Vraag & Antwoord

OS Linux

OpenSuse 11.0

Oeps, sorry...

Anoniem
Japie III
16 antwoorden
 • Vandaag uitgekomen, mijn pc doet het momenteel niet dus ik kan er nog niet naar kijken. Maarre heeft iemand anders er al ervaring mee?

  De site van OpenSuse ligt er trouwens wel uit….
 • Ik stond net op het punt om zelf een topic over OpenSuse 11.0 te openen.
  [quote:75ce939eb7="Japie III"] De site van OpenSuse ligt er trouwens wel uit[/quote:75ce939eb7] De site http://software.opensuse.org/ is nog wel te bereiken. Maar opende bij mij wel wat traag.
  [quote:75ce939eb7="Japie III"] Maarre heeft iemand anders er al ervaring mee? [/quote:75ce939eb7] Ik ben 'm op dit moment aan het downloaden. Ongeveer anderhalf uur is gepasseerd. Ik heb van de 4388 MB al 324 MB gedownload via bittorent. De download snelheid is 60/70 KB/sec. Dus het kan nog wel even duren. Time remaining: About 17 hours.
 • Vanmiddag onder VirtualBox SUSE 11.0 32 bit via netwerk CD geinstalleerd.

  Dat liep erg vlot, je hoefde de download server zelf niet in te stellen.
  Naderhand merkte ik bij het updaten dat de server overbelast was.

  Ook een 64 bit netwerkinstallatie gedaan onder VMserver.
  Lukte ook prima, maar verder aanpassen ging niet wegens kennelijk overbelaste server.

  Ziet er mooi uit, maar voorlopig laat ik even de zaak rusten.
 • Inderdaad, de site doet het bij mijn nu ook weer:)

  Verder had ik al geexpreimenteerd met de Beta die mij overig al goed beviel, op het minpunt dat KDE 4 er toen telkens mee stopte.

  Nog suc6 met downloaden verder…

  Enne als Zercom een beetje op wil schieten begin ik er ook aan. :P
 • Er is inmiddels ook een revieuw op Tweakers.net gekomen,

  Voor de liefhebber, ziehier.

  [img:a73297289f]http://tweakers.net/ext/i/1213964339.jpg[/img:a73297289f]
 • [quote:93384c4d99="jolo"]Ik stond net op het punt om zelf een topic over OpenSuse 11.0 te openen.
  [quote:93384c4d99="Japie III"] De site van OpenSuse ligt er trouwens wel uit[/quote:93384c4d99] De site http://software.opensuse.org/ is nog wel te bereiken. Maar opende bij mij wel wat traag.
  [quote:93384c4d99="Japie III"] Maarre heeft iemand anders er al ervaring mee? [/quote:93384c4d99] Ik ben 'm op dit moment aan het downloaden. Ongeveer anderhalf uur is gepasseerd. Ik heb van de 4388 MB al 324 MB gedownload via bittorent. De download snelheid is 60/70 KB/sec. Dus het kan nog wel even duren. Time remaining: About 17 hours.[/quote:93384c4d99]

  Heb je hem al binnen, want ik haal hem hier met 5-7MB per seconde binnen, ik had in no time al de eerste 300MB binnen, ik heb er zelf geen interesse in, maar als je kan uitleggen hoe ik dat ding op een ftp gooi kan ik hem wel hosten (zit op campus van Universiteit Twente met 100Mbps up- en downstream verbinding)
 • [quote:695e7c8153="kid jansen"]Heb je hem al binnen, [/quote:695e7c8153] Het downloaden duurde iets langer. Toen ik thuiskwam vandaag, was deze al voltooid. De download was vanmiddag om half 3 voltooid. De md5sum was OK. Daarna waren er wat DVD+R brand/lees problemen. Ik had 'm eerst gebrand in K3B 1.04 waarvan "verify written data" niet te gebruiken is. Op mij oude dual Pentium 3 kon ik 'm niet installeren. De openSuSE 11.0 DVD+R kwam niet door de media controle heen. Ook niet als ik de DVD brander gebruikte.

  Ik heb op mijn hoofd-PC in Vista via applicatie Nero 8.x waarvan de optie "verify written data" wel te gebruiken is. Het branden en "verify written data" waren beide OK. Maar ook die tweede DVD+R kwam niet door de media controle heen van de optische apparaten van die oude dual Pentium 3.

  Dus probeerde ik die DVD+R op de DVD speler van mijn hoofd PC. Ook daarop kwam deze niet door de media controle heen. Echter in de DVD brander kwam deze wel door de media controle heen. Dat was dus de DVD brander waarop ik die OpenSuse 11.0 DVD+R had gebrand. Ik heb 'm uiteindelijk met succes kunnen installeren. Wat nog wel opviel was dat de meegeleverde Firefox 3.0b5 was. Echter via Yast Update kon ik 'm updaten naar de finale versie van Firefox 3.0. Ik heb OpenSuse 11.0 alleen nog maar oppervlakkig bekeken. Mijn eerste indruk is dat het er wel goed uitziet. Ik had overigens gekozen voor KDE 4.04.
 • Ik heb hem ook gedownload.
  Proberen te installeren, maar de installatie van de GRUB liep in de soep. Als ik hem in de MBR wilde hebben, bleef hij maar steeds de verkeerde disk te selecteren.

  Nadat ik uiteindelijk de GRUB geinstalleerd had, had hij hem op mijn windows disk geinstalleerd. Bovendien werkte de boot ook nog niet.

  Uiteindelijk opensuse 10.3 gerestored en de standaard MBR van Windows teruggeplaatst.

  Het gekke is dat ik bij opensuse 10.3 wel de mogelijkheid had op welk MBR ik de GRUB wilde hebben.
 • [quote:f3974995da="Prin0096"]Proberen te installeren, maar de installatie van de GRUB liep in de soep. Als ik hem in de MBR wilde hebben, bleef hij maar steeds de verkeerde disk te selecteren. [/quote:f3974995da] Verkeerde harddisk?
  [quote:f3974995da="Prin0096"]Het gekke is dat ik bij opensuse 10.3 wel de mogelijkheid had op welk MBR ik de GRUB wilde hebben.[/quote:f3974995da] Zover ik weet kan dit nog steeds. Waar de GRUB wordt geïnstalleerd, is te zien zodra het installatie overzicht wordt getoond. Daar kan installatie instellingen ook nog worden gewijzigd. Ik vond een OpenSUSE 11.0 Review en installatie handleiding met afbeeldingen.
 • Ik ben trouwens enthousiast: een prachtige distro. Yast is supersnel geworden. Bijna perfect.

  Alleen is het wel wennen aan die ene werkbalk onderin: ik ben gewend aan twee werkbalken, eentje onder en eentje boven. De standaard Gnome-omgeving.
 • Downloaden moet je altijd met een torrentje doen, althans dat is mijn advies. ;)
  Torrents zijn sneller en je bespaart Novell bandbreedte.

  Overigens heeft opensuse nu ook eigen forum gemaakt door een paar bestaande suse-forums onder een dak te zetten. Novell is goed bezig. Build is ook bijna af en men is bezig met suse-studio.
 • Bij mij blijft de locatie naar de inmiddels verwijderde RAID array wijzen. De schijven zijn niet eens meer op de RAID controller aangesloten.

  Wat ik ook wijzig, maar de GRUB wil alleen maar op de MBR van de niet bestaande RAID array geinstalleerd worden.
  Ook de device.map heb ik aangepast. Ik heb (hd0) laten verwijzen naar /dev/sda, maar ook dit helpt niet.

  Waarom openSUSE maar over die RAID array blijft zeuren is mij een raadsel.
 • Verder is deze "handleiding" ook nog wel leuk voor de beginners.
 • @Japie III

  Dat weet ik. Want dat is dezelfde handleiding die ikzelf al postte op 24 jun 2008 21:09. Bij de les blijven dus :wink:
 • [quote:300d1707f3="jolo"] Verkeerde harddisk? [/quote:300d1707f3]
  Hij blijft de verkeerde harddisk selecteren. Ik heb in het verleden een RAID1 array gehad op mijn systeem. Deze heb ik verwijderd in de BIOS en hebt de beide schijven opnieuw gepartitoneerd als aparte schijven.
  Maar openSUSE blijft volharden in het selecteren van de RAID array waarom de bootloader geinstalleerd moet worden.

  Deze RAID array bestaat helemaal niet meer.
  Ik heb in mijn systeem 3 schijven, sda, sdb en sdc en ik wil de bootloader (GRUB) in het MBR van sda hebben.
  Dit lukt maar niet, terwijl dat bij openSUSE 10.3 uitstekend gaat.
 • [quote:7cb71b7e1c="Prin0096"]Hij blijft de verkeerde harddisk selecteren.[/quote:7cb71b7e1c] Maar kiest OpenSuSE 11.0 dan niet harddisk die in het BIOS staat, om vanaf op te starten?

  Ik heb zelf op dit moment geen PC's met twee harddisks erin. Maar als ik mijn hoofd PC opstart vanaf de OpenSuSE 11.0 DVD terwijl mijn externe esata harddisk aanstaat, dan zie ik in het Installatie-overzicht bij Opstarten

  Type bootloader GRUB
  Locatie: /dev/sda
  Selecties:
  <De gedecteerde Windows en Linux besturingssystemen>
  Volgorde van harde schijven: /dev/sda, /dev/sdb

  Bij mij is /dev/sda de interne harddisk. Ik heb nog even gecheckt Opstarten > Bootloaderinstallatie. Ik kon hier eveneens niets vinden om een andere harddisk te selecteren.

  [quote:7cb71b7e1c="Prin0096"]Nadat ik uiteindelijk de GRUB geinstalleerd had, had hij hem op mijn windows disk geinstalleerd. Bovendien werkte de boot ook nog niet. [/quote:7cb71b7e1c] Daar heb ik geen verklaring voor. Zover ik weet kiest OpenSuSE 11.0 standaard nog wel het MBR voor het installeren van GRUB.
  [quote:7cb71b7e1c="Prin0096"]Uiteindelijk opensuse 10.3 gerestored en de standaard MBR van Windows teruggeplaatst. [/quote:7cb71b7e1c] Dan zou je die opensuse 10.3 DVD ook kunnen gebruiken om de geïnstalleerde OpenSuSE 11 te starten via de optie: Boot Installed System. Zodat je onder OpenSuSE 11.0 in een Terminalvenster GRUB kunt installeren via commando grub-install op de juiste harddisk. Check daarbij de /boot/grub/device.map of al je harddisks daar wel instaan.


  Als dat allemaal niet (goed) werkt, zit er waarschijnlijk niets anders op dan te wachten op OpenSuSE 11.1, om te zien of die wel de GRUB op de juiste harddisk kan installeren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.