Vraag & Antwoord

OS Linux

Unix/Linux

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Is een linux altijd gebouwd op kernel van unix?
  groetjes
 • Ja.
 • dank je, dus het verschil tussen unix en linux, of de reden waarom er gezegd wordt dat linux een variant van unix is, is dat linux gewoon een andere shell heeft?
 • Lees eerst maar eens:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Linux
 • lol ik heb daarover zelfs twee boeken gelezen en ik zit nog steeds met de vraag unix/linux. ;)
 • [quote:b03bf3d450="idwer"]Is een linux altijd gebouwd op kernel van unix?
  groetjes[/quote:b03bf3d450]

  Nee, Linux is een systeem dat geinspireerd is door unix en op dezelfde manier is opgebouwd, maar het is zelf geen unix. De kernel van linux heet overigens linux: het complete systeem heet officieel 'gnu/linux' (oftewel het gnu-besturingssysteem met de linux-kernel). Andere varianten zijn gnu/hurd en gnu/kfreebsd (respectievelijk gnu-besturingssystem met de hurd-kernel en met de freebsd-kernel).
 • [quote:6103beaa24="idwer"]dank je, dus het verschil tussen unix en linux, of de reden waarom er gezegd wordt dat linux een variant van unix is, is dat linux gewoon een andere shell heeft?[/quote:6103beaa24]

  De geschiedenis van unix is nogal complex, dus ik zal hem hier vereenvoudigd proberen weer te geven:

  eind jaren '60/begin jaren '70 ontwikkelde AT&T een besturingssysteem genaamd UNIX. Dit systeem was voor die tijd uniek omdat het in een porteerbare taal was geschreven, wat betekende dat je met weinig moeite het zelfde systeem draaiende kon krijgen op verschillende computers (voor die tijd werd voor elke computer een nieuw besturingssysteem geschreven). AT&T kon hun nieuwe systeem niet ten gelde maken omdat de beperkingen die de overheid ivm de telecommonopolie van AT&T had opgelegd dat verboden. In plaats daarvan gooide AT&T het systeem open en konden universiteiten e.d. het systeem gebruiken en aanpassen, onder voorwaarde dat AT&T de aanpassingen mocht opnemen in de officiele uitgave van het systeem.
  Jaren later begon de computerindustrie te vercommercialiseren en stond AT&T toe dat bedrijven als ibm en hp aanpassingen in hun unix-versies niet mee vrijgaven. Dit heeft oa tot gevolg gehad dat de unix-markt begon te versplinteren tot een onoverzichtelijk woud aan verschillende unix-versies. De beslissing om de code niet langer beschikbaar te stellen wekte bij een groep unix-programmeurs van het eerste uur de nodige ergernis, wat er toe leidde dat men zelf een unix-killer ging ontwikkelen onder de naam GNU, wat een acroniem is voor GNU Is Not Unix. De ontwikkeling ervan begon jaren '80, en begin jaren '90 was het systeem zo goed als af, elk onderdeel van unix had een gnu-vervanger, op de kernel na. Rond die tijd werkte Linus Torvalds als hobby met Minix, een Unix-variant voor educatieve doeleinden. Linus begon zelf software te schrijven om minix te verbeteren, en zo ontstond op een gegeven moment de Linux-kernel. Die kernel heeft hij vervolgens aangepast zodat de shell van GNU (bash) bovenop de Linux-kernel gebruikt kon worden. Daarna kondigde hij zijn nieuwe project aan op nieuwsgroepen en begon een steeds groter wordende schare aan programmeurs aan het verder uitbreiden van linux tot wat het nu is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.