Vraag & Antwoord

OS Linux

checksum

Anoniem
jan13011965
9 antwoorden
 • In Krusader bevindt zich de optie "create/calculate checksum". Wanneer ik data laat checken krijg ik de melding :

  "Checksums were created succesfully"

  Nou ben ik niet zo'n kei op dit gebied, maar klopt het dat je met deze optie data kunt laten controleren op integriteit/corruptie? En dat wanneer je voornoemde melding krijgt dat dit betekent dat de gecontroleerde data integer/niet corrupt is?

  Kan iemand mij misschien ook in gewone mensentaal kort uitleggen wat "hash" en "md5" eigenlijk betekenen? Ik heb op verschillende sites er het nodige van trachten op te steken, maar dat gaat mij toch echt boven de pet…..Ik snap er de ballen van.

  Thx!
 • [quote:0b9a5c9519="jan13011965"][code:1:0b9a5c9519] Checksums were created succesfully[/code:1:0b9a5c9519] En dat wanneer je voornoemde melding krijgt dat dit betekent dat de gecontroleerde data integer/niet corrupt is? [/quote:0b9a5c9519] Nee, dat betekent dat je met succes een md5sum bestand hebt aangemaakt. Als je wilt weten of je download niet corrupt is, vergelijk je 'm met de md5sum die op de site staat van de download.
  [quote:0b9a5c9519="jan13011965"]Kan iemand mij misschien ook in gewone mensentaal kort uitleggen wat "hash" en "md5" eigenlijk betekenen? [/quote:0b9a5c9519] MD5? Of bedoel je MD5SUM? Had je al gecheckt op Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Md5sum Of check deze Nederlandstalige info over MD5SUM http://www.eislon.nl/Linux/MD5sum.html Over MD5 is er ook nog http://nl.wikipedia.org/wiki/MD5
 • jolo bedankt! ik kan er weer even tegenaan…
 • (Na ruim 2 jaar kom ik even terug op dit item …)

  Het principe van de md5sum snap ik inmiddels. Ik heb Jolo's links doorgenomen, maar kan niet het antwoord vinden op de volgende vraag :

  Hoe kan ik (het liefst zo simpel mogelijk!) van ieder willekeurig bestand de md5sum-code achterhalen (wanneer deze nergens vermeld wordt)?

  Thx!
 • Als volgt:
  http://sites.google.com/site/computertip/faq#TOC-Hoe-controleer-ik-de-integriteit-va
 • Pjotr, ik had dit ook al op je website gevonden. Thanx, heel duidelijk! Je schrijft o.a. :

  "Op een webstek waar u een bestand kunt binnenhalen, staat VAAK ook de correcte MD5sum van het desbetreffende bestand vermeld."

  Maar wat nu, wanneer de correcte MD5sum NIET op de website vermeld staat of wanneer ik b.v. zelf een bestand heb gemaakt en daar de MD5sum van wil achterhalen. Hoe doe ik dat (op eenvoudige wijze)? Of lees ik ergens compleet overheen???
 • [quote:1ed5ea9d81="jan13011965"] Maar wat nu, wanneer de correcte MD5sum NIET op de website vermeld staat of wanneer ik b.v. zelf een bestand heb gemaakt en daar de MD5sum van wil achterhalen. [/quote:1ed5ea9d81] Dat staat onder andere in die eerste Wikipedia hyperlink die ik postte. Namelijk [code:1:1ed5ea9d81] md5sum file > file.md5 [/code:1:1ed5ea9d81] Alleen heb je daar niets aan voor een gedownload bestand. En waarschijnlijk heb je ook niets aan de md5sum van je eigengemaakte bestanden. Of het zou moeten zijn om iets te testen.
 • Ik loop toch weer een beetje tegen mijn beperkte terminal-kennis aan.

  Ik moet regelmatig de nodige hoeveelheden formulieren inscannen bij een kennis en het is ondoenlijk om al die formulieren stuk voor stuk te gaan controleren op data-integriteit. Het gaat om belangrijke formulieren die gebackupt worden en waarvan ik niet wil, dat ze corrupt blijken te zijn, wanneer ik ze moet terugzetten op een andere pc in geval van een calamiteit. Vandaar dat ik software zoek die bestanden en mappen op data-integriteit kan controleren.
  Daarbij zit ik dus te denken aan md5sum-checks.
  Bestaat er ook een GUI onder Ubuntu voor md5sum-checks?

  Indien er een andere (eenvoudige) manier is om data-integriteit te checken, dan verneem ik dat graag. Voor mij is dit een nogal onontgonnen terrein.
 • [quote:bf3f107980="jan13011965"] Bestaat er ook een GUI onder Ubuntu voor md5sum-checks? [/quote:bf3f107980] In de Ubuntu documentation https://help.ubuntu.com/community/HowToMD5SUM wordt alleen voor Windows een grafische checksum applicatie genoemd. Echter in deze Ubuntu brainstorm Idea #14549: Create GUI-frontend to md5sum and run it when opening *.md5 file wordt nog wel applicatie gtkhash genoemd, die je eventueel zou kunnen installeren via Synaptic.

  Overigens kun je alleen een checksum maken van een bestand. Dus niet van een map. Wat je dan wel kunt doen staat in die Wikipedia hyperlink over md5sum, die ik eerder gepost had.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.