Vraag & Antwoord

OS Linux

Harde schijf controle software

Anoniem
None
17 antwoorden
 • Ik ben op zoek naar software, waarmee ik mijn harde schijven kan controleren op evt. fouten etc., zodat ik ze kan vervangen voordat ze de geest geven. Dit ivm belangrijke backups die op die harde schijven staan.

  Kent iemand dergelijke gebruiksvriendelijke en duidelijke software?

  Thx!
 • [quote:5ce81c2cb9="jan13011965"]Ik ben op zoek naar software, waarmee ik mijn harde schijven kan controleren op evt. fouten etc[/quote:5ce81c2cb9] Linux partities zou je kunnen controleren via commando fsck. Info daarover kun je onder andere vinden op wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Fsck en ook op http://www.ss64.com/bash/fsck.html Omdat je dit commando het beste kunt gebruiken wanneer de te controleren partities niet gemount zijn, zou je deze kunnen controleren als je PC opstart vanaf een Linux Live CD http://nl.wikipedia.org/wiki/LiveCD
  [quote:5ce81c2cb9="jan13011965"]Kent iemand dergelijke gebruiksvriendelijke en duidelijke software? [/quote:5ce81c2cb9] Eventueel zou je harddisk ook nog kunnen controleren via de diagnostische software van de fabrikant. Diagnostisch software van verschillende harddisk fabrikanten, staan onder andere op de Ultimate Boot CD http://www.ultimatebootcd.com/
 • Gaat het om Windows dan vind je hier de diagnosetools voor je eigen merk schijf. Ding downloaden, op flop of CD zetten en daarmee je systeem opstarten.

  Ook HdTune kun je gebruiken. In HdTune het tabblad 'health'.
 • Ik heb de Ultimate Boot CD uitgeprobeerd, maar deze ondersteunt geen externe (usb) schijven. Ik heb daar belangrijke backups op staan en wil graag ook de "gezondheid" van deze schijven regelmatig checken naast die van de interne harde schijven.

  Verder vind ik de Ultimate Boot CD gewoon niet prettig werken. Ik moet de pc eerst opnieuw opstarten en verder is de interface en gebruikersvriendelijkheid nou ook niet echt "anno 2008".

  Het liefst zou ik software hebben die "binnen handbereik" vlotjes is op te starten (dus niet eerst een reboot van het systeem), met een goeie, gebruikersvriendelijke interface. HD-tune is inderdaad zo'n programma, waarmee ik onder Windows naar volle tevredenheid werkte, echter ik heb ome Bill en consorten definitief vaarwel gezegd (en dat bevalt overigens fantastisch!), zodat ik HD-tune dus helaas niet meer kan gebruiken. Ik zoek dus eigenlijk HD-tune voor Ubuntu of soortgelijke software.

  Wie het weet, mag het zeggen.

  Alvast bedankt!
 • De betrouwbaarste testen zijn toch die van de fabrikant zelf. Er zijn ook wel tests, die onder windows werken. http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287

  Verder kun je nog eens kijken naar activesmart of hdlife. Ik heb zelf wel twijfels over de betrouwbaarheid, maar het is wel realtime. De twijfel is gebaseerd op het onderzoek van google, waarbij bleek dat SMART niet echt een betrouwbare indicator is.

  http://hddlife.com/
  http://www.ariolic.com/activesmart/
 • Activesmart en hdlife werken voor zover ik kan zien enkel onder Windows. Ik zoek echt enkel Linux/Ubuntu software.

  Zijn er ook "fabrikanten-tests" speciaal voor Linux/Ubuntu?
 • Jep, dat zag ik net ook. Maar er zijn vast linux varianten te vinden. Google eens met smart/linux/monitor/harddisk of zoiets. Dan komt er vast wel iets boven drijven.
 • [quote:09cb4f4211="gerben"]Google eens met smart/linux/monitor/harddisk of zoiets. Dan komt er vast wel iets boven drijven.[/quote:09cb4f4211] Dan komt de TS waarschijnlijk uit op smartmontools. Waarover onder andere info te vinden is op Monitoring Hard Disks with SMART. In Ubuntu Linux kan smartmontools worden geïnstalleerd via synaptic. Eveneens zou geïnstalleerd kunnen worden smart-notifier. Een graphical hard disk health status notifier. Zie ook deze thread op het Engelstalig Ubuntu forum http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=300420
 • Heren mijn dank! Ik ga ermee aan de slag…….
 • Hier vind je een duidelijk artikel over monitoring HD's met SMART : http://www.linuxjournal.com/article/6983

  Jolo, ik heb smart-notifier geinstalleerd via synaptic, omdat ik een grafische interface altijd erg prettig vind, alleen kan ik het programma nergens vinden! Weet je waar ik moet zoeken of hoe ik het aan de praat krijg? Thx!
 • [quote:c77ba94829="jan13011965"]Weet je waar ik moet zoeken of hoe ik het aan de praat krijg? [/quote:c77ba94829] Daar ben ik zelf ook nog niet achter. Daarom had ik die thread van het Engelstalig Ubuntu forum over onderwerp Howto setup smartmontools & smart-notifier gepost. Had je die instructies dan al geprobeerd? Maar onder andere op Linux App Finder staat
  [quote:c77ba94829]
  Description
  A graphical notifier for smartmontools which attempts to show messages from the smartd disk monitoring daemon to the user. Currently only for gtk.

  WARNING: This package is not a replacement for regular backups. It will _try_ to warn the user when smartd sends a disk health warning. But success is not guaranteed. At best this package is an extra layer of protection. [/quote:c77ba94829] Het is dus niet zeker of je wel van te voren een waarschuwing krijgt van deze software, als je harde schijf op het punt staat te begeven.
 • fsck vind ik persoonlijk voldoende.
  'gezondheid' van de hd gemeten via allerlei tools is eerder een beetje gewetensrust naar mijn mening dan een garantie.

  Het is een backup zeg je, dan heb je waarschijnlijk de up-to-date gegevens ergens anders. Mocht er dan een onherstelbaar crashen, dan moet je die zo gauw mogelijk vervangen, that's it.

  Veel belangrijker dan gezondheidsprogramma's vind ik, is het bestandformaat dat je gebruikt. Je moet weten dat de kans dat een harde schijf onherstelbaar is héél klein is (bij normaal gebruik, dus niét laten vallen :)

  Fsck controleert om zoveel boots tijdens het opstarten mijn hd.

  Groeten.
 • Het was mij ook al opgevallen (als nog niet zo heel lange Ubuntu gebruiker) dat Ubuntu automatisch de interne harddisks checkt om de ca. 30 boots ("Ubuntu doet automatisch een fsck indien hij ziet dat er iets niet klopt met de schijven, en hij doet ook minstens 1x per 30 keer opstarten een fsck" las ik op een ander forum.)
  Dat doet Ubuntu dus ook al automatisch! Ik blijf me verbazen over hoe ontzettend goed er over dit OS (en Linux in het algemeen) is nagedacht. Aan werkelijk alles is gedacht. Wat een verschil met dat Redmond-gedrocht!

  Ok, wanneer ik het goed begrijp hoef ik me dus niet meer druk te maken over m'n interne schijven, omdat Ubuntu dat al deed en doet.

  Blijft mijn vraag voor wat betreft mijn EXTERNE (via usb aangesloten) harde schijven : hoe controleer ik die op een beetje vlotte en gebruikersvriendelijke wijze? Ook via het commando fsck of zo?
 • [quote:f4358ef5ff]Wat een verschil met dat Redmond-gedrocht! [/quote:f4358ef5ff]
  windows heeft toch ook om de zoveel tijd een schijfcontrole bij het opstarten? Ik weet alleen niet in hoeverre dit vergelijkbaar is met fsck.

  En wat die andere externe hd's betreft: die kunnen ook met fsck worden gecontroleerd gewoon met fsck /dev/sdc1 (voor sdc1 de betreffende apparaatnaam)
 • [quote:8d5e09c126="januz"]die kunnen ook met fsck worden gecontroleerd[/quote:8d5e09c126] Die mogelijkheid had ik toch ook al genoemd in mijn eerste reactie in deze topic. Alleen is dat niet grafisch en gebruikersvriendelijk. En geeft het ook geen garantie, dat de schijf het alsnog plotseling kan begeven. Daarom wordt voor onmisbare data ook aangeraden te kopiëren naar 2 verschillende back-up media. Dus één externe harddisk en usb-sticks. Eventueel DVD-/+R(W)'s.
 • Ik kan ernaast zitten, maar kan mij uit het nabije verleden niet direct herinneren dat Windows ook automatisch een disk-check uitvoerde om de zoveel boots. Alleen wanneer er echt stront aan de knikker was m.i……

  Ik kom er met dat commando denk ik nu wel uit.

  Sorry Jolo wanneer ik over je advies heb heengelezen! (Ik zit teveel achter die pc's denk ik ;-). De scherpte verdwijnt……)
 • windows heeft bij mij anders wel eens de irritante gewoonte om zelfs mn USB-stick te controleren als die er bij het opstarten al inzit.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.