Vraag & Antwoord

OS Linux

Ubuntu ziet harde schijf niet

Anoniem
None
9 antwoorden
 • Ik heb de md5sum gecheckt in Debian en ik krijg deze code:
  [code:1:ffbecdd26e]
  d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
  [/code:1:ffbecdd26e]

  Als ik op de Ubuntu site bij de md5sum kijk voor Ubuntu 8.10 server dan staat er een md5 hash die begint met a….

  Ik heb een in Virtualbox een nieuwe virtuele box aangemaakt en geboot met de gebrande ubuntu server cd. Bij het laten controleren van de cd geeft hij aan dat er geen fouten gevonden zijn.

  Dan zou het dus aan de dvd-speler en dvd-brander in het P4 systeem kunnen liggen? Dvd-speler uit mijn C2D systeem dan maar over bouwen?

  De dvd-brander is 4 jaar oud en de dvd-speler is bijna 7 jaar oud. Raar vindt ik dan dat beide drives problemen geven.

  [b:ffbecdd26e]Edit: De dvd-speler overbouwen was een optie geweest. Echter mijn mobo heeft maar 4 sata poorten en deze zijn al ingebruik door 4 sata schijven. [/b:ffbecdd26e]
 • Ik heb Ubuntu server met Nero gebrand op cd. Als ik de installatie ga starten en de cd ga scannen op fouten dan krijg ik een IO error en de melding: "de MD5-som van het bestand ./pics/debian.jpg klopt niet. Mogelijk is dit bestand corrupt of is uw cd beschadigd".

  Als ik de Alternate cd probeer dan krijg ik de melding van een fout in een package.

  Ik heb image al gebrand op een TDK en Platinum cd-rw met een snelheid van 10x. Daarna op een TDK cd-r gebrand met 8x.

  In eerste instantie had ik de gedachte dat de image niet goed kon zjin, maar na het proberen van de Alternate installer die gedachte laten gaan, want ook de Alternate cd geeft fouten.

  Echter het installeren van Ubuntu server in virtualbox gaat probleemloos. Zelfs de cd laten scannen op fouten. Geen enkele fout gevonden.

  Ik denk dat er bij het branden wat verkeerd gaat, maar wat?

  De optische drive die ik gebruik om de image te branden op cd is een LiteOn iHAS422 dvd-brander.

  De optische drive die ik gebruik om te installeren is een LiteOn SOHW1633S dvd-brander.

  In dit topic heb ik het probleem ook al aangekaart.

  Echter brand ik een image van debian op cd en ga deze installeren, dan gaat dit probleemloos. Echter Debian ziet mijn raid1 niet.
 • Als de CD testen die je tijdens het opstarten vanaf de Ubuntu CD kunt doen mislukt, zou het onder andere aan de DVD speler/brander kunnen liggen. Heb je de mogelijkheid om (tijdelijk) een andere DVD speler/brander te gebruiken. Als je op die PC ook nog Windows hebt staan, zou je de beide DVD spelers/branders eerst nog even kunnen testen via applicatie Nero CD DVD Speed met optie ScanDisk.

  Als je denkt dat er bij het branden iets fout gegaan is, dan zou je de optie "Verify written data" kunnen proberen. In een willekeurige Linux distributie zou de md5sum van de gebrande CD kunnen checken. Dan check je eerst welke device je DVD speler/brander is, waarin je Ubuntu CD plaatst. Typ dan in een Terminalvenster [code:1:3ea1a26981] dd if=/dev/scd0 | md5sum [/code:1:3ea1a26981][Enter] Maar dan met het juiste device. Zodat je die kunt vergelijken met de md5sum op de Ubuntu website. Overigens je had toch wel de md5sum gecheckt van de gedownloade Ubuntu ISO.
 • [quote:8ddff15363="rolla"]De dvd-brander is 4 jaar oud en de dvd-speler is bijna 7 jaar oud. Raar vindt ik dan dat beide drives problemen geven. [/quote:8ddff15363] Dat is best mogelijk. Zelf schat ik de levensduur van een optisch apparaat een jaar of vier. Ik heb zelf zojuist een DVD brander en een speler van een jaar of 4 oud vervangen door nieuwe. Dat wil zeggen. Onlangs nieuw aangeschaft. De fabriek datum is al een jaar oud. Wellicht liggen ze lang bij de fabriek/importeur en (online)winkel. Ze gaan wel langer mee dan een diskette station. Maar wel weer korter dan een CPU. Want die kan theoretisch twintig jaar meegaan. Er bestaan dan wel DVD speler schoonmaak setjes. Maar die kosten bijna zo duur al een nieuwe DVD speler. En ik heb daarover mijn twijfels of die wel (goed) werken.

  Wellicht probeer ik de Ubuntu Server editie ook nog wel. Want in de PC Active van februari 2009 staat een interessant artikel over Ubuntu Server 8.04 LTS.

  [quote:8ddff15363="rolla"] Edit: De dvd-speler overbouwen was een optie geweest. Echter mijn mobo heeft maar 4 sata poorten en deze zijn al ingebruik door 4 sata schijven. [/quote:8ddff15363] Wellicht kun je Ubuntu installeren vanaf een USB stick overwegen https://help.ubuntu.com/community/Installation/FromUSBStick
 • Booten van een usb stick gaat niet lukken aangezien ik geen usb stick heb.

  Ik heb verder ook geen problemen met mijn optische drives. Alleen bij het installeren van Ubuntu. Naar mijn idee worden deze problemen veroorzaakt door dat de ubuntu cd geheel vol staat met data. Een Windows XP cd wordt probleemloos gelezen, maar deze staat dan ook maar 3/4 vol.

  Ik ga een nieuwe sata dvd-speler halen en mijn oude dvd-brander in mijn nieuwe systeem bij plaatsen.
 • Problemen met lezen van de cd zijn opgelost door een nieuwe dvd-speler in te bouwen.

  Echter als ik nu boot met de Ubuntu server cd dan detecteerd hij Sata raid devices en vraagt hij of ik deze wil gebruiken. Kies ik ja dan krijg ik een rood (fout) scherm. Kies ik echter nee dan ziet hij mijn 250 Gb schjif niet.

  Zowel mijn usb schijf als 500 gb sata worden keurig herkend. De 250 sata staat in de boot sequence als eerste schijf in gesteld, maar wordt niet herkend c.q. weergegeven.

  Debian herkend wel alle schijven!!
 • [quote:2eafdf0d53="rolla"]Kies ik ja dan krijg ik een rood (fout) scherm.[/quote:2eafdf0d53] Kun je iets meer zeggen over de foutmelding? En gaat het hier om software- of hardware RAID? Wellicht staat er in dit artikel over Ubuntu Server 6.06 LTS iets bruikbaars http://advosys.ca/viewpoints/2007/04/setting-up-software-raid-in-ubuntu-server/ maar is wellicht ook bruikbaar voor een recenter Ubuntu Server versie.
 • [quote:b0f42256e8="jolo"][quote:b0f42256e8="rolla"]Kies ik ja dan krijg ik een rood (fout) scherm.[/quote:b0f42256e8] Kun je iets meer zeggen over de foutmelding? En gaat het hier om software- of hardware RAID? Wellicht staat er in dit artikel over Ubuntu Server 6.06 LTS iets bruikbaars http://advosys.ca/viewpoints/2007/04/setting-up-software-raid-in-ubuntu-server/ maar is wellicht ook bruikbaar voor een recenter Ubuntu Server versie.[/quote:b0f42256e8]

  De excacte foutmelding weet ik niet meer.

  Bij het dectereren van de schijven geeft hij aan dat er Serial Ata Raid devices gevonden zijn en dan kan ik ja of nee drukken. Om dat mijn harde schjiven sata schijven zijn dacht ik dat op ja moest drukken. Echter dan verschijnt de foutmelding. Dus ik kies nee en dan ziet hij mijn 250 gb schijf niet.

  Overigens wil ik geen raid gebruiken wat in eerste instantie wel de bedoeling was.

  Mijn indeling is nu als volgt:
  250 gb schijf
  =========
  Primair: Win XP
  Primair: Linux
  Logisch: Swap
  Logisch: Download

  500 gb schijf
  =========
  Logisch: Data

  Ik heb nu eerst XP geinstalleerd en ga op een later tijdstip Ubuntu of Debian er naast installeren. Voorlopig ga ik eerst met Linux experimenteren in Virtualbox.
 • [quote:90a0688887="rolla"]Bij het dectereren van de schijven geeft hij aan dat er Serial Ata Raid devices gevonden zijn en dan kan ik ja of nee drukken. [/quote:90a0688887] Als je geen RAID wilt gebruiken, waarom verschijnt dan die vraag? Dat geeft de mij de indruk dat in het BIOS RAID is geconfigureerd. Meestal wordt RAID alleen gebruikt bij harde schijven van gelijke grootte.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.