Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux in plaats van XP??

Anoniem
anoniem
11 antwoorden
 • Als je een livecd gebruikt, wordt er niets op je systeem geïnstalleerd, je werkt compleet vanaf de cd.
 • Wil het wel gaan proberen maar ben er bang voor dat alles dan mis gaat
 • Ik had net een kennisje op de chat die ik nog van vroeger kende van een forum.
  Ze had problemen met XP, was instabiel geworden, de installatie cd van XP werd niet gelezen. Ze had ook al een koude start geprobeerd met XP in de drive. Dat lukte niet.
  Nou wou ze Linux proberen. Vroeg mij of dat een goed besturingssysteem was. Ik ken Linux niet genoeg om er een oordeel over te geven.
  Kunnen jullie me wat 'wegwijs' daarin geven?
  Alvast bedankt voor het meedenken.
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Download eens een linux live CD.
  http://www.knopper.net/knoppix/index-en.html

  Hiervan kan je de computer opstarten en linux proberen zonder deze te installeren.
  Zo kan snel kennismaken met linux.

  In beginsel zul je wel aardig wat tijd moeten steken in het thuis worden van Linux, het installeren en configureren van de software en data op de PC.
  Ik zelf Heb als dual boot Fedora 10 draaien naast XP.
 • Knoppix is niet ideaal voor zo'n experiment…. De makkelijkste "Linux voor beginners" is beslist Ubuntu. Kijk hier eens:
  http://sites.google.com/site/computertip/

  Met die complete snelstartergids voor beginners met Linux, zal het vast wel lukken. :-)
 • Dank voor jullie snelle reactie. Ik heb deze link aan haar doorgegeven, en zoals ik uit een mail van haar begreep heeft zij zich ook aangemeld op jullie forum.
  Groetenissen,
  Margreet.
 • Hallo ik ben die kennisje en heb gelijk weer een vraagje voordat ik een besluit neem om linux te installeren
  Aangezien ik nu de illegale versie heb van windows,neem ik aan dat je die eerst moet deinstalleren?of kan dat er zo overheen?en raak ik dan ook alles wat ik in favorieten heb opgeslagen kwijt?
  En wat zijn er de voordelen en nadelen van linux?
  GR Ria
 • Ik heb het idee dat jouw overstap naar Linux enkel is vanwege problemen met het aan de praat krijgen van een illegale windows? Dat lijkt me op zich geen heel goede basis om op een compleet ander besturingssysteem over te stappen. Mogelijk dat je beter af bent met een legale versie van windows?

  Heb je er bijvoorbeeld over nagedacht dat de software die je gebruikt niet geschikt is voor Linux (outlook, office, , msn, photoshop, games, etc.). Soms kan je deze via emulatie (Wine) alsnog aan de praat krijgen, maar vaak zal je op zoek moeten naar een alternatief dat wel onder linux werkt (overigens genoeg keuze m.u.v. games).

  De link van Pjotr123 geeft vrij duidelijk aan hoe e.e.a. werkt, als je dat stap voor stap volgt, zou het vrij eenvoudig moeten gaan. Maak vooraf wel ff een backup van favorieten, mail en ander belangrijke bestanden, zodat die niet verloren gaan.

  voor- en nadelen: http://www.nllgg.nl/wat_is_linux
 • Probeer eerst eens een ubuntu livecd, dan kun je er eens aan ruiken, zonder iets te installeren.
 • Vooral voor beginners die reeds met Windows verwend zijn geweest, is het nieuwe PARDUS haeyena 2008-1 een prettig en zeer compleet ding.

  Heeft ook een LiveCD om eerst te testen.

  Downloaden van 1 van de 2 gegeven "mirrors" gaat stukken betrouwbaarder en sneller dan van de main site.

  Pas op: NIET de KDE4-versie kiezen!!!

  http://www.pardus-linux.nl/?p=download-pardus

  http://forum.pardus-linux.nl/
 • [quote:cba4d1cc2c="willem1940"]Vooral voor beginners die reeds met Windows verwend zijn geweest, [/quote:cba4d1cc2c]

  Nou, verwend…. Pffff. Ik vond het op het laatst, toen ik nog Windows gebruikte (2006), niet echt leuk meer. Ik voelde me niet veilig op het internet en ik was veel te veel tijd kwijt met defragmenteren, opruimen, register schoonmaken, virussen scannen en dat soort gedoe.

  Waarmee ik niet wil zeggen dat W. slecht is, maar het is wel "matig tot redelijk". Daarmee voel ik me in elk geval niet bepaald verwend.

  Linux heeft ook z'n nadelen, maar alles bij elkaar genomen is het toch duidelijk beter en gebruikersvriendelijker dan Windows.

  Tot slot: persoonlijk vind ik Ubuntu op dit ogenblik de makkelijkste en beste Linux voor beginners. Met bovendien een enorme gebruikersgemeenschap, ook in Nederland, waar je eenvoudig en snel aan hulp kan komen voor je eventuele problemen of vragen.
  http://forum.ubuntu-nl.org/

  Niet voor niets is Ubuntu in vier jaar tijd uitgegroeid tot de grootste en meestgebruikte (als we de netboekjes met de voorgeïnstalleerde Xandros en Linpus niet meetellen).

  Er zijn ook andere goede distro's natuurlijk. Persoonlijk ben ik erg onder de indruk van de kwaliteit van openSUSE. Zeker sinds versie 11.0. En CentOS 5.2 is ook een van mijn favorieten. Maar op dit ogenblik is, naar mijn mening, Ubuntu de beste en makkelijkste.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.