Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux home als schijfstation benaderen onder windows

Anoniem
andre@home
10 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb een server draaien en vroeg me af of het mogelijk is om mijn home-dir als een drive-letter te benaderen vanaf een windows laptop?
  Enkele opties die in mij op kwamen zijn o.a. samba, winscp maar dat is niet echt wat ik zoek. Ik had gehoopt op een ssh-achtige oplossing en vond sftpdrive.

  Wat voor opties zijn er om mijn home-dir op de linux bak als een lokale schijf met drive-letter te benaderen?
 • Ik zou het ook zo doen, samba of ftp.
  Met ftp als voorkeur.
 • Windows leest toch geen Reiser-FS?
 • [quote:6854e2918f="willem1940"]Windows leest toch geen Reiser-FS?[/quote:6854e2918f]
  Hoe bedoel je Willem? Windows heeft geen ondersteuning voor Reiser-FS, maar dat is verder niet zo relevant toch? Ten eerste, omdat de server gewoon ext3fs draait. In het geval van een (s)ftp oplossing maakt het ook niets uit, omdat er een service draait die filesystem onafhankelijk toegang bied.

  Voor wat betreft mijn wens … sftp zou an zich wel goed zijn, maar dat kan alleen via winscp of zoiets. Daar kunnen andere programma's dan weer geen gebruik van maken. Daarom leek het me handig als er een oplossing was om de home-dir op de server (via ssh/sftp/etc.) te mappen naar een drive-letter op mijn windowslaptop. Dan zou ik bij wijze van spreken een netwerkstation hebben onder 'h:/' en alle programma's kunnen dan transparant gebruik maken van de home-dir, want deze is dan als een lokaal station beschikbaar.
  Ik weet niet of dit mogelijk is, maar het lijkt me ideaal.
 • Eh …. denk nou niet dat ik er verstand van heb ofzo, maar "ext3" IS toch ReiserFS?
 • veel te vinden via
  http://www.google.nl/search?hl=nl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&hs=PgZ&q=home+directory+map+linux+server&btnG=Zoeken&meta=

  oa via NFS mogelijk zover ik zag
 • In een netwerk is het bestandssysteem van een andere pc niet relevant. ReiserFS is iets anders als ext3.
 • [quote:28c5cf388f="andre@home"]veel te vinden via
  http://www.google.nl/search?hl=nl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&hs=PgZ&q=home+directory+map+linux+server&btnG=Zoeken&meta=

  oa via NFS mogelijk zover ik zag[/quote:28c5cf388f]
  Tsja, NFS is ook niet echt wat ik zoek. Samba mijd ik liever ook. Een oplossing over SSH of SFTP zou perfect zijn, maar die bestaan blijkbaar niet.
  Wel kwam bij mij nog de gedachte op om webdav te proberen, maar ja … dat is ook weer ver verwijderd van de ideale oplossing. Het probleem is dat de server zich in een open netwerk bevind en als er diensten als samba, nfs, webdav, etc. gedraaid worden dan gaat het ten koste van de veiligheid. Momenteel heb ik alleen ssh draaien en alle overige diensten verlopen over ssh (svn, postgress). Dat zou ik dus graag zo houden.
 • Op de linux bak kan vast wel SSH gebruikt worden. Voor windows zijn er wel SFTP clients, ook gratis. Standaard FTP zou ook geen probleem moeten zijn.

  http://winscp.net/eng/index.php
 • [quote:534c025eed="gerben"]Op de linux bak kan vast wel SSH gebruikt worden. Voor windows zijn er wel SFTP clients, ook gratis. Standaard FTP zou ook geen probleem moeten zijn.

  http://winscp.net/eng/index.php[/quote:534c025eed]
  Lol, heb je de discussie niet gevolgd Gerben? :lol:
  Ik heb aangegeven dat een ssh de voorkeur verdient en dat ssh de enige service is die ik momenteel open heb staan. Het probleem is echter dat ik geen oplossingen heb kunnen vinden om een home-dir via ssh te integreren in windows.
  Het is namelijk de bedoeling dat ik met programma's onder windows deze home-dir op de server transparant als lokale schijf of directory kan benaderen. Als ik met open-office werk bijvoorbeeld, dan kan ik zonder problemen gewoon h:/mijndocument.odf openen, want openoffice is zich dan niet bewust dat het document zich op de linux server bevind. Er hoeven dan dus geen moeilijke trucs te worden uitgehaald om software (openoffice, programmeeromgeving, mediaspeler, etc.) bewust te maken van een remote home-dir.
  Helaas biedt de door jou gesuggereerde winscp ook geen oplossing, zoals ik eerder ook al had geschreven. Ook ken ik geen enkele sftp tool in windows die bijvoorbeeld integreerd in de explorer om zodoende third-party software toegang te bieden tot een remote home-dir, zonder dat deze dergelijke (ssh)netwerk functionaliteit aan boord hebben. Je hebt gelijk dat ftp hier uitkomst kan bieden, omdat ftp wel door windows wordt ondersteund, maar ftp is onwenselijk in dit open netwerk. Ik denk dat de oplossing die ik zoek niet bestaat (behalve in commerciële betaalde software). Misschien een leuk project om zelf eens op te pakken, helaas heb ik daar nu geen tijd voor.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.