Kan een verschil in rekeneenheid zijn: het ene programma rekent in GB's, terwijl het andere rekent in GiB's.
  Verschil is dat de ene GB 1024 MB is, terwijl de ander 1000 MB is.
 • Ik begrijp van Pjotr dat Ubuntu 4 Gb aankan. Dan zou er in mijn geval toch of 4000MB of 4096MB (4x1024MB) weergegeven moeten worden en niet 3290MB? Of zie ik iets fout?
 • [quote:1ca7b3dd06="jan13011965"]Ik begrijp van Pjotr dat Ubuntu 4 Gb aankan. Dan zou er in mijn geval toch of 4000MB of 4096MB (4x1024MB) weergegeven moeten worden en niet 3290MB? Of zie ik iets fout?[/quote:1ca7b3dd06]Misschien pakt-ie maar 3 blokken omdat 4 nèt teveel zou zijn in de afronding en telt apart het geheugen van een video-ding ofzo erbij …. ?
 • Dit komt voor bij alle 32-bits-besturingssystemen. Zoek maar eens op 32 bits memory hole.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.