Vraag & Antwoord

OS Linux

Remote hulp

Anoniem
jan13011965
13 antwoorden
 • Ik probeer een vriend via 'remote-hulp' (zo noem ik het maar even) te helpen met een computer-probleem. Hij draait Ubuntu 8.04. Nou ben ik aan het worstelen met de 'terminal server client' (Applications>Internet>Terminal Server Client).

  Ik weet even niet precies wat ik waar moet invullen om zijn pc 'over te nemen'. Weet iemand hoe dat in zijn werk gaat? En hoe kan ik een Windows-pc 'overnemen'?

  Thx!
 • Volgens mij gaat dat via Toepassingen - Internet - Werkplek op afstand. Dat zit in de standaardinstallatie van Ubuntu. Het is een VNC-client.

  Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar hopelijk helpt dit je een beetje op weg.
 • Ik werk met de Engelstalige versie en tref onder Applications > Internet niet zoiets aan als "Remote Workplace", maar enkel "Terminal Server Client". Dit lijkt mij niet hetzelfde?
 • Ik heb eveneens geen ervaring met applicatie Werkplek op afstand. Als deze applicatie niet in het Gnome menu zit, zou je kunnen checken of je 'm wel kunt starten via een Terminalvenster. Type daarvoor in een Terminalvenster [code:1:52f3ae590e] vinagre [/code:1:52f3ae590e][Enter] Check zo nodig in Synaptic.

  Verder zou je kunnen checken of er iets bruikbaars staat in deze Weblog over Secure Remote Ubuntu Desktop.
 • Prima weblog van Leo Cardinaals!!! Zeer duidelijke stap-voor-stap uitleg en voor de beginnende Ubuntu-gebruiker een zegen!

  Jolo,Pjotr, ik weet niet of jullie mij verder kunnen helpen omdat het hele remote-gebeuren ook niet jullie specialiteit is zoals jullie al aangeven, maar ik loop toch tegen wat probleempjes nog aan. In elk geval toch bedankt voor jullie hulp!

  Mocht een 'remote-goeroe' dit meekrijgen….. je reactie wordt zeer op prijs gesteld!

  1) wanneer ik applications>internet>terminal-server-client open, dan is onder 'protocol' de VNC-optie 'greyed-out' (overigens enkel bij Ubuntu 8.04 en niet bij Ubuntu 7.10!) en dus niet aanklikbaar. Ik zit al een paar uur te surfen naar een oplossing, maar ik kan die niet vinden. Mijn vraag is dus : hoe krijg ik de VNC-optie 'enabled' onder Ubuntu 8.04?

  2) ik heb verder het idee dat de terminal-server-client voor LOKALE netwerken dient en niet om de pc van iemand buiten dat lokale netwerk 'over te nemen'.
  Mijn vraag is dus : hoe kan ik een pc BUITEN mijn lokale netwerk 'overnemen'? (Op mijn lokale netwerk lukt dat prima).
 • Heb je misschien je poorten dichtgezet, met ufw of zo? Of zit er een firewall in je router, die alles dichthoudt?
 • Jan,

  Antwoorden op je vragen:
  1) dit betekent dat je niet DE vnc client hebt geïnstalleerd. Installeer xtightvncviewer of xvncviewer mbv Synaptic Pakketbeheer en VNC zal niet meer grijs zijn.
  Ubuntu maakt gebruik van Vinagre (vnc client) en Vino (vnc server). Persoonlijk zou ik deze gebruiken en niet Terminal Server Client (TSC), omdat Ubuntu deze ondersteunt.
  2) met TSC kun je wel degelijk buiten je lokale netwerk een computer overnemen. Het ligt er aan wat voor een OS je wilt overnemen. Voor een Windows systeem over te nemen beveel ik RDP (het protocol van Microsoft zelf) aan. Zie http://lcardinaals.wordpress.com/2008/06/01/secure-remote-windows-desktop-via-rdp/. Voor de rest inderdaad VNC (Vinagre/Vino dus, maar een andere VNC pakket kan ook). Zie http://lcardinaals.wordpress.com/2008/05/22/secure-remote-ubuntu-desktop/
 • Leo, bedankt voor je hulp (en je fantastische site!).

  Je antwoord onder 1) lost het 'greyed out' inderdaad op!

  Dan mijn 2e vraag en jouw antwoord hierop. (Toch wel pittige kost zeg. Is voor mij de eerste keer dat ik hiermee aan de slag ga en m'n hersens kraken, maar het is allemaal wel zeer leerzaam).

  In jouw stappenplan 'Secure Remote Ubuntu Desktop' staat onder punt 4 >3 dat je bij 'host' localhost moet invullen. Da's op zich natuurlijk duidelijk alleen wat ik nog even niet begrijp, is hoe weet de software dan weke specifieke pc er 'overgenomen' moet worden. Stel ik ben A en ik wil de pc van B 'overnemen' moet ik dan niet ergens een ip-adres of zo gebruiken? Op mijn lokale netwerk gaat het 'overnemen' prima (dit deed ik om even te testen of e.e.a. werkte), maar het 'buiten de deur' overnemen van een pc is me nog niet geheel duidelijk.

  Alvast bedankt!
 • Jan,

  Ja makkelijk is het niet. Of je nu binnen je eigen netwerk (LAN: Local Area Netwerk) of op het internet (WAN; Wide Area Netwerk) een computer overneemt, het werkt via hetzelfde principe en via hetzelfde protocol (RDP, VNC, enz). Je maakt een connectie met een andere computer via een IP-adres of een computernaam. De computernaam moet vertaald worden naar een IP-adres. Deze vertaling staat in /etc/hosts. De computernaam en bijbehorend IP-adres moet daar dus te vinden zijn. Zo niet, moet je hem toevoegen. In feite wordt er dus altijd op IP-adres een connectie gelegd.

  Ok nu even naar mijn stappenplan en de localhost vraag. Dit is ietsjes anders. In mijn artikel beschrijf ik dat VNC niet veilig is. Als je over het internet een remote verbinding maakt, dan kan iedereen in feite 'lezen' (met een snifferprogramma) wat er over de lijn. Daarom maak ik in mijn artikel gebruik van SSH (Secure Shell). Met SSH kan je een tunnel opzetten tussen 2 computers, die van jezelf en de remote. Zulk een tunnel kan je beschouwen als een extra lijntje aan je LAN (je eigen netwerk dus). Bij het creëren van die tunnel geef je de remote computer op dmv een IP-adres. Dit is het WAN IP-adres van de remote computer en is in feite het IP-adres wat de computer van de internet provider heeft gekregen. Dat adres kent de tunnel dus al. De andere kant van de tunnel zit aan je eigen computer vast. Om nu de verbinding op te zetten moet je deze kant dus specificeren en dat is dus localhost. Je zou dus ook het IP-adres 127.0.0.1 (het localhost IP-adres) kunnen gebruiken. Of het IP-adres op je eigen locale netwerk (LAN) bijv. 192.168.0.1.

  Hopelijk is het een beetje duidelijker geworden.

  PS. ik heb dit inmiddels aan mijn artikel toegevoegd.
 • Leo,

  Langzaamaan begint het me duidelijk te worden. Nou ben ik iemand die altijd graag het naadje van de kous wil weten dus je bent nog niet helemaal van me af, want ik heb toch nog een paar vraagjes ;-)…….

  1) Je schrijft dat je dus voor de remote pc (ik noem deze even B) diens WAN IP-adres opgeeft, zijnde het IP-adres dat verstrekt is door de provider van de remote pc, bv 80.154.168.22 (ik noem maar wat).

  Stel nou dat er aan pc B drie pc's hangen in een lokaal netwerk (LAN) met elk hun eigen LAN IP-adres (bv 192.168.2.1, 192.168.2.2 en 192.168.2.3). Nou wil ik de remote pc met LAN-adres 192.168.2.1 'overnemen'.
  Wanneer ik dan het WAN IP-adres (in dit voorbeeld dus 80.154.168.22) opgeef, hoe weet het 'remote-systeem'(zo noem ik het gemakshalve maar even) dan dat ik specifiek de pc 192.168.2.1 wil 'overnemen' en niet een van de twee andere pc's?

  2) Is 127.0.0.1 ALTIJD het zogenaamde 'localhost IP-adres' en volstaat daarom het invullen van enkel het woord 'localhost'?
  I.p.v. 'localhost' kan ik dus ook m'n eigen LAN IP-adres invullen?
 • OK, je gaat dus een stapje verder. Dan ga ik met je mee, maar het wordt wel steeds moeilijker. Hopelijk kan ik het een beetje duidelijk overbrengen. Here we go:

  1) naast het IP-adres specificeer je ook een poort waarop de verbinding luistert. VNC luistert standaard op 5900 en RDP op 3389. Als in een LAN nu 3 PC's hangen dan moet je deze poort aan de remote kant forwarden naar het LAN IP-adres van de PC in het LAN waarmee je een verbinding wilt opzetten. Dit doe je in de modem/router en hangt van de modem/router af hoe je dat moet doen. Een goede site om te starten is http://www.portforward.com/guides.htm. In principe kun je ook een andere poort kiezen dan de standaard poort. Wil je nu 2 verschillende PC's in een LAN benaderen, dan zul je dit via 2 verschillen poorten moeten doen en deze 2 forwarden naar elk een LAN IP-adres. Dus je zet een verbinding op vanuit je eigen PC naar het WAN IP-adres (80.154.168.22) en een poort (bijv 5900) en op het LAN van de remote kant forward je deze poort (5900) naar het LAN IP-adres (192.168.2.1).
  Voor een 2 PC zou dit worden 80.154.168.22 / 5903 <–> 5903 / 192.168.2.3. Let wel op dat je een poort kiest die niet al in gebruik is.

  2) correct.
 • Heavy heavy Leo, maar je legt het prima uit!

  Ik zal eens op de door jou aangehaalde site voor portforwarding gaan snuffelen.

  In jouw oorspronkelijke antwoord en hetgeen in je stappenplan staat, ga je dus gewoon uit van 1 enkele remote pc (en geen LAN), waarbij portforwarding dus niet nodig is, maar het WAN IP-adres volstaat?
 • Inderdaad 1 remote PC. Je hebt daar echter ook een poort nodig, maar de default volstaat. M.a.w. je hoeft die niet te wijzigen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.