Vraag & Antwoord

OS Linux

klonen harde schijf

Anoniem
jan13011965
17 antwoorden
 • Ik bedacht me later, dat het mogelijk ook wel zou kunnen met gparted. Even op de site gekeken, en copy staat inderdaad bij de features. Dus nog meer huiswerk. ;-)

  http://gparted.sourceforge.net/
 • Onder Windows gebruikte ik het programma Acronis True Image voor het klonen van harde schijven en het maken van images.
  Is er een kwalitatief goede, gebruikersvriendelijke Ubuntu-variant voor bovengenoemde app?

  Heb al rondgesurft, maar kon zo gauw niets vinden.

  Thx!
 • Clonezilla al bekeken? http://www.clonezilla.org/
 • [quote:5629310083="jan13011965"]Onder Windows gebruikte ik het programma Acronis True Image voor het klonen van harde schijven en het maken van images. Is er een kwalitatief goede, gebruikersvriendelijke Ubuntu-variant voor bovengenoemde app? [/quote:5629310083] Dat kan via applicatie Partimage. Je zou 'm kunnen installeren via synaptic. Verder wordt Partiimage onder andere meegeleverd met LiveCD SystemRescueCd. Maar let op! De ondersteuning voor NTFS is experimenteel
  [quote:5629310083] NTFS (experimental), Windows NT, 2000 and XP [/quote:5629310083] Voor meer info check je http://www.partimage.org/Main_Page
 • Gerben, Jolo, bedankt! Ben voorlopig weer even 'van de straat'.
 • [quote:39bac8f549="gerben"]Ik bedacht me later, dat het mogelijk ook wel zou kunnen met gparted. Even op de site gekeken, en copy staat inderdaad bij de features. [/quote:39bac8f549] Ik heb dit ook maar even gecheckt. Op de site van gparted staan bij de Documentation een "Copying/Moving with GParted" html en pdf. Het zou ook volgens de pdf ook behoren te werken met NTFS partities. Maar hier in gparted 0.3.5 die je via synaptic kunt installeren onder Ubuntu 8.0.4.1 is er zo te zien bij NTFS partitie, de optie kopiëren licht-grijs.

  Omdat NTFS onder Linux experimenteel is, denk ik dat NTFS partities beter gekopieerd kunnen worden via een in Acronis True Image aangemaakte Rescue CD/USB stick.
 • Ik weet niet of ntfs kopiëren wel aan de orde is. TS heeft het alleen over ubuntu.
 • In principe maak ik enkel nog gebruik van Ubuntu.
  Nou is het voor wat betreft Acronis True Image een beetje vaag. Uit mijn hoofd meen ik dat het met de laatste versie (met de bootable CD/DVD) van deze app mogelijk zou moeten zijn om ook Linux harde schijven te klonen en/of een ISO-image te maken. Ik daar wel eens mee geexperimenteerd, maar het liep niet geheel vlekkeloos.
  Vandaar dat ik liever een app heb, waarvan ik 100% zeker weet dat ie met Linux overweg kan.
  Neemt niet weg dat het gewoon een beetje uitproberen is met welke van de in deze topic genoemde apps het beste gekloond en/of ge-imaged kan worden. Ook nog eens leerzaam……

  In elk geval nogmaals bedankt voor het meedenken!
 • Ik heb 'Clonezilla Live' eens bestudeerd, maar de software blinkt nou niet bepaald uit in gebruikersvriendelijkheid naar mijn bescheiden mening.

  Op de site wordt e.e.a. uitgelegd en kun je een video-fragment afspelen, waarmee de makers blijkbaar willen laten zien hoe het werkt, maar daar is voor mij als beginnende Linux/Ubuntu 'kloner' echt geen touw aan vast te knopen. Als een raket vlieg je door de schermen. Niet te volgen!

  Bestaat er toevallig een (vooral duidelijke!) 'stap-voor-stap' uitleg voor 'Clonezilla Live' met screenshots (om er helemaal een feest van te maken)? Ik heb gezocht, maar helaas niets gevonden.
 • [quote:f7ad1680fc="jan13011965"]Bestaat er toevallig een (vooral duidelijke!) 'stap-voor-stap' uitleg voor 'Clonezilla Live' met screenshots [/quote:f7ad1680fc] Ik ben zoiets ook nog niet tegengekomen. Maar je zou alvast kunnen checken of je op linuxquestions.org iets hebt aan deze How to Backup & Restore Your Installation.

  En check ook nog deze topic over onderwerp hardeschijf kopieren waarin een op Linux gebaseerde PING (Geen Norton Ghost maar PING!) wordt geadviseerd.
 • Kijk eens naar hiren's boot cd.
  staat de wereld aan progjes op.
 • Ik ben nu een tijdje met de app PING (Partimage Is Not Ghost) aan het werk en wanneer het werkt is het een prima app! Zeer robuust en razendsnel.

  Echter ik loop tegen het volgende probleem aan :

  Bij mijzelf en bij vrienden tracht ik van de nodige pc's een kloon/image van de gehele harde schijf te maken en bij sommige pc's lukt dit, maar bij sommige pc's lukt dit dus niet, waarbij ik steeds tegen dezelfde melding van PING aanloop :

  "could not mount the device"

  Met 'device' wordt dan de externe harde schijf bedoeld, waarop ik de image wil plaatsen. Wanneer ik voornoemde melding slechts een keer zou hebben gekregen, had ik niet geklaagd, maar hij komt gewoon veel te vaak voor m.i., waardoor het nut van PING in een dergelijk geval dus gereduceerd wordt tot nul!

  Mijn vraag is dus waarom PING 'the device niet kan mounten' en hoe dit op te lossen is?

  (Ik heb zelf al gedacht of PING moeite heeft met NTFS gepartitioneerde harde schijven of zo? Ik doe maar een gooi…… Mocht dit het geval zijn, dan is dit m.i. een 'gat' in het programma dat de makers toch echt zullen moeten oplossen. Maar nogmaals, ik weet niets zeker……)
 • Ik weet niet of dit het probleem is in jouw geval, maar ntfs support in linux is nog steeds experimenteel en onofficiëel. In 99% van de gevallen geeft het geen problemen, maar wellicht is het toch nog niet 100% betrouwbaar.
 • Bij mij gaat het helaas niet op dat het in 99% van de gevallen goed gaat. Ik zit eerder aan 50% te denken. Tenminste voor wat betreft de app PING dan.

  Heb je enig idee hoe het komt dat het 'device niet gemount kan worden' en hoe ik het op kan lossen?

  Wanneer deze problemen met PING blijven, dan ga ik toch overstappen op een andere kloon/image-app, want dit is waardeloos werken!

  Je had zelf geloof ik goede ervaringen met Clonezilla?
 • Je zou nog de instructies over Ping kunnen checken op http://www.upclive.nl/Computer/Workshops/2077/20779279.html?entryId=766555 deze maakt zo te zien gebruik van Partimage, waarvan de NTFS support inderdaad zoal gerben zegt experimenteel is. Je hebt het zo te zien niet over het maken van een image van een NTFS partitie, maar over het schrijven van een image naar een NTFS partitie. En dat wordt wel ondersteund in Ubuntu 8.04 http://www.akyl.net/Ubuntu+supports+NTFS+by+default Dus wellicht kun je (nogmaals) partimage proberen vanaf een Ubuntu 8.04.1 LiveCD.

  Is het overigens vereist de image weg te schrijven naar een NTFS partitie? Heb je het wegschrijven naar een EXT3 partitie al overwogen?
 • Partimage proberen vanaf een Ubuntu 8.04.1 LiveCD? Domme vraag wellicht, maar is dat de gewone CD waarmee je ook Ubuntu 8.04 kunt installeren? De CD waar ik over beschik, is gebrand van het iso-bestand dat ik heb gedownload van de PING-site. Het maakt dus verschil als ik het goed begrijp of ik Partimage van de Ubuntu 8.04.1 LiveCD gebruik of van de CD met de gebrande iso?

  Op de vragen "Is het overigens vereist de image weg te schrijven naar een NTFS partitie? Heb je het wegschrijven naar een EXT3 partitie al overwogen?" kan ik het volgende nog zeggen :

  Ik wil de image wegschrijven naar een externe harde schijf waar reeds allerlei andere data opstaat. Die is NTFS gepartitioneerd. Wil ik naar een EXT3 partitie wegschrijven dan moet ik toch eerst die externe harde schijf formatteren (toch?). En dat kan nou net niet, want dan is die overige data weg en daar wordt die vriend van mij denk ik niet echt vrolijk van.

  Tenslotte wil ik graag nog even checken of het volgende klopt (als ik het goed begrepen heb) :

  Wanneer ik een externe harde schijf als EXT3 partitioneer, dan levert dit waarschijnlijk geen problemen met de Partimage op, terwijl de melding 'cannot mount the device' waarschijnlijk zijn oorsprong vindt in het feit dat de betreffende externe harde schijf als NTFS is gepartitioneerd?
 • [quote:3a600af12d="jan13011965"] Partimage proberen vanaf een Ubuntu 8.04.1 LiveCD? Domme vraag wellicht, maar is dat de gewone CD waarmee je ook Ubuntu 8.04 kunt installeren? [/quote:3a600af12d] Het is inderdaad dezelfde CD. Vroeger had Ubuntu wel een aparte LiveCD.
  [quote:3a600af12d="jan13011965"]Wil ik naar een EXT3 partitie wegschrijven dan moet ik toch eerst die externe harde schijf formatteren (toch?). [/quote:3a600af12d] Of opnieuw indelen via een Gparted LiveCD, met een (kleine) kans op data verlies.
  [quote:3a600af12d="jan13011965"] Wanneer ik een externe harde schijf als EXT3 partitioneer, dan levert dit waarschijnlijk geen problemen met de Partimage op, terwijl de melding 'cannot mount the device' waarschijnlijk zijn oorsprong vindt in het feit dat de betreffende externe harde schijf als NTFS is gepartitioneerd? [/quote:3a600af12d] Dat durf ik nog niet met 100% zekerheid te zeggen. Ik heb zelf ook wel een Ping image gedownload. Maar nog niet gebrand en uitgeprobeerd. Die PING-2.01.iso is zo te zien maar 21,6 MB groot. Zou je dat eventueel kunnen uitproberen op een oude harddisk?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.