Vraag & Antwoord

OS Linux

Wine

Anoniem
anoniem
17 antwoorden
 • OS = SUSE 11.1

  Speciale browser Ies4linux gedownload = IE6 onder Wine en deze met wat strubbelingen enigszins werkend gekregen, niet echt lekker want bijvoorbeeld Flashplayer 9 zit nog daarin en Adobe / Nieuwste Flashplayer herkent deze browserconstructie niet, installatie wordt geweigerd.

  DenkDenkDenk … een downloadpagina van Firefox opgezocht en daarvan Firefox-voor-Windows-Nederlands gedownload voor opslag. Geïnstalleerd via "openen met … " en intikken "wine" …. BINGO.

  Ik blijf er nog voorzichtig mee experimenteren, maar voorlopig werkt mijn Firefox-onder-Wine zo te zien beter dan wat ik totnogtoe aan browsers aan boord had en zelfs … SNELLER.

  Nieuwste Flash-voor-Firefox werd mij aangeboden in Youtube (Youtube gaat anders niet open) en liet zich pijnloos via Wine installeren. Youtube werkt perfect met beter/stabieler geluid dan rechtstreeks via Firefox-SUSE11.1

  Ik ben van plan nog wat meer dingen onder Wine te gaan uitproberen, o.a MS_Office omdat PowerPoint in OpenOffice waardeloos gaat (gewoonlijk geen geluid).

  Wordt vervolgd.
 • Waarom niet gewoon Firefox voor Linux? Vremd om die voor windows met Wine onder Linux te gebruiken… of ik begrijp het niet….
 • Wine is een noodsprong die je zo min mogelijk wil gebruiken, wegens veiligheidsrisico's:
  http://sites.google.com/site/computertip/wine
 • [quote:050dc4fa9e="andre@home"]Waarom niet gewoon Firefox voor Linux? Vremd om die voor windows met Wine onder Linux te gebruiken… of ik begrijp het niet….[/quote:050dc4fa9e]
  - Omdat ik graag iets probeer en altijd al weinig ontzag heb gehad voor "principes"
  - en nu vooral omdat Firefox lijkt BETER en SNELLER te werken langs dit omweggetje, met name voor Flashplayer

  ====

  Niet gelukt:

  - MSN-messenger
  - aMSN

  Die 2 houd ik dus gewoon aan in SUSE 11.1, geen Wine
  ====

  Wordt vervolgd.
 • [quote:98e9b62fa6="pjotr123"]Wine is een noodsprong die je zo min mogelijk wil gebruiken, wegens veiligheidsrisico's:
  http://sites.google.com/site/computertip/wine[/quote:98e9b62fa6]Dank voor ongetwijfeld tzt nuttige link; ik heb deze toegevoegd aan mijn bladwijzers.
 • Probleem: onder Wine mislukkende progs un-installen. Voor sommige geeft Suse onder "programma's" een (extra) wine-gebaseerde "uninstall" maar ook daarmee lukt het mij niet. Uninstall-procedure loopt keurig uit maar ergens blijft het verlamd prog toch bestaan en ermee samenhangende desktop-iconen gaan niet weg. RPM gevonden op Net "Wine-doors" maar daarvan mislukt de installatie.

  [b:09db367a4e]Edit[/b:09db367a4e]: een wine-doors one-click-install SUSE 11.1 gevonden op/via een SUSE site; installeerde gladjes en gaat ook keurig open maar ik zie er geen enkel van mijn wine-geïnstalleerde progs in staan.

  Tevens bezig met downloaden (torrent) crossover 6 en 7 en pro.

  Nog aan het zoeken naar een cedega voor suse 11.1 .[b:09db367a4e][/b:09db367a4e]
 • programma's die je als gebruiker (dus niet als root) binnen wine installeert verdwijnen in de verborgen map .wine in je persoonlijke map.

  Wellicht goed om te weten, mocht de zaak mislukken dan kun je door die map weg te gooien je wine-installatie opschonen.

  Wine is volgens mij nog steeda alfa-software, wat in de praktijk inhoudt dat het nogal spartaans is, niet altijd naar verwachting werkt en dat windows-programma's met wisselende resultaten onder wine draaiend zijn te krijgen.

  Crossover Office is een spinoff van wine waarbij expliciet naar populaire windows-programmas wordt gekeken wat nodig is om die werkend te krijgen. Dat heeft als voordeel dat een hele reeks programma's op vrij eenvoudige wijze zijn te installeren en aardig goed draaien onder linux. Verder komt crossover met een redelijk gebruiksvriendelijke configuratieprogramma's die je door de installatie van software heen leiden.
  Crossover kent ook zogenaamde 'bottles', dit zijn een soort afgeschermde windows-omgevingen. Als je verschillende programma's installeert die op zich niks met elkaar van doen hebben is het verstandig om elk programma zijn eigen bottle te geven. Mocht iets mis gaan, dan gooi je gewoon de bijhorende bottle weg en is je systeem weer schoon, zonder dat dit gevolgen heeft voor andere windows-programma's binnen crossover office.
 • Merci. De verborgen map Wine gevonden en er een paar dingen uit weggegooid. Daarmee zijn ze echter nog niet weg uit programma-menu en bureaublad. Ik zal verder experimenteren of ze nu door her-installatie misschien wel zichtbaar worden in wine-door.

  [b:d56db1d97c]Edit[/b:d56db1d97c]: mis, die progs, onder andere Internet Explorer, blijven gewoon zich openen bij aanklikken in bureaublad-iconen. De weggegooide bestandsmappen uit Wine zijn echter niet opnieuw gemaakt, geen idee waar Wine dan nog meer kan/moet hebben verstopt.
 • [quote:3766f71e61="willem1940"] Daarmee zijn ze echter nog niet weg uit programma-menu en bureaublad.[/quote:3766f71e61]

  Dat klopt, je bureaublad laat bestanden zien die in de map ~/Desktop zijn te vinden en je menu vult zich met bestanden/mappen uit ~/.local en ~/.kde/share/applnk.
  Het menu kun je het beste opschonen met de menubewerker van kde.

  [b:3766f71e61]Edit[/b:3766f71e61]: mis, die progs, onder andere Internet Explorer, blijven gewoon zich openen bij aanklikken in bureaublad-iconen. De weggegooide bestandsmappen uit Wine zijn echter niet opnieuw gemaakt, geen idee waar Wine dan nog meer kan/moet hebben verstopt.

  Nou, de wine-map is een heus doolhof, daar moet je echt een tijdje voor gaan zitten voordat je die een beetje doorhebt.
  Ergens in de wine-mappen moet je een soort nep-windows bestandsstructuur vinden, met een windows-map, program files-map, etc.
 • Probleem blijft voorlopig dat mijn Wine nu enige progs bevat die slecht werken, zogenaamd gedeïnstalleerd zijn maar niet echt weg.

  Ik had dat vroeger al eens met een op Torrent gebaseerd emailhulpprogramma voor grote bestanden; wou niet werken maar het defecte ding kon ik niet echt wegkrijgen uit wine.

  Inmiddels Crossover geïnstalleerd, zien of dat ergens goed voor is.
 • Jammer, (mijn) Crossover heeft max. niveau Windows98 en Wine is al verder, XP met NTSF format.
 • [quote:ff806e8595="willem1940"]Jammer, (mijn) Crossover heeft max. niveau Windows98[/quote:ff806e8595]

  Tijd om nieuwe te kopen :)


  [quote:ff806e8595] en Wine is al verder, XP met NTSF format.[/quote:ff806e8595]

  Yup, en nieuwe crossover heeft die ondersteuning uiteraard ook.
 • Firefox werkt geweldig in Wine, maar VLC-player (ingeplugd in Firefox) geeft idiote kleuren. Zo te zien wit en zwart correct maar blauw en rood verwisseld. Stom, alle gezichten lichtblauw.
 • Meer tegenvallers.

  Met geen mogelijkheid krijg ik, onder Wine al dan niet defect geïnstalleerde, progs nog un-installed; zelfs Wine tijdelijk verwijderen geeft bij herinstallatie de oude troep terug.

  Installatie MS Office2000 mislukt en ook deze restanten krijg ik niet verwijderd.
 • Ik zou verwachten dat het verwijderen van de verborgen map .wine en eventuele verwante mappen in je persoonlijke map de wine-installatie volledig opschoont.
  Enige restant dat je dan wellicht overhoudt zijn de menu-ingangen in je startmenu en eventuele pictogrammen op je bureaublad.
  Die kun je dan handmatig verwijderen.
 • @maximilaan: had ik ook verwacht maar gebeurde niet; het schijnt zich goed te verbergen in plekjes die ik niet kan bedenken.
 • En check ook nog deze Wine Wiki waarin zowel het deïnstalleren van Windows applicaties, en – van Wine wordt beschreven.

  Overigens zijn er toch niet zoveel applicaties, die goed onder Wine willen installeren en draaien. Alhoewel volgens dit artikel van dinsdag 17 juni 2008 zouden er meer dan 10.000 titels die zonder problemen of met enkele kleine aanpassingen prima kunnen draaien.

  Ik heb zelf ook maar eens een klein testje gedaan. Op één van mijn oude Athlon XP 1700+ PC met 1,5 GB RAM staat nog openSUSE 11.1. Zover ik me kan herinneren kon ik alleen van de ChessGenius Gold Collection CD alleen de ChessGenius4 draaien. ChessGenius5 ging niet. Omdat het voor die applicatie vereist is, dat deze één maal per maand de ChessGenius Gold Collection CD moet zien als een drive letter. Bijvoorbeeld D:. Dit om te controleren of je de originele ChessGenius Gold Collection CD nog wel hebt. Nu werkt dit. Zo te zien heeft de Wine ontwikkelingsteam dit als volgt opgelost
  [code:1:da8f56f741]
  jolo@linux-bq18:~/.wine/dosdevices> ls
  c: d: d:: z:
  jolo@linux-bq18:~/.wine/dosdevices> cd d:
  jolo@linux-bq18:~/.wine/dosdevices/d:> ls
  DOS GENDAT.DTA GENIUS4 GENIUS5 GENIUSGC.CBF GENIUSGC.CBI SETUP.EXE SYS [/code:1:da8f56f741]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.