Vraag & Antwoord

OS Linux

xp naast ubuntu

Anoniem
jolo
4 antwoorden
 • Hallo,

  Ik wil graag een xp installatie naast mijn ubuntu 8.04 zetten op een apparte 40gig pata schijf. Ik heb nu ubuntu op een 160 sata schijf en wil er een oude pata schijf naast hangen. Hoe pas ik grub aan, bv met qgrub editor en hoe installeer ik xp op die pata schijf; moet dat met de sata schijf ontkoppeld? Ik vind veel tutorials over hoe ubuntu naast xp/vista geinstalleerd dient te worden, maar niet anders om.

  bvd
 • Het makkelijkste is, om met één schijf te blijven werken. Dus geen schijf erbij hangen (scheelt gelijk in de herrie en in het electriciteitsverbruik).

  De eenvoudigste aanpak is dan:
  1. laat Ubuntu verwijderen door XP, dus XP krijgt in eerste instantie alles;
  2. daarna herinstalleer je Ubuntu:
  http://computertip.googlepages.com/tweevoudigopstartbaarubuntu

  Dat raad ik aan. Het minste gedoe, en een schone frisse Ubuntu kan soms ook prettig zijn, wanneer je in het verleden veel eraan hebt zitten peuteren.
 • [quote:96b83ab3b1="xiliduur"]Hoe pas ik grub aan, bv met qgrub editor en hoe installeer ik xp op die pata schijf; moet dat met de sata schijf ontkoppeld? [/quote:96b83ab3b1] Als je Windows XP achteraf wilt installeren op een oude PATA schijf, hoef je de SATA schijf niet af te koppelen. Wel zorg je ervoor dat die oude PATA schijf in het BIOS bovenaan de boot sequence komt te staan. (Met eventueel de DVD speler boven de PATA schijf.) Als je daarop een actieve primaire NTFS partitie aanmaakt, zal Windows XP die als C: zien, en Ubuntu op de SATA schijf ongemoeid gelaten.

  Zodra de Windows XP installatie voltooid is, kun je in het BIOS de SATA schijf in het BIOS bovenaan de boot sequence plaatsen. Om vervolgens de Windows installatie toe te voegen aan het GRUB van Ubuntu Linux, check je deze Restore the Windows boot option to GRUB. Waarbij ook nog deze info over GRUB van pas kan komen http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Quick_GRUB#Step_2:_The_GRUB_Prompt
 • ok, bedankt, zo ga ik het proberen. Ik had ook al een frisse installatie overwogen, maar om alles zo te krijgen als ik het nu heb, daar gaat wel een avondje inzitten. Maar kan ik de sata schijf toch loskoppelen, dan weet ik immers zeker dat er niets overschreven wordt? Gewoon, om 200% zeker te zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.