Vraag & Antwoord

OS Linux

veilige modus

Anoniem
None
4 antwoorden
 • Goedemiddag.

  Ik heb een korte vraag. ik heb een acer aspire one met linux erop.
  Maar ik zit met wat problemen waardoor me internet en mousepad het niet meer doen. zit er ook een veilige modus op linux of een vergelijkbaar dos programma.

  alvast bedankt
 • Weinig aspire-gebruikers hier….


  Linux kent geen veilige modus zoals windows die heeft, maar werkt met runlevels. runlevels zijn verschillende niveaus waarin het systeem kan draaien, en het starten of overgaan naar een bepaald niveau worden bepaalde systeemprogramma's opgestart of juist afgesloten.
  Runlevels worden ook wel inits genoemd.

  Bij de meeste linux-distributies is init 5 het runlevel met de grafische omgeving, multi-user en netwerkondersteuning, en init 3 het runlevel zonder grafische omgeving (dus soort DOS, tekstgebaseerd). init 1 is de meestkale, die is single-user (alleen de systeembeheerder kan inloggen), en er worden vrijwel geen aanvullende diensten opgestart.
  Welke runlevels jouw linux-distributie hanteerd kun je lezen in het bestand /etc/fstab

  Verder kun je bij de meeste linux-distributies tijdens het opstarten speciale commandos meegeven aan de Linux-kernel. Daarmee kun je bepaalde hardwarecomponenten uitschakelen etc om zo in een veiligere modus op te starten.

  Als het je puur gaat om het openen van een soort dos-omgeving, dan kun je ook een x-terminal starten of met de toetsencombinatie Ctrl-Alt-F1 (uitgaande dat acer die functie er niet heeft uitgesloopt) naar een tekstscherm gaan (een standaard linux-sessie kent 6 tekstschermen en 6 grafische schermen, bereikbaar onder de toetsen F1 tot F2 via bovenstaande toetsencombinatie. Bij F7 beginnen de grafische schermen, mits opgestart).

  Verder kun je van runlevel wisselen door als root bijv. het commando [b:f34ffc9dcf]init 3[/b:f34ffc9dcf] in te typen Je komt dan in runlevel 3 terecht.
 • [quote:d6b10388a0="maximilaan"]Welke runlevels jouw linux-distributie hanteerd kun je lezen in het bestand /etc/fstab[/quote:d6b10388a0]

  Ik denk dat je /etc/inittab bedoelt (daar staan ze bij mij iig).
 • inderdaad, fstab gaat over de voorgedefinieerde schijven en dergelijke voor het mounten :oops:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.