Vraag & Antwoord

OS Linux

Probleem opstarten Ubuntu Linux

Anoniem
jolo
14 antwoorden
 • Ik heb gisteren op mijn 160 GB IDE-schijf proberen Ubuntu te installeren, maar Grub zegt dat er een fout is omdat de partitie voorbij de maximale clustergrootte staat en daarom niet kan opstarten. Ik gebruik bootpart om grub vanuit de Windows opstartmenu op te starten. Voorheen werkte ik met Mandriva Linux op dezelfde partitie en dit werkte zonder probleem.

  Ik had vanaf de Windows opstartmenu nooit problemen om Mandriva Linux op te starten. Met Ubuntu hangt het systeem met bovenstaande foutmelding. Dus dat verhaal van "beyond the cluster boundary" kan niet het probleem zijn, maar misschien toch bij Ubuntu ?

  Ik heb de laatste X86-64 versie van Ubuntu geïnstalleerd. Hoe kan ik dit oplossen ?
 • [quote:8f081fe7dc="Nelson Lau"] Ik gebruik bootpart om grub vanuit de Windows opstartmenu op te starten. [/quote:8f081fe7dc]

  Daar ligt het aan, denk ik. Aan de ingewikkelde constructie met bootpart(? nooit van gehoord….) dus.

  Als je gewoon installeert zoals het normaal gaat, zodat je alleen met Grub te maken hebt, dan zul je geen problemen hebben, denk ik. Installeer Ubuntu eens zo:
  http://sites.google.com/site/computertip/installeren
 • Hallo,

  vreemd genoeg heb ik het vandaag toch nog aan de praat gekregen met bootpart. Ik moest de optie LBA invoeren zodat grub de juiste opstartgegevens krijgen. Nu kan ik vanuit de Windows bootmanager het grub bootmenu aanspreken. Nu nog de Nvidia driver goed krijgen voor de juiste resolutie: krijg hem niet hoger dan 1024 x 768, terwijl die 1680 x 1050 moet zijn. Ik krijg de X-configurator niet goed, terwijl dat met Mandriva geen enkel probleem was, hoe kan dit ?
 • de restricted driver al geinstalleerd?(systeem/beheer/hardwaredrivers)
 • Ja, gedownload van nvidia, echter met de ubuntu-interface geen enkele mogelijkheid om de driver 1680 x 1050 aan te laten sturen. Ik krijg zelfs geen mogelijkheid om dit aan te vinken of in te vullen.

  De interface is zelfs origineel van Nvidia zelf…….

  Bij Mandriva was zelfs met de GNU-driver de juiste resolutie in één keer goed geïnstalleerd. Knettergek word je ervan……
 • Toepassingen - Hulpmiddelen - Terminalvenster
  tik in:
  gksudo nvidia-settings

  druk op Enter

  Indien nvidia-settings nog niet is geinstalleerd, eerst even installeren via Systeem - Beheer - Synaptic pakketbeheer
 • Ik zei nog: die nvidia-interface (nvidia-settings) is reeds geïnstalleerd. Echter geen enkele mogelijkheid om 1680 x 1050 in te geven of via de advance opties. Het enige wat ik kan doen is om het panningsgebied uit te breiden naar 1680 x 1050. Hoe krijg ik het voor elkaar dat ik op native 1680 x 1050 te draaien ?
 • [quote:fb4eef0f41="Nelson Lau"]Ik zei nog: die nvidia-interface (nvidia-settings) is reeds geïnstalleerd. [/quote:fb4eef0f41]

  Dat zei je niet. Je zei alleen, dat de driver was geïnstalleerd. En dat is iets heel anders dan het instellingsprogrammaatje nvidia-settings.

  Overigens weet ik verder geen oplossing voor je probleem.
 • Tijdens de installatie van de "proprietary driver" van Nvidia werd automatisch het programma nvidia-settings geïnstalleerd, dus vandaar dat ik de driver + utility als één geheel beschouw….

  Eindelijk opgelost: ik had via sudo chmod in een xterminal eerst de xorg.conf bestand kunnen ontgrendelen om vervolgens de data zelf aan te passen voor de horizontale en verticale frequenties van mijn Samsung 226BW scherm.

  Als ik niks van unix-commando's had afgeweten, had ik dit nooit kunnen oplossen.

  Waarom niet zoals Mandriva Linux tijdens de installatie een X-server test laten uitvoeren en op voorhand een scherm kiezen die het meest lijkt op mijn scherm, zoals "LCD scherm met 1680x1050 resolutie" zodat de xorg.conf bestand automatisch al de juiste instelling in zich heeft voordat die "proprietary" driver werd gedownload van Nvidia ? Ik weet ook wel dat niet alle schermen door Ubuntu herkend kunnen worden via PnP.

  Jammer: een ernstige tekortkoming tijdens de Ubuntu installatie……
 • Om welke versie van Ubuntu ging het dan? In Ubuntu 8.04.1 hoef je bij mijn weten de gegevens van de monitor niet meer handmatig in te typen. Ik draai zelf op de hoofd PC uit mijn onderschrift Ubuntu 8.04.1 waarvan dit een deel is van mijn /etc/X11/xorg.conf die automatisch was gegenereerd door dexconf
  [code:1:5a9a714a81]
  Section "Device"
  Identifier "Configured Video Device"
  Driver "nvidia"
  Option "NoLogo" "True"
  EndSection

  Section "Monitor"
  Identifier "Configured Monitor"
  EndSection

  Section "Screen"
  Identifier "Default Screen"
  Monitor "Configured Monitor"
  Device "Configured Video Device"
  Defaultdepth 24
  EndSection
  [/code:1:5a9a714a81]
  Ik heb zelf ook een TFT monitor. Deze is 22 inch en de resolutie daarvan wordt gedetecteerd door de nvidia drivers. Dit kan je checken in het Terminalvenster via commando
  [code:1:5a9a714a81] cat /var/log/Xorg.0.log | grep NV [/code:1:5a9a714a81] Een ingekort deel van deze output
  [code:1:5a9a714a81]
  <knip>
  (II) NVIDIA(0): Detected PCI Express Link width: 16X
  (–) NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
  (–) NVIDIA(0): Connected display device(s) on GeForce 7900 GS at PCI:1:0:0:
  (–) NVIDIA(0): LG L226WTQ (DFP-0)
  (–) NVIDIA(0): LG L226WTQ (DFP-0): 330.0 MHz maximum pixel clock
  (–) NVIDIA(0): LG L226WTQ (DFP-0): Internal Dual Link TMDS
  (II) NVIDIA(0): Assigned Display Device: DFP-0
  (==) NVIDIA(0):
  (==) NVIDIA(0): No modes were requested; the default mode "nvidia-auto-select"
  (==) NVIDIA(0): will be used as the requested mode.
  (==) NVIDIA(0):
  (II) NVIDIA(0): Validated modes:
  (II) NVIDIA(0): "nvidia-auto-select"
  (II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1680 x 1050
  <knip>
  [/code:1:5a9a714a81]
  Daarentegen op een andere oude Pentium 3 met multiboot, waaronder Ubuntu 7.10 staan in het /etc/X11/xorg.conf nog wel de monitor resoluties. Maar niet de horizontale en verticale frequenties van de TFT monitor.
 • De laatste versie van Kubuntu 8.10 64-bit versie download. Dus de versie met KDE-desktop

  Nog iets: ik heb nog zitten prutsen met grub. Ik kreeg hem eerst niet op mijn gewenste partitie, aangezien ik die via het Windows bootmenu wilde aanspreken. Zodra ik de gewenste partitie wou ingeven, waarop ik grub geïnstalleerd wilde zien (/dev/sdb9) gaf hij een fatale fout. Noodgedwongen mijn opstartpartitie eerst ook nog ongewenst laten overschreven, zodat ik met een fdisk /mbr had moeten terugzetten en nadien via X-Windows grub moeten aanpassen zodat de mijn opstartvolgorde werd zoals ik zelf wilde hebben (eerst Windows bootmenu en vandaar uit dus grub)….. In Mandriva kon ik gelijk en juist de juiste partitie aangeven en het werkt direct zonder problemen met lilo.

  Ik zou bijna zeggen: Murphy heeft weer flink toegeslagen tijdens de Ubuntu installatie…..

  Oh ja: ik krijg van X-Windows tijdens de resolutiecontrole een vreemde 50 Hz, terwijl mijn scherm via de OSD aangeeft dat het gewoon 60 Hz (65 KHz) is……..Ik kan enkel kiezen tussen 50 en 52 Hz, maar de hardware geeft wel de juiste frequentie aan……
 • Die 50 / 51 Hz is een verkeerde weergave van de werkelijkheid: het is een bekende fout in het stuurprogramma van Nvidia. Het heeft te maken met een unieke identificator voor situaties met meerdere schermen.

  In werkelijkheid staat de beeldfrequentie een stuk hoger. Je kunt het controleren via het BIOS van je scherm (de fysieke knoppen op je monitor).
 • [quote:ffb4ae58c9="Nelson Lau"]De laatste versie van Kubuntu 8.10 64-bit versie download. [/quote:ffb4ae58c9] Als je de desktop versie bedoelt, zou je nog kunnen opstarten als LiveCD. Als ik dit hier doe met een Ubuntu 8.10 double-side DVD op de hoofd PC uit mijn onderschrift, dan is de resolutie met de open source nv driver 1680x1050, die dan nog wel de juiste vernieuwingsfrequentie toont. 60 Hz. Na het installeren is dat nog steeds het geval. Na het installeren van de updates nog steeds. Pas na het activeren van de 177.80 nvidia drivers en een reboot, toont deze een vernieuwingsfrequentie van 50 Hz. [quote:ffb4ae58c9="pjotr123"]Die 50 / 51 Hz is een verkeerde weergave van de werkelijkheid: het is een bekende fout in het stuurprogramma van Nvidia. [/quote:ffb4ae58c9] Daar lijkt het inderdaad op.
 • Ik heb inderdaad opgestart met de Live-CD om te kijken en ik krijg als maximale resolutie 1024x768 en geen enkele mogelijkheid om het hoger te zetten. Murphy's law zullen we maar zeggen. Knettergek ben ik hiervan geworden, maar gelukkig werkt nu alles zoals het moet. Keep my fingers crossed…….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.