Vraag & Antwoord

OS Linux

error 21 ubuntu

Anoniem
maximilaan
8 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik heb pas geleden op mijn dell xp computer, op een tweede ide hardeschijf ubuntu geinstalleerd. Nou krijg ik bij het opstarten de error 21 van de grub loader. Ik kan niet kiezen voor windows xp of ubunte. Ik kan nou alleen ubuntu opstarten met de cd. Ik heb geen recovery cd van xp.

  Heeft iemand een oplossing voor mijn probleem waardoor ik geen van de twee OS'en kan opstarten (zonder cd)

  bedankt!
 • Grub error 21 betekent dat Grub de opgegeven harde schijf niet kan vinden.
  Dit kan komen doordat de naam van de harde schijf waarop linux staat die door de bios wordt gehanteerd afwijkt van de schijfnaam die in de grub-configuratie is ingesteld.
  Kijk even nadat je ubuntu hebt gestart in de grub-configuratie (dat is het tekstbestand /boot/grub/menu.lst) hoe de harde schijf heet en of dit in overeenstemming is met de werkelijkheid.
  Zie voor meer informatie over grub de documentatie op http://www.gnu.org/software/grub/manual/grub.html
 • Hallo

  Ik heb nou dus in het tekstbestand gekeken, daar wordt ik niet heel veel duidelijker uit, ik zag wel dit staan: ## default grub root device
  ## e.g. groot=(hd0,0)

  En ook dit onderaan: # This entry automatically added by the Debian installer for a
  non-linux OS
  # on /dev/sda1
  title Microsoft Windows XP Home Edition
  root (hd0,0)
  savedefault
  makeactive
  chainloader +1

  Dit lijken mij de enigste stukken die er iets mee te maken hebben, maar ik weet het natuurlijk verder ook niet. Ik zie nou dus al hd0,0 en sda1 voorbijkomen, ik had al ergens gelezen dat sda betekent dat het SCIS of Sata is, maar het is IDE, dus lijken mij de hd0,0's de goede.

  De harde schijf waar XP op staat is een 120gb IDE schijf die verdeeld is in 2 partities Lokaal station :C en : D en ubuntu staat op een oude 40gb IDE schijf die iets van G:G heet, geen lokaal station.

  Kan iemand mij vertellen wat ik nu zou moeten doen?

  Bedankt!
 • Grub zit in de MBR van de verkeerde schijf. Het is veel beter, om Ubuntu te installeren op *dezelfde* fysieke harde schijf als Windows. Naast elkaar. Dan heb je geen problemen.

  Vervang Grub door NTLoader als volgt:
  http://sites.google.com/site/computertip/grub
  (punt 3 c)
 • Ok ik heb nu de grub loader verwijdert en nu boot ie gewoon windows, dus dat is al mooi, maar nou vindt ie de schijf waarop ubuntu staat niet meer.

  Weet iemand een manier om deze schijf te vinden? Zoja, kan ik dan deze schijf zomaar formateren zodat ik hem nog als dataschijf kan gebruiken?
 • Formatteer hem met de Gparted LiveCD:
  http://sites.google.com/site/computertip/partitioneren
 • [quote:f09bc916ab="pjotr123"]Grub zit in de MBR van de verkeerde schijf. Het is veel beter, om Ubuntu te installeren op *dezelfde* fysieke harde schijf als Windows. Naast elkaar. Dan heb je geen problemen. [/quote:f09bc916ab] In principe kan elke willekeurige Linux distributie op een tweede harde schijf geïnstalleerd worden. Ik heb zelf in een van mijn oude Pentium 3 PC's twee harde IDE schijven. Waarvan op zowel de eerste en tweede harde schijven Linux distributies staan.

  Het probleem van de TS zit 'm waarschijnlijk in het hebben van een SATA en IDE schijf in één PC. Als Windows op de SATA schijf staat en Linux op de IDE, dan zou het wel kunnen dat GRUB op het MBR van die IDE harde schijf is geïnstalleerd. Alleen verklaart dat nog niet de GRUB error. Als deze in het BIOS is geconfigureerd om op te starten vanaf de SATA schijf, dan zou gewoon Windows moeten opstarten.

  [quote:f09bc916ab="GeertErp"]Zoja, kan ik dan deze schijf zomaar formateren zodat ik hem nog als dataschijf kan gebruiken?[/quote:f09bc916ab] Ik denk dat je die schijf beter in een externe USB behuizing kunt plaatsen. (Waarbij je het beste de externe USB harde schijf kunt inpluggen, nadat Ubuntu is op gestart.) Ik heb zelf namelijk tijdelijk een IDE harde schijf gehad in de hoofd PC uit mijn onderschrift. De SATA schijf alleen ziet Ubuntu Linux als /dev/sda. Maar met de IDE harde schijf erbij, werd de IDE /dev/sda en de SATA /dev/sdb.
 • Ok ik zal hem wel eens proberen te formateren met Gparted, en btw, allebei de schijven zijn IDE.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.