Vraag & Antwoord

OS Linux

netwerkje maken (suse 11.1)

Anoniem
None
62 antwoorden
 • Via Windows kon ik altijd gemakkelijk de computers die op 1 router staan, met elkaar laten communiceren, eenvoudig en gebruikersvriendelijk, makkelijk zelf te vinden.

  Hoe gaat zoiets in SUSE?
 • ik meen via ip forwarding.
  Je zal het een en ander handmatig moeten aanpassen

  Aansluiten en via GUI's de boel configureren kan je wel vergeten
 • Jammer, nooit gehoord van "ip forwarding" en dus ook niets van begrepen. Is "netwerkje" in Linux alleen voor pro's bedoeld? Overal lees ik in teksten dat Linux (voortaan, inmiddels) "gebruikersvriendelijk" zou zijn.
 • Als het de bedoeling is dat bestanden en een printer tussen openSuSE en Windows XP te delen, zou je dat kunnen proberen via Samba. Enig uitleg hierover is te vinden op deze hyperlink http://susewiki.org/index.php?title=Setting_up_Samba
 • Samba; vast erg dom van mij maar geen woord van dat verhaal geeft mij enig "beeld".

  [b:519c2e2f7b]Samba staat niet in mijn programmalijst.[/b:519c2e2f7b]

  Toevallig herinnerde ik mij vaag uit oudere SUSEs dat ik er via yast en/of configuratie wel eens per ongeluk in terecht was gekomen en er niets mee kon; zo ook nu weer, in Yast veel dingen opengetrokken (weet niet meer welke) en inderdaad kwam ik in iets terecht met "Samba". Daarin een paar dingen aangevuld die ik meende/hoopte te begrijpen zoals de naam van het bedoelde netwerkje en omdat iemand zoiets hier schreef, iets met "forwarden activeren" aangevinkt.

  Toch denk ik niet dat dit gaat werken. Maakt een Gewone Gebruiker hier überhaupt een kans?
 • Samba kun je instellen in yast (wat overigens de plek is voor al je netwerkinstellingen).
  Wil je dat je linux-pc vindbaar is, dan moet je de samba-server in yast instellen.
 • [quote:3baab7fede="bd54338rre"]ik meen via ip forwarding.
  [/quote:3baab7fede]

  Dat meen je dan verkeerd :)

  ip-forwarding lijkt me meer iets om een server op een intern netwerk zichtbaar te maken op een extern netwerk, zoals internet.
 • Dan zou je het kunnen proberen via deze Tutorial http://www.swerdna.net.au/linhowtolanprimer.html die misschien makkelijker te volgen is door de afbeeldingen.
 • Ik denk dat ik dit moet opgeven; er was dacht ik een oude draad Linux versus Windows, met veel over "gebruikersvriendelijkheid"?

  Misschien kan één van mijn schoonzoons mij helpen, is een (uiteraard drukbezette) Techneut.
 • [quote:d3b63519ff="willem1940"] Overal lees ik in teksten dat Linux (voortaan, inmiddels) "gebruikersvriendelijk" zou zijn.[/quote:d3b63519ff]

  Tja, je moet niet alles geloven wat je leest :)

  Ik werk zelf amper met samba, dus heb me er nooit zo in verdiept. Ik gebruik zelf geen windows, en dan heb je samba niet nodig: toegang tot andere pc's doe ik via nfs, en printen gewoon rechtstreeks via CUPS (laatste kan ook vanuit een windows-computer, maar dan moet je onder suse een printer aanmaken met als stuurprogramma 'raw')

  Ik heb met opensuse 11.0 een keer met succes een samba-netwerk kunnen opzetten.
  Als volgt gedaan:

  in yast de samba-server ingesteld. Daarbij is het vooral belangrijk dat je een bruikbare naam voor de werkgroep opgeeft en dat de bijhorende poort in de firewall opengaat. Daarna heb ik onder Linux een gebruiker aangemaakt met dezelfde gebruikersnaam/wachtwoord als onder windows. Daarna met het commando [b:d3b63519ff]smbpasswd -a gebruikersnaam[/b:d3b63519ff] de gebruiker geexporteerd naar samba. Daarna op de windows-computer het windows-netwerk ingesteld, daarbij dezelfde werkgroepnaam als onder suse gebruikt. Vervolgens de boel opnieuw opgestart en verscheen onder Windows het samba-netwerk met de suse-computer. Netjes ingelogd met gebruikersnaam/wachtwoord van de windows-gebruiker en ik zat op de server.
 • vage links trouwens

  over en weer elkaar 'bashen'

  doe ik niet meer aan mee.
 • [quote:cb393518c8="maximilaan"][quote:cb393518c8="willem1940"] Overal lees ik in teksten dat Linux (voortaan, inmiddels) "gebruikersvriendelijk" zou zijn.[/quote:cb393518c8]

  Tja, je moet niet alles geloven wat je leest :)

  Ik werk zelf amper met samba, dus heb me er nooit zo in verdiept. Ik gebruik zelf geen windows, en dan heb je samba niet nodig: toegang tot andere pc's doe ik via nfs, en printen gewoon rechtstreeks via CUPS (laatste kan ook vanuit een windows-computer, maar dan moet je onder suse een printer aanmaken met als stuurprogramma 'raw')

  Ik heb met opensuse 11.0 een keer met succes een samba-netwerk kunnen opzetten.
  Als volgt gedaan:

  in yast de samba-server ingesteld. Daarbij is het vooral belangrijk dat je een bruikbare naam voor de werkgroep opgeeft en dat de bijhorende poort in de firewall opengaat. Daarna heb ik onder Linux een gebruiker aangemaakt met dezelfde gebruikersnaam/wachtwoord als onder windows. Daarna met het commando [b:cb393518c8]smbpasswd -a gebruikersnaam[/b:cb393518c8] de gebruiker geexporteerd naar samba. Daarna op de windows-computer het windows-netwerk ingesteld, daarbij dezelfde werkgroepnaam als onder suse gebruikt. Vervolgens de boel opnieuw opgestart en verscheen onder Windows het samba-netwerk met de suse-computer. Netjes ingelogd met gebruikersnaam/wachtwoord van de windows-gebruiker en ik zat op de server.[/quote:cb393518c8]NFS gevonden, onder een andere subrubriek in Yast dan waar Samba in tevoorschijn kwam. Hierin de naam van het netwerkje ingevuld en ook weer "forwarden" aangevinkt. Hoe en waar nu verder?

  Wat een onzin trouwens "inloggen"; sinds Windows doen de computers dat toch zelf, in het thuisnetwerkje?
 • [quote:8c65d658c6="willem1940"]NFS gevonden, onder een andere subrubriek in Yast[/quote:8c65d658c6]
  Een nfs-client voor windows kost iets van 400 euro, dus tenzij je alleen linux-pc's hebt moet je nfs helemaal vergeten ;)

  [quote:8c65d658c6] dan waar Samba in tevoorschijn kwam. Hierin de naam van het netwerkje ingevuld en ook weer "forwarden" aangevinkt. Hoe en waar nu verder?[/quote:8c65d658c6]

  Ik zit nu achter een standalone pc met suse 10.0, dus kan nog niet in detail hier op in gaan :)
  Dat wordt zondagavond op zijn vroegst.

  [quote:8c65d658c6]
  Wat een onzin trouwens "inloggen"; sinds Windows doen de computers dat toch zelf, in het thuisnetwerkje?[/quote:8c65d658c6]
  Hangt van je configuratie af. Ik ben van oudsher gewend dat samba niet zonder meer toegang tot het netwerk toelaat. Als je dus onder windows een samba-server aanklikt wordt je automatisch onder windows gevraagd naar gebruikersnaam/wachtwoord voor toegang tot de server.
  Kweetnie hoe dat anno 2009 in opensuse 11.1 is, dat moet ik dus even uitvogelen.
 • Ik bedoel dat netwerkjes in Windows domweg werken, zonder dure extra-dingen ofzo en er is maar 1 rubriek met extra icoon in bureaublad waar je alles in kunt vinden en instellen, zonder lange lappen handleiding.

  Het belangrijkste voor mij is voorlopig dat ik 2 Linux-computers met elkaar in verbinding krijg maar dat zie ik niet zomaar gebeuren en wellicht/vermoedelijk heb ik al extra problemen geschapen door te prutsen in de moeizaam opgespoorde rubrieken samba en NFS, zonder echt te weten wat ik doe.

  Een woord als "netwerk" zit nergens in mijn bureaublad en ook niet onder "programma's" in SUSE.

  Hoe hard de Techneuten het ook proberen te ontkennen, Linux is gebruikersONvriendelijk. Dit bewijst de practijk ook, want slechts een zeer klein gedeelte van de wereldbevolking gebruikt het terwijl het toch GRATIS komt.

  http://www.metaseek.nl/search/nl/1/linux+gebruiksonvriendelijk
  http://www.metaseek.nl/search/nl/1/linux+gebruikersonvriendelijk
 • waarom wil je ze laten communiceren met elkaar?
  bestanden overplaatsen naar elkaar?

  dan zou je op de ene een ftp-server kunnen installeren , en op de ander bv filezilla

  installeer dan filezilla en vsftpd

  ftp server op suse
 • [quote:364ca9e9f1="willem1940"]

  Hoe hard de Techneuten het ook proberen te ontkennen, Linux is gebruikersONvriendelijk. Dit bewijst de practijk ook, want slechts een zeer klein gedeelte van de wereldbevolking gebruikt het terwijl het toch GRATIS komt.
  [/quote:364ca9e9f1]

  dat komt omdat je zelf aan de bak moet.
  bij windows is het domweg klik-klak, en het werkt, zonder dat men ook maar iets van het proces begrijpt.

  Ter illustratie
  Had per abuis mijn usb drive geformateerd tijdens schone installatie van fedora.
  Ding kon dus met geen mogelijkheid gemount worden. Had dus zelf partities moeten aanmaken, en met God's gratie is dat nog gelukt ook

  vrij pittige klus, maar het gaf wel een goed gevoel
 • [quote:599271cd1f="willem1940"] Hoe hard de Techneuten het ook proberen te ontkennen, Linux is gebruikersONvriendelijk. Dit bewijst de practijk ook, want slechts een zeer klein gedeelte van de wereldbevolking gebruikt het terwijl het toch GRATIS komt. [/quote:599271cd1f] Het draaien van een Linux distributie is dan wel vrijwel gratis. Dat geldt echter niet voor telefonische Linux support. Daarvoor moet nog gewoon worden betaald. Verder is het gratis kunnen draaien ook niet het belangrijkste bij Linux. Het belangrijkste bij Linux is dat het om vrije software gaat. Uitgezonderd uiteraard onder andere de gesloten ATI en nVidia 3D drivers. En ook uitgezonderd allerlei multimedia codecs. En misschien nog wel iets.

  Overigens heb ikzelf ook niet openSuSE 11.0 Samba aan de praat kunnen krijgen. Het enige dat ik in openSuSE 11.0 wel werkend heb kunnen krijgen is, bestanden uitwisseling via scp Dat wil zeggen met de openSuSE firewall disabled. Dan kan ik daarmee bestanden kopiëren tussen openSuSE Linux en een andere Linux distributie.

  Samba heb ik tot nu toe alleen aan de praat weten te krijgen in Ubuntu 8.04.2.
 • [quote:04670ab2d1="bd54338rre"]waarom wil je ze laten communiceren met elkaar?
  bestanden overplaatsen naar elkaar?

  dan zou je op de ene een ftp-server kunnen installeren , en op de ander bv filezilla

  installeer dan filezilla en vsftpd

  ftp server op suse[/quote:04670ab2d1]Dank; als het echte netwerkje niet lukt en ik dus bovendien het bestaand netwerkje in de draadloos-afdeling van de router niet meer zal kunnen benutten zonder een windows-computer(telefoon) zoals waar mijn (klein)kinderen mee binnenstappen, dan zou dit te proberen zijn; ik ga in ieder geval bekijken of het voor mij overzienbaar is. Mijn vrouw wil echter graag met haar Medion MD 97000 laptop die middels Pardus Linux is "gered" omdat Windows XP daar steeds de SATA-driver van kwijtraakt, per se haar draadloze verbinding terughebben om overal in huis en tuin het ding te kunnen benutten.

  [quote:04670ab2d1]
  BerichtGeplaatst: zo jan 25, 2009 12:41 pm Onderwerp:
  vage links trouwens

  over en weer elkaar 'bashen'

  doe ik niet meer aan mee.[/quote:04670ab2d1] Nee, niet echt hoewel het soms daarin dreigt te ontaarden; wat mij echt dwarszit zijn vooral op Net de op aanvangers gerichte boodschappen waarin het wordt voorgesteld alsof Linux voor niet-techneuten in [b:04670ab2d1]gebruikersvriendelijkheid[/b:04670ab2d1] (voor de Gewone Gebruiker) zou kunnen wedijveren met Windows. Misschien komt dat ooit in orde maar voorlopig niet.

  Het is mij echt wel duidelijk dat iemand die op voldoend niveau tot programmeren in staat is, zelfstandig ook aanpassingen/uitbreidingen kan bedenken tot zelfs een eigen distro.
 • [quote:ca4f9ad449="willem1940"] ………….., bestanden uitwisseling via scp Dat wil zeggen met de openSuSE firewall disabled. Dan kan ik daarmee bestanden kopiëren tussen openSuSE Linux en een andere Linux distributie.
  ……………..[/quote:ca4f9ad449]Merci, ook dat zal ik eens opzoeken/doorlezen en als het niet te moeilijk voor mij is, uitproberen.
 • Jammer: de beide aangedragen technische oplossingen zijn voor mij niet werkbaar.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.