Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux Live Cd's

Anoniem
pjotr123
34 antwoorden
 • Ik wil een tijdje met Linux mijn laptop gebruiken. Nu staat er Vista Home Premium op. Ik wil het echter niet installeren op mijn harde schijf en dus een Live-Cd gebruiken. Ik heb gehoord dat Knoppix een mogelijkheid is. Maar zijn er nog andere Linux-Distributies die ook de Live-Cd als optie heeft. Ik zag ook Ubuntu 8.04 Als een Cd. Dit is de link:http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
  Onderaan staat dit:Check here if you need the alternate desktop CD. This CD does not include the Live CD, instead it uses a text-based installer.
  Betekent dit dat deze ISO ook een Live-Cd optie heeft ?
  Zijn er ook andere Live-Cd Linux versies ?
 • Het wemelt van de Linux LiveCD's. Maar de standaard Ubuntu Desktop CD (die ook een LiveCD-functie heeft, zoals je al vermoedde) is inderdaad een zeer goede keuze. :-)

  Kijk ook hier eens:
  http://computertip.googlepages.com/ubuntuveiliguitproberen
 • [quote:39fa9370c8="pjotr123"]Het wemelt van de Linux LiveCD's. Maar de standaard Ubuntu Desktop CD (die ook een LiveCD-functie heeft, zoals je al vermoedde) is inderdaad een zeer goede keuze. :-)

  Kijk ook hier eens:
  http://computertip.googlepages.com/ubuntuveiliguitproberen[/quote:39fa9370c8]
  Bedankt, dan ga ik hem maar eens downloaden.
 • Dit is ook een leuke, kan op cd en ook op een usb stick.
  http://www.damnsmalllinux.org/
 • [quote:eb767beaf4="Soul4000"]Ik heb gehoord dat Knoppix een mogelijkheid is.[/quote:eb767beaf4] Is inderdaad een mogelijkheid. Onlangs is er een nieuwe versie van uitgebracht. Namelijk Knoppix 5.3.1 waar een topic over loopt op http://www.knoppix.net/forum/viewtopic.php?t=28596 Ik heb 'm zelf overigens niet hoeven downloaden. Want de nieuwe Knoppix 5.3.1 DVD wordt meegeleverd met de Engelstalige Linux Magazine van de maand June 2008.
  [quote:eb767beaf4="Soul4000"] Maar zijn er nog andere Linux-Distributies die ook de Live-Cd als optie heeft.[/quote:eb767beaf4] Info over LiveCD's kun je vinden op Wikipedia.
 • en dan hier een lijst met livecd distro's

  http://www.frozentech.com/content/livecd.php
 • Bedankt allemaal, ik heb intussen Ubuntu 8.04 bekeken, ik vond hem wel mooi. Knoppix en DSL zal ik ook eens bekijken.
 • Bedankt allemaal, ik heb intussen Ubuntu 8.04 bekeken, ik vond hem wel mooi. Knoppix en DSL zal ik ook eens bekijken.
 • Ik heb nu Ubuntu gebruikt, en het leek me wel wat. Alleen wil ik hem wel gebruiken naast Vista maar ik wil het niet riskeren om met bootloaders enz. te werken. Nu wil ik dus Knoppix gebruiken op USB. Hoeveel geheugen kost Knoppix ?
  En als ik op Knoppix Usb een Plugin download voor bijv. MP3 bestanden, blijft hij dan wel bewaard, want de Ubuntu Live-Cd deed dat niet.
 • Het blijft even langzaam, hoor, of je nou vanaf een LiveCD werkt of vanaf een USB geheugenstaaf. De compressie van de bestanden is de oorzaak.

  Volle snelheid heb je pas wanneer je Linux op de harde schijf zet. Waarom wil je de opstartlader van Vista niet vervangen door de opstartlader Grub? Uiteindelijk maakt het niet uit, als hij z'n werk maar goed doet: het opstarten van alle besturingssystemen die je op je harde schijf hebt.

  Grub, oftewel de Grand Unified Bootloader, doet z'n werk prima: alles wat je hem voor de kiezen geeft, start hij op. Je kan het zo gek niet bedenken: alle soorten Windows, alle soorten DOS, alle Linux-varianten, BSD, Mac OS/X, OpenSolaris, Unix, noem maar op. Grub lust ze allemaal rauw. :-)

  Het enige nadeel van Grub vind ik, dat het menu er minimalistisch uitziet. Alleen tekstregels. Dat had wel wat mooier gemogen.

  Kijk hier eens voor een handleiding voor tweevoudig opstartbaar:
  http://computertip.googlepages.com/tweevoudigopstartbaarubuntu

  Groet, Pjotr.
 • [quote:08993c9d13="Soul4000"] Alleen wil ik hem wel gebruiken naast Vista maar ik wil het niet riskeren om met bootloaders enz. te werken. Nu wil ik dus Knoppix gebruiken op USB. [/quote:08993c9d13] Waarschijnlijk is Ubuntu installeren op een USB-stick eenvoudiger. Alleen zou je dan wel zoals in deze Ubuntu 8.04 USB Hard Drive install wordt geadviseerd, al je interne harddisk(s) los te koppelen.

  USB Knoppix 5.1.1 install.[quote:08993c9d13="Soul4000"]Hoeveel geheugen kost Knoppix ? [/quote:08993c9d13] http://www.knoppix.net/wiki/General_FAQ#Q:_What_are_the_minimum_system_requirements.3F
 • [quote:e7dda912c8="jolo"][quote:e7dda912c8="Soul4000"] Alleen wil ik hem wel gebruiken naast Vista maar ik wil het niet riskeren om met bootloaders enz. te werken. Nu wil ik dus Knoppix gebruiken op USB. [/quote:e7dda912c8] Waarschijnlijk is Ubuntu installeren op een USB-stick eenvoudiger. Alleen zou je dan wel zoals in deze Ubuntu 8.04 USB Hard Drive install wordt geadviseerd, al je interne harddisk(s) los te koppelen.

  USB Knoppix 5.1.1 install.[quote:e7dda912c8="Soul4000"]Hoeveel geheugen kost Knoppix ? [/quote:e7dda912c8] http://www.knoppix.net/wiki/General_FAQ#Q:_What_are_the_minimum_system_requirements.3F[/quote:e7dda912c8]
  Ubuntu op USB heb ik al eens gezien. Maar mijn USB-Stick is 2 GB, bovendien heb ik nog een probleem:Ik kan mijn harde schijf niet loskoppelen omdat het een laptop is en die schroef ik liever niet open.
  Ik ga toch maar eens overwegen Ubuntu naast Windows te installeren.
  Maar hoe kan ik Ubuntu later weer verwijderen zodat het systeem weer net als vroeger is, ik wil dus ook geen GRUB meer. Hoe kan dat ?
 • [quote:a6d3991c29="Soul4000"] Maar hoe kan ik Ubuntu later weer verwijderen zodat het systeem weer net als vroeger is, ik wil dus ook geen GRUB meer. Hoe kan dat ? [/quote:a6d3991c29] Die vraag heeft pjotr123 onlangs nog beantwoord op het Ubuntu forum http://forum.ubuntu-nl.org/topic/25507

  Echter is het dan wel aan te raden om eerst een back-up te maken van al je onmisbare documenten, e-mails enzovoorts, voordat je Ubuntu Linux installeert.
 • [quote:aa35cccf58="jolo"][quote:aa35cccf58="Soul4000"] Maar hoe kan ik Ubuntu later weer verwijderen zodat het systeem weer net als vroeger is, ik wil dus ook geen GRUB meer. Hoe kan dat ? [/quote:aa35cccf58] Die vraag heeft pjotr123 onlangs nog beantwoord op het Ubuntu forum http://forum.ubuntu-nl.org/topic/25507

  Echter is het dan wel aan te raden om eerst een back-up te maken van al je onmisbare documenten, e-mails enzovoorts, voordat je Ubuntu Linux installeert.[/quote:aa35cccf58]
  Oke, dan heb ik nog één vraag.
  Bij de uitleg die Pjotr123 gaf over Grub, de tweede link dus, staat onderaan deze tekst:

  Met de Windows Vista installatie-DVD
  In Windows Vista gaat het iets anders dan in Windows XP. Namelijk als volgt:

  1. Stop de Windows Vista installatieschijf in het DVD-station en start de computer.
  2. Druk desgevraagd op een toets (spatiebalk is altijd veilig)
  3. Kies een taal, tijd, valuta en andere onzin die niet relevant is voor een herstelprocedure, en druk op Next.
  4. Klik op Repair your computer.
  5. Klik op het besturingssysteem dat u wil "repareren", en klik daarna op Next.
  6. In de Systeemherstel-opties, klik op Command prompt.
  7. Tik in: Bootrec.exe /FixBoot en druk daarna op Enter.

  (Let op: er staat een spatie tussen exe en / )

  8. Tik daarna in: Bootrec.exe /FixMbr en druk op Enter  Zonder Windows installatie-CD of -DVD
  Geen installatie-CD of -DVD van Windows? Dan kunt u NT Loader ook terugzetten met behulp van de Super Grub Disk of de Ultimate Boot CD.
  Met behulp van Google zijn deze gratis programma's makkelijk te vinden.

  Hier staat wat ik moet typen met de Vista-DVD. Maar onderaan staat dat het ook kan met de Ultimate Boot CD. Die heb ik gedownload. Maar hoe moet ik met die CD Grub verwijderen ? Er staat nl. alleen wat ik met de Vista-DVD moet doen, en ik heb die niet.
 • Opstartlader Grub raak je vanzelf kwijt, wanneer je er een andere opstartlader overheen zet. Zoals bijvoorbeeld NTLoader van Windows.

  Een installatie van Ubuntu is dus altijd omkeerbaar. Dat is een geruststellend gevoel, wanneer je er voor het eerst mee aan de slag gaat.

  Zelf heb ik in het begin (2005/2006) ook (tot twee keer aan toe!) Ubuntu verwijderd en Windows weer alleenheerschappij gegeven. Maar sinds de zomer van 2006 heb ik niet meer omgekeken….. :-)

  Groet, Pjotr.
 • [quote:181b534c9c="pjotr123"]Opstartlader Grub raak je vanzelf kwijt, wanneer je er een andere opstartlader overheen zet. Zoals bijvoorbeeld NTLoader van Windows.

  Een installatie van Ubuntu is dus altijd omkeerbaar. Dat is een geruststellend gevoel, wanneer je er voor het eerst mee aan de slag gaat.

  Zelf heb ik in het begin (2005/2006) ook (tot twee keer aan toe!) Ubuntu verwijderd en Windows weer alleenheerschappij gegeven. Maar sinds de zomer van 2006 heb ik niet meer omgekeken….. :-)

  Groet, Pjotr.[/quote:181b534c9c]
  Dat weet ik, maar dit is het probleem wat ik bedoel:
  Om NTLoader terug te zetten moet ik met de Vista-DVD bijvoorbeeld in Command Prompt Bootrec.exe /FixBoot intikken. Ik vermoed dat hiermee NTLoader wordt hersteld. Maar je zei ook dat het ook kon met Ultimate Boot CD. Maar hoe zet ik daarmee de NTLoader terug ?
 • Dat wijst zich vanzelf. Haal die (Supergrubdisk en Ultimate Boot CD) vantevoren maar eens binnen, dan kun je via het menu van die CD's alvast nagaan hoe het moet.
 • [quote:31c5ac72b1="pjotr123"]Dat wijst zich vanzelf. Haal die (Supergrubdisk en Ultimate Boot CD) vantevoren maar eens binnen, dan kun je via het menu van die CD's alvast nagaan hoe het moet.[/quote:31c5ac72b1]
  Oke, als ik er vanaf wil volg ik mijn instinct wel. Ik heb nu Ubuntu 8.04 geinstalleerd op een partitie. Conclusie:Jullie hadden gelijk, heerlijk om mee te werken !
  Waarschijnlijk is de kans dat ik hem verwijder behoorlijk klein.
 • Goed zo! :-)

  Tip: doe als eerste eens dit:
  http://computertip.googlepages.com/directdoen
 • Twee maanden geleden werkte ik nog 100% met Windows op alle pc's. Nu hoef ik dat gedrochtelijke OS nooit meer terug!!! En al helemaal het drama dat Vista heet niet……
  Ubuntu is echt geweldig. Ok, ook ubuntu is niet 100% foutloos, maar dat is geen enkel OS.
  Verder heb ik in korte tijd erg veel geleerd op o.a. dit forum, waar je door de community heel snel en heel vakkundig wordt geholpen.

  Hele dikke pluim voor al die mensen die al die vragen beantwoorden.

  UBUNTU FOREVER!!!!!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.