Vraag & Antwoord

OS Linux

update

Anoniem
pjotr123
9 antwoorden
 • hoi
  is het beter als ik alle updates uit te voeren die beschikbaar zijn op een eeepc ?
 • Alle updates altijd meteen uitvoeren. Zo hou je je computer veilig, ook op Linux.

  Lees dit eens:
  http://sites.google.com/site/computertip/veiligheid
 • Heb hier een Acer Aspire One, waar standaard Linpus Linux op draaide. Als ik hier echter updates voor probeerde te installeren lukte dat van geen kanten.
  Ik weet niet hoe dat bij de eepc van Asus zit. Acer maakte zich er in ieder geval wel erg gemakkelijk van af… :?
 • [quote:0cb37d3ddd="Japie III"]Heb hier een Acer Aspire One, waar standaard Linpus Linux op draaide. Als ik hier echter updates voor probeerde te installeren lukte dat van geen kanten.
  Ik weet niet hoe dat bij de eepc van Asus zit. Acer maakte zich er in ieder geval wel erg gemakkelijk van af… :?[/quote:0cb37d3ddd]

  Ik heb ook een Acer Aspire One, met daarop zowel Linpus als Xubuntu 8.10 (tweevoudig opstartbaar dus).

  De Live Update van Linpus doet het wel, maar is werkelijk gruwelijk traag in het binnenhalen van de updates. Volgens mij is de server-capaciteit bij Linpus volstrekt onvoldoende.

  Enfin, ik heb het ding een halve dag laten sleuren aan de updates, en nu is-ie helemaal bij…. Een systeem zonder veiligheidsupdates is voor mij onaanvaardbaar.

  Overigens vraag ik me af, hoe het nu verder gaat met de updates: De Linpus op de AA1 is gebaseerd op Fedora 8, en die krijgt sinds kort geen updates meer van Fedora…..

  Gaat Linpus nu ook een nieuwe versie uitbrengen, gebaseerd op Fedora 9? Ik kom er niet achter.
 • Ah, leuk om te horen dat iemand ook zo'n ding heeft! :P
  Alleen bedoel ik niet de live-update, maar de update van "software-update". Dus als je in de "advanced" mode van Linpus zit, rechtermuisknop op het bureaublad, en dan ergens software updaten. Dan krijg je namelijk gewoon zo'n "yum" update venster, en dat flipt hem bij mij de hele tijd uit. Daarin zitten namelijk nog veel meer updates dan de live-update van Linpus.

  Over dat Xubuntu, draait dat een beetje lekker? En is het heel moeilijk om alles als card-reader, wifi etc. aan de praat te krijgen?
 • [quote:6442307320="Japie III"]Ah, leuk om te horen dat iemand ook zo'n ding heeft! :P
  Alleen bedoel ik niet de live-update, maar de update van "software-update". Dus als je in de "advanced" mode van Linpus zit, rechtermuisknop op het bureaublad, en dan ergens software updaten. Dan krijg je namelijk gewoon zo'n "yum" update venster, en dat flipt hem bij mij de hele tijd uit. Daarin zitten namelijk nog veel meer updates dan de live-update van Linpus.

  Over dat Xubuntu, draait dat een beetje lekker? En is het heel moeilijk om alles als card-reader, wifi etc. aan de praat te krijgen?[/quote:6442307320]

  Ja, via xfce-settings-show kun je inderdaad yum opstarten. Maar ik denk dat het beter is, om die niet te gebruiken: je haalt mogelijk dingen binnen, die niet de bedoeling zijn. Live Update geeft beter resultaat, vermoed ik.

  Daarom laat ik Linpus gewoon zoals-ie is. Als referentie. En in Linpus doet alles het meteen, dat is ook makkelijk natuurlijk.

  Voor het knoeien en afstellen gebruik in Xubuntu 8.10. Wifi gaat prima, de beide kaartlezers zijn onbruikbaar. De webcam doet het alleen voor foto's maken, niet voor filmen, als je Cheese installeert. De meeste Fn-toetsen doen het direct.

  Als volgt krijg je Xubuntu 8.10 naast Linpus:

  1. installeer unetbootin op een andere computer, in Windows of Linux

  2. installeer via unetbootin, Puppy Linux op een USB geheugenstaaf. Die moet leeg zijn en geformatteerd in FAT32.

  3. start de AA1 op vanaf de geheugenstaaf met Puppy, en start vanuit het menu van Puppy partitioneerder Gparted op.

  4. verklein de swap naar 520 MB (als je 512 MB RAM hebt), aan de linkerkant.

  5. verklein Linpus naar 3,8 GB, aan de rechterkant. Linpus houdt nu ongeveer 1 GB vrije ruimte over, dat is genoeg.

  6. maak met Gparted een EXT2 partitie aan (niet EXT3), want lees-schrijfacties op een Solid State Disk (SSD) moeten zoveel mogelijk worden beperkt. Sluit de AA1 nu af.

  7. installeer op de USB geheugenstaaf, via unetbootin de alternate CD van Xubuntu 8.10; dus niet de desktop CD.

  8. zorg dat de AA1 aan een netwerkkabel hangt; tijdelijk bedraad internet dus. Start de AA1 op vanaf de USB geheugenstaaf. Installeer Xubuntu op de nieuwe partitie (sda3) en kies als optie bij de schijfindeling, voor noatime (i.p.v. relatime).

  9. De installatie duurt enorm lang, want de SSD is zeer langzaam. Na installatie en na uitbreiding met multimedia-ondersteuning, heeft Xubuntu ongeveer 1 GB vrije ruimte over. Dat is genoeg voor een soepele werking.

  Installeer niet meer dan de multimedia-ondersteuning, dus niet Open Office of zo. Die kun je beter blijven gebruiken op Linpus, want anders hou je te weinig vrije ruimte over.

  10. Na installatie: als Xubuntu niet wil starten vanuit Grub, dan moet je even in /boot/grub/menu.lst en in /etc/fstab de partitie-aanduiding voor root wijzigen. Het kan zo zijn, dat tijdens de installatie de USB-staaf sda is genoemd en de SSD sdb. Even handmatig sdb in sda veranderen.

  11. Wifi: zo zet je de atheros aan met de Madwifi-driver:
  http://sites.google.com/site/computertip/atheros

  12. Lees ook nog even deze tips door, vooral die over de SSD:
  https://help.ubuntu.com/community/AspireOne

  13. Gebruik vooral niet de linker kaartlezer (de permanente opslag-uitbreiding): die zorgt ervoor, dat Xubuntu z'n root niet kan ontkoppelen bij het afsluiten.

  14. Succes!
 • Merci! Das een hele waslijst :P . Zal er morgen, of overmorgen eens naar gaan kijken, Bedankt!
 • Graag gedaan! Overigens is het ook voor mijzelf handig, dat ik het eens heb opgeschreven. Kan van pas komen in de toekomst.

  Op mijn webstek staat het inmiddels ook:
  http://sites.google.com/site/computertip/aa1
 • Het werkt, wel geinig ja :P Werkt ook redelijk snel dus bedankt!

  Nu heb ik alleen nog een vraagje voor Linpus. Mijn toetsenbord springt vanzelf naar NL-toetsenbord, terwijl ik dat helemaal niet heb. Dan doen letters als : "@ en - en " " heb bijvoorbeeld niet goed. Weet iemand wat ik hier misschien aan kan doen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.