Vraag & Antwoord

OS Linux

hardeschijf problemen met linux

Anoniem
Douwe
5 antwoorden
 • hallo

  ik ben een complete newbe op linux grond maar ik doe mijn uiterste best om alles onder de knie te krijgen. ik ken de basis van de command line al en heb software en dergelijken geinstaleerd.

  ik ben bezig met een tweede hdd in mijn systeem toe te voegen alleen daar loop ik tegen een paar vragen en problemen aan.

  ik heb 2 IDE hdd's in mijn pc hangen maar linux ziet ze als scsi hdd's gezien het feit dat hij ze sda en sdc noemt. het werkt perfect alleen ik snap niet hoet het kan.

  ik ben bezig met met een partitie te maken op mijn tweede hdd. ik heb met fdisk als een partitie van 20.9 GB gemaakt (de grote van de hele hdd). en ik wil er nu een file system op zette met mkfs. dat is waar het fout gaat. ik ik [i:7a8fc888c0]mkfs /dev/sda1[/i:7a8fc888c0] typ krijg ik deze melding:
  [code:1:7a8fc888c0]
  inodes_size(128) * inides_count(0) too big for a filesystem with 0 blocks, specify higher inode_radio (-i) or lower inode count (-N)
  [/code:1:7a8fc888c0]
  wat moet ik hier doen? en hoe kan het dat dit probleem zich voor doet? als ik in fdisk kijk staat er dat er een 20008926 block zijn.

  Robbert
 • Gebruik in plaats van fdisk eens de Gparted LiveCD:
  http://computertip.googlepages.com/partitioneren

  Werkt veel beter, en 100 % grafisch, dus geen gedoe meer in de terminal (dosvenster).

  Die naamgeving (sda i.p.v. hda) is normaal; alleen Grub (de opstartlader) gebruikt nog de aanduiding hda. Ubuntu noemt alle harde schijven tegenwoordig sda, ongeacht of het IDE, SATA of SCSI is.

  De eerste fysieke harde schijf heet sda, de tweede fysieke harde schijf sdb, enzovoorts. De partities krijgen nummers. Voorbeeld:
  De eerste partitie op de eerste fysieke harde schijf heet sda1. De vierde partitie op de tweede fysieke harde schijf heet sdb4.
 • het liefst los ik dit op met de command line. want dat is tenslote de basis van linux.

  Robbert
 • Tja, ieder z'n ding…. De meeste moderne Linuxdistributies zijn vrijwel volledig grafisch te bedienen, simpelweg omdat dat verreweg het makkelijkste is. Is het niet handiger voor je, om eerst Linux eens goed te leren kennen op de makkelijke manier, voordat je de moeilijke manier opzoekt?

  Enfin, als dat is wat je wil, dan kun je beter hulp zoeken op het Nedlinux-forum, denk ik. De meeste Linuxgebruikers op dit Computertotaalforum zijn vooral bekend met de makkelijke grafische aanpak. Maar op het Nedlinux-forum zitten ook veel echte doorgewinterde terminaltijgers. :-)

  Hier zit Nedlinux:
  http://forum.nedlinux.nl/

  Succes!

  Groet, Pjotr.
 • [quote:55240141cf="robbertbd"]ik ben bezig met met een partitie te maken op mijn tweede hdd. ik heb met fdisk als een partitie van 20.9 GB gemaakt (de grote van de hele hdd). [/quote:55240141cf] Wat voor een partitie had je aangemaakt? Welke info toont [code:1:55240141cf] fdisk -l [/code:1:55240141cf][Enter] over die 20.9 GB partitie? Of check dit met commando [code:1:55240141cf] cfdisk /dev/sda [/code:1:55240141cf][Enter] Want op het Engelstalige Ubuntu forum vond ik in bericht #2 een vergelijkbare foutmelding http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=629676

  Ook zou je nog info kunnen checken over de te gebruiken opties met het commando mkfs op deze Linux man page.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.