Vraag & Antwoord

OS Linux

Bootloader aanpassen

Anoniem
Drewster
6 antwoorden
 • ik heb een vergelijkbare situatie gehad met opensuse vs vista. Probleem met vista is dat zijn bootloader (bcd) een commandogebaseerde interface heeft die dusdanig spartaans is dat menig UNIX-coder er jaloers op zou worden :)
  Ik heb toen op internet een grafische BCD-frontend gevonden waarmee ik op vrij eenvoudige wijze de vista-bootloader kon terugzetten naar de standaard.
  Nadeel is dat daardoor grub ook weg is, maar dat is gelukkig vrij eenvoudig op te lossen met een installatie-cd van je linux-distributie.
 • De situatie schets: Ik had/heb winXP op mijn pc staan, ik wilde een kijkje nemen naar vista om te zien wat ik nou allemaal aan het missen was (…niets dus), en heb toen vista op een partitie gezet die ik niet aan het gebruiken was. Aangezien ik niets aan het missen was heb ik Ubuntu eroverheen geïnstalleerd, dat is allemaal prima gelukt en ik heb nu dus winXP en Ubuntu naast elkaar op de compu. Tot zover de situatie, nu het probleem: Vista heeft een bootloader geïnstalleerd om tussen XP en Vista te kunnen kiezen en Ubuntu heeft een bootloader (grub) geïnstalleerd om onderscheid te kunnen maken tussen de win bootloader en Ubuntu. Wat ik wil is de Vista bootloader er tussen uit halen. Hoe doe ik dat op zo'n manier dat ik nog tussen Ubuntu en XP kan kiezen, dus eigenlijk alleen de grub behoud met de mogelijkheid van het opstarten van XP…?

  Lang verhaal en niet exclusief Linux gerelateerd, maar ik dacht dat het waarschijnlijker was dat Linux mensen kennis hadden van windhoos dan andersom.
 • Tip: bekijk deze link maar eens !

  http://sites.google.com/site/computertip/grub

  en als je meer info wil over ubuntu natuurlijk het beste forum: http://forum.ubuntu-nl.org/index.php

  Gr Karel,  [quote:65d6707a45="Drewster"]De situatie schets: Ik had/heb winXP op mijn pc staan, ik wilde een kijkje nemen naar vista om te zien wat ik nou allemaal aan het missen was (…niets dus), en heb toen vista op een partitie gezet die ik niet aan het gebruiken was. Aangezien ik niets aan het missen was heb ik Ubuntu eroverheen geïnstalleerd, dat is allemaal prima gelukt en ik heb nu dus winXP en Ubuntu naast elkaar op de compu. Tot zover de situatie, nu het probleem: Vista heeft een bootloader geïnstalleerd om tussen XP en Vista te kunnen kiezen en Ubuntu heeft een bootloader (grub) geïnstalleerd om onderscheid te kunnen maken tussen de win bootloader en Ubuntu. Wat ik wil is de Vista bootloader er tussen uit halen. Hoe doe ik dat op zo'n manier dat ik nog tussen Ubuntu en XP kan kiezen, dus eigenlijk alleen de grub behoud met de mogelijkheid van het opstarten van XP…?

  Lang verhaal en niet exclusief Linux gerelateerd, maar ik dacht dat het waarschijnlijker was dat Linux mensen kennis hadden van windhoos dan andersom.[/quote:65d6707a45]
 • ander punt: als vista weg is, maar je nog wel de keuze hebt tussen vista en xp, dan is die bootloader niet van vista, maar van xp.
  Kijk dan eens in de root van XP (dus c:\),of je daar een boot.ini ziet staan.
  xp verbergt die standaard, dus wellicht moet je die eerst zichtbaar maken, of bekijk het vanuit ubuntu.
  In dat tekstbestand staat een timeout en de te starten besturingssytemen. Wis de informatie van vista en zet de timeout op 0 of maak die leeg.
 • [quote:048e08f5c8="maximilaan"]ander punt: als vista weg is, maar je nog wel de keuze hebt tussen vista en xp, dan is die bootloader niet van vista, maar van xp.[/quote:048e08f5c8]Nee het is nog steeds de Vista bootloader, omdat ik gewoon ubuntu over vista heen heb gezet staat de bootloader van Vista nog in de mbr, Wat ik eigenlijk had moeten doen is voor het installeren van ubuntu, met de installatie CD van XP in de recovery console "fixmbr" en "fixboot" uitvoeren. Dat had de vista bootloader verwijderd en dan had gewoon XP automatisch opgestart en had grub, na installatie van ubuntu de keuze gegeven om XP op te starten ivp naar de bootloader te verwijzen. Ik wilde dat alleen niet doen voor ik wist hoe ik grub terug zou moeten krijgen. De boot.ini op de C schijf verandert niets aan de Vista bootloader.

  Thanx iig, die eerste link lijk wel bruikbaar, dat ga ik als eerste maar uitproberen. Als ik "messed up" raakt kom ik hier wel schelden ;)
 • [quote:41f37f3f9f="Drewster"]Nee het is nog steeds de Vista bootloader, omdat ik gewoon ubuntu over vista heen heb gezet staat de bootloader van Vista nog in de mbr[/quote:41f37f3f9f]

  Niet helemaal: als grub als eerste start is het grub die in de mbr staat.
  De bootloader van vista staat dan in de root van c:\

  Grub verwijst overigens nooit naar een specifieke windows-versie, maar zwengelt gewoon de opstartcode in de root van de bijhorende partitie aan. In jouw geval was dat dus de opstartcode van het bootloadermenu van xp of vista,


  [quote:41f37f3f9f] Wat ik eigenlijk had moeten doen is voor het installeren van ubuntu, met de installatie CD van XP in de recovery console "fixmbr" en "fixboot" uitvoeren.[/quote:41f37f3f9f]
  Yup, dat reset ook de bootloader van windows. Heeft eigenlijk zelfde effect als mijn optie ;)
  Verschil is dat je met easybcdedit ook kunt vermijden dat je grub verwijderen moet, alleen werkte dat bij mij niet..

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.